woensdag, juni 19, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

De 3 meest populaire houten schuttingen

Veel mensen willen graag een houten tuin schutting. Dat is best logisch, want hout past nagenoeg overal bij. Maar er is ook heel veel keuze. Weet je nog niet precies wat je wilt? Laat je dan inspireren door de drie meest populaire houten schuttingen.

Hardhouten schutting

Het voordeel van een hardhouten schutting is de lange levensduur die kan oplopen tot twintig jaar. Als je een schutting van deze houtsoort plaatst, kun je daar dus lang van genieten en hoef je niet snel weer op zoek naar iets anders. De kleur van hardhout is vrij donker en heeft dan ook een warme uitstraling die in veel soorten tuinen past. Dat maakt het een populaire keuze. Hardhouten schuttingen hebben wel onderhoud nodig, want de kleur vergrijst door zon en regen. Om de kleur op peil te houden, is het nodig om de schutting te behandelen met een olie.

Je kunt een hardhouten schutting snel plaatsen door te kiezen voor kant en klare tuinschermen. Maar ook zelf aan de slag met los hardhout tuinhout is mogelijk. Bijvoorbeeld met rabatdelen die in elkaar schuiven, zodat je een zichtdichte schutting kunt bouwen. 

Douglas schutting

Een andere populaire keuze is de douglas schutting. Het is wat minder duurzaam dan hardhout, maar heeft een hele eigen uitstraling. De kleur is mooi licht en vergrijst op den duur. Die vergrijsde kleur maakt het juist een populaire houtsoort. Het is een prachtige zilvergrijze kleur en de houttekening blijft ook goed zichtbaar waardoor het een landelijke uitstraling heeft. Maar douglashout combineert ook mooi met industriële stijlen. Zo kun je ook kiezen voor zwart douglashout. Je hebt dan de natuurlijke uitstraling door de houttekening, maar de zwarte kleur geeft het hout ook een stoer karakter.

Douglas hout wordt toegepast als hout met een ruwe structuur, omdat je daarmee de robuuste uitstraling van het hout benadrukt. Wil je liever een wat strakkere schutting, dan kun je ook kiezen voor geschaafd hout. Door de gladde afwerking is de vorm wat strakker dan bij ruw hout.

Composiet schutting

Een composiet schutting lijkt misschien een vreemde keuze als je het hebt over een houten schutting, maar dat hoeft niet zo te zijn. Composiet bestaat deels uit houtvezel en deels uit kunststofvezel. Dat maakt het materiaal heel sterk en zorgt ervoor dat het geen onderhoud nodig heeft. Je bent dus geen tijd kwijt aan het behandelen van de schutting met beits of olie.

Vaak denkt men dat een composiet schutting er nep uitziet door het kunststof, maar dat is zeker niet waar. De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest en is composiet ook steeds verder doorontwikkeld. Momenteel zijn er veel verschillende modellen en uitvoeringen verkrijgbaar, waaronder schuttingen met een houtnerf. Dat is ideaal voor liefhebbers van een houten schutting, want dankzij de nerfstructuur zijn de planken bijna niet te onderscheiden van echt hout.

Benieuwd naar hoe deze schuttingen er in het echt uitzien? Neem dan eens een kijkje bij een leverancier, zoals bijvoorbeeld Vandentop Tuinhout in Barneveld. Je kunt dan zelf van dichtbij alle materialen bekijken en zien wat er het beste bij jou en je tuin past.

Populair