dinsdag, juni 18, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

De perfecte verlichting vinden? Zo doe je dat!

Heb jij nieuwe verlichting nodig voor in jouw interieur? Dat kan nog best een lastige zoektocht worden, want qua verlichting is er veel keuze. Het is dan ook goed mogelijk dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Om de perfecte verlichting voor in huis te vinden, is het goed om op een aantal dingen te letten. Wij vertellen je hieronder hoe je de ideale verlichting voor in je woning vindt!

De functie van de verlichting bepalen

Voordat je specifiek op zoek kunt gaan naar de juiste verlichting, is het goed om de functie te bepalen. Verlichting kan namelijk meerdere functies hebben. Zo kun je naast basisverlichting ook verlichting nodig hebben om iets goed te kunnen lezen of om meer sfeer aan een ruimte te geven. Het is goed om te bepalen welke functie jij wilt dat de verlichting in je huis heeft. Om dit te kunnen bepalen, is het goed om eens kritisch naar de ruimte te kijken waar je verlichting voor zoekt. Bedenk wat je allemaal in deze ruimte gaat doen en in hoeverre je het licht nodig hebt. Het opstellen van een lichtplan kan in dit geval verstandig zijn.

De geschikte soort verlichting kiezen

Er bestaan verschillende soorten verlichting. Als je op zoek bent naar nieuwe verlichting, is het goed om hierop te letten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende soorten: basisverlichting, functionele verlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. Basisverlichting is standaard in een woning, dit is de verlichting die je als eerste inschakelt. Hierbij zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een plafondlamp of inbouwspots.

Ook functionele verlichting kan een optie zijn. Deze verlichting is geschikt als je een bepaalde plek in een ruimte meer wilt verlichten. Bijvoorbeeld een lamp boven de eettafel of een vloerlamp bij de zithoek. Je zou ook kunnen kiezen voor sfeerverlichting. Zoals de naam al aangeeft kan deze verlichting ervoor zorgen dat de ruimte meer sfeer krijgt. Ook accentverlichting is nog een mogelijkheid, dit is vooral geschikt als je op een bepaalde plek in huis extra nadruk wilt leggen.  

De juiste lichtbron kiezen

Wat ook belangrijk is bij het kiezen van de perfecte verlichting voor in huis, is het bepalen van de lichtbron. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten lampen waar je uit kunt kiezen, waardoor het best lastig kan zijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld kiezen voor gloeilampen, spaarlampen, halogeenlampen, TL-lampen en ledlampen. Wat tegenwoordig het meeste gekozen wordt, is LED. Dat ledverlichting razend populair is, is natuurlijk niet zomaar zo. Zo kun je hiermee energie besparen, heeft het een lange levensduur, worden deze lampen minder snel warm en heb je hierin veel keuze.

Wat handig kan zijn bij het kiezen van de lichtbron, is kijken naar verlichting die dimbaar is. Zo kun je genieten van fel licht wanneer je dit nodig hebt en anders gemakkelijk het licht dimmen als je voor meer sfeer wilt zorgen. Je kunt het licht hierdoor makkelijk toepassen in verschillende situaties.

Deze drie dingen zijn belangrijk om in je achterhoofd te houden als je van plan bent om nieuwe verlichting te kopen voor in huis. Je wilt tenslotte wel dat je de juiste beslissing maakt, dus doe hier even goed research naar zodat je weet welke verlichting het beste past bij waar je naar op zoek bent.

Populair