zondag, juni 16, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Enkele tips voor een goede zithouding

Iedereen heeft wel eens last van zijn rug. Concludeert een arts niets ernstigs, dan kun je zelf ook een aantal dingen doen om lage rugpijn in de toekomst te voorkomen, zoals oefeningen. Een goede zithouding is daarnaast ook erg belangrijk. Zitspecialist Prominent deelt een aantal tips!

Pas op met…

Een gezonde levensstijl heeft altijd prioriteit. Maar ook wanneer je last hebt van lage rugpijn. Probeer een gezond gewicht aan te houden en stress, zwaar lichamelijk werk, lang autorijden te vermijden. Veel tillen en je rug veel draaien en buigen is ook niet bevorderlijk voor je rug. De meest voorkomende oorzaken van lage rugpijn zijn door overbelasting of een verkeerde beweging.

Oefening tegen lage rugpijn

Om je rug te versterken kun je oefeningen doen. Door je rugspieren te versterken, maak je minder kans op rugblessures en lage rugpijn. Een makkelijke oefening om je spieren in de lage rug te trainen is door op je buik te gaan liggen, met je armen en benen gestrekt. Vervolgens til je je armen en benen recht omhoog. Probeer dit zo lang mogelijk vol te houden. Ontspan nu een minuut en herhaal dit daarna nogmaals.

Een goede zithouding

Een goede zithouding is ook erg belangrijk om rugklachten als lage rugpijn te voorkomen. Bijna 90 procent van de Nederlanders zit vaak verkeerd. Mensen brengen thuis heel wat uren zittend door. Eten, een boek of krant lezen, en vooral TV kijken. Als je een paar uur scheef in een stoel hangt, dan voel je dit op den duur in je nek of rug. Een bank of draaistoel met goede ondersteuning en passend bij je lichaamsbouw zorgt niet alleen voor goede ontspanning van je spieren, maar voorkomt ook nek -en rugklachten. Een gecertificeerde zitadviseur, bijvoorbeeld bij Prominent, helpt graag om de juiste zithouding te vinden en een speciaal zitadvies samen te stellen.

Een ergonomische stoel

De zeven basisvoorwaarden voor ergonomisch zitten zijn nekwervelondersteuning, ruggenwervelondersteuning, de juiste armleuninghoogte, lendeondersteuning, de juiste zithoek, ideale zitdiepte en zithoogte. Als het om een (relax)stoel gaat, is het dan ook belangrijk om op deze punten te letten. Vooral omdat elk mens anders is qua lichaamsbouw, lengte en gewicht. Op zoek naar een relaxstoel en wel eens last van lage rugpijn? Overweeg dan ook zeker een relaxstoel met een verwarmingsfunctie, de warmte van deze relaxfunctie geeft verlichting tegen de pijn.

Een steuntje in de rug

Wanneer zitten of opstaan (tijdelijk) lastig is, vanwege rugklachten, spierklachten of andere redenen dan kan het veel verlichting bieden om een stoel aan te schaffen met een sta-op functie. Tegenwoordig zijn er vele soorten, maten en kleuren mogelijk op een sta-op stoel. Denk bijvoorbeeld aan een moderne, slanke sta-op stoel of een strakke, cognacleren fauteuil met sta-op functie. Zo is er voor ieder interieur een sta-op stoel mogelijk zonder afbreuk te doen aan je eigen woonstijl of inrichting.

Populair