dinsdag, juni 18, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Eén op de vijf mkb’ers vergadert in het verkeer

Online vergaderen is inmiddels voor iedereen een bekend fenomeen. Helaas gebeurt dit lang niet altijd vanuit huis. Uit de maandelijkse BedrijfsMonitor die Ipsos in opdracht van Interpolis uitvoerde, blijkt namelijk dat bij bijna een vijfde van de mkb-bedrijven medewerkers regelmatig deelnemen aan een online vergadering in het verkeer. Dit komt de veiligheid in het verkeer niet ten goede. 

Minder oog voor overige weggebruikers

Veel medewerkers van mkb-bedrijven denken dat zij prima online kunnen vergaderen terwijl ze deelnemen aan het verkeer. Toch is dit niet het geval. Je hebt namelijk minder oog voor de weg als je online vergadert wanneer je achter het stuur zit. De kans dat je betrokken raakt bij een aanrijding is hierdoor aanzienlijk groter dan wanneer je jouw aandacht volledig bij de weg kunt houden.

Omdat steeds meer mensen hun smartphone gebruiken als ze deelnemen aan het verkeer, is afleiding tegenwoordig een veel voorkomende oorzaak van ongelukken. “We weten uit eerder onderzoek dat bij 68 procent van de verkeersongevallen afleiding een rol speelt, bijvoorbeeld door het gebruik van een telefoon in de auto”, zegt René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis. Dit aantal neemt naar verwachting alleen maar toe als steeds meer mensen deelnemen aan een vergadering wanneer zij achter het stuur zitten.

Afspraken over veilige deelname aan het verkeer

“Met de blijvende trend van online vergaderen, wat ook in de auto gebeurt, is het noodzakelijk dat werkgevers en werknemers afspraken maken over veilig deelnemen aan het verkeer”, zegt Voets. “Ons advies is om deze afspraken op te nemen als vast onderdeel van het mobiliteitsplan, waarin werkgevers en werknemers afspraken maken over mobiliteitszaken.”

Veel ondernemers denken dat het onmogelijk is om telefoongebruik in de auto door werknemers tegen te gaan. Toch kun jij je hier wel degelijk hard voor maken. Hoe? Door jouw personeel te stimuleren om de AutoModus-app te installeren op hun smartphone. Dring erop aan dat zij deze app inschakelen vlak voordat zij wegrijden. De kans op afleiding is in dat geval minimaal. Bovendien zamelt jouw personeel geld in voor het goede doel als zij hun smartphone niet gebruiken tijdens een autorit.

Verzeker jouw bedrijfsauto’s goed

Heb je afspraken gemaakt over afleiding in het verkeer en deze opgenomen in het mobiliteitsplan? Goed bezig! Toch biedt dit geen garantie dat jouw medewerkers hun telefoon onderweg onberoerd laten. Eén blik op de telefoon kan namelijk al een aanrijding tot gevolg hebben. Als dit met een auto van de zaak gebeurt, zit jij met de gebakken peren. Daarom is het belangrijk en goede zakelijke autoverzekering af te sluiten voor alle bedrijfsauto’s. Hiermee voorkom je namelijk dat je schade aan de auto en/of anderen uit eigen zak moet betalen.

Populair