dinsdag, juni 18, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

De ontwikkelingen van jouw kleuter: dit kun je verwachten

Begint jouw kind binnenkort aan de volgende levensfase als kleuter? Als jouw kind binnenkort 4 jaar wordt is jouw kind geen peuter meer, maar een kleuter. Wanneer dit het geval is breekt er een hele nieuwe fase aan. In deze fase kan jouw kind namelijk voor het eerst naar school gaan. Dit is niet het enige wat je kunt verwachten in de kleuterfase van je kind. Er komt als ouders een hoop bij kijken. Waar je aan kunt denken? Wij zetten het voor je op een rij!

Verstandelijk

Je kleuter van 4 jaar mag naar de basisschool. Dit is niet zomaar zo, want op deze leeftijd is de kans groot dat jouw kind in staat is om te luisteren naar de juf of meester, te spelen met andere kinderen en rekening te houden met anderen. Op deze leeftijd is het echter zo dat er nog veel gespeeld gaat worden op school. Dit is fijn, want zo wordt er nog niet heel veel van jouw kleuter verwacht. In de kleuterfase wordt jouw kind in ieder geval verstandelijk.

Cognitieve ontwikkeling

Als je kind inmiddels naar school gaat, is de kans groot dat jouw kleuter een cognitieve ontwikkeling doormaakt. Wat dit inhoudt? Dat er onthoudt wordt wat er geleerd is in bijvoorbeeld de klas. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van cijfers, vormen en kleuren en het tellen tot tien. Wel is het natuurlijk zo dat de snelheid van de cognitieve ontwikkeling bij iedere kleuter anders is. De ene kleuter pikt sneller iets op dan de andere kleuter.

Lichamelijke ontwikkeling

Niet alleen gaat jouw kleuter door een cognitieve ontwikkeling, ook krijgt jouw kind te maken met een lichamelijke en motorische ontwikkeling. Doordat jouw kind op school veel zal spelen, worden de zintuigen beter ontwikkeld. Kliedermaterialen doen het hierbij goed. Denk bijvoorbeeld aan het kliederen met zand, water, klei en deeg. Kleuters kliederen er graag op los en dit zorgt ervoor dat de zintuigen beter ontwikkeld worden. Zij zijn in staat om meer fantasie te krijgen en te ontwikkelen. In de kleuterfase kan jouw kleuter zich ook ontwikkelen op het gebied van motoriek. Dit kan op school gebeuren, maar ook thuis kun je hieraan mee werken. Denk bijvoorbeeld aan het samen uitvoeren van kleine taken als het ophangen van de was of het dekken van de tafel. Door dit soort taken samen te doen kan jouw kind zich beter ontwikkelen.

Houd er ook rekening mee dat een kleuter alles interessant vindt wat met klimmen te maken heeft. Als ouder is het goed om hierbij te zijn en dit niet te ver te laten gaan. Doe dit in kleine stapjes en help je kind waar nodig. Laat jouw kleuter in ieder geval geen onverantwoorde dingen doen. Als het goed gaat zou je natuurlijk iedere keer een klein stapje extra kunnen doen.

Persoonlijke en sociale ontwikkeling

Andere ontwikkelingen die jouw kleuter zal gaan doormaken zijn de persoonlijke en sociale ontwikkeling. De persoonlijke ontwikkeling heeft te maken met het feit dat jouw kleuter zal proberen om de wereld wat beter te begrijpen. Sociale ontwikkeling heeft te maken met het feit dat je als kleuter waarschijnlijk ergens bij wilt horen en vriendjes en vriendinnetjes wilt maken. Op deze manier kan jouw kleuter leuke activiteiten gaan doen met klasgenootjes en dit is goed voor de sociale ontwikkeling.

Naast het feit dat jouw kleuter zich zal ontwikkelen in de kleuterfase, kan dit ook als ouders een andere opvoeding vragen. Houd hier dus goed rekening mee. Ook kan het op deze leeftijd voorkomen dat jouw kind begint met bedplassen, ook wel enuresis nocturna genoemd. Mocht dit het geval gaan zijn bij jouw kleuter, zijn er echter wel een aantal methodes die je kunt toepassen om dit te proberen te verminderen of te stoppen.


Kortom, als kleuter zal jouw kind zich behoorlijk gaan ontwikkelen. Dit is namelijk echt een nieuwe fase in het leven en hierin kan veel gaan veranderen. Houd hier als ouders dan ook goed rekening mee!

Populair