zondag, juli 21, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Gitaar leren spelen? Zo leer jij zelf gitaar spelen!

Gitaar leren spelen doe je niet zomaar. Het vergt veel tijd en oefening en een goede online cursus gitaar leren spelen voor beginners is toch wel aangeraden. Wil jij gitaar leren spelen? Dan vind je hieronder alle informatie over gitaar spelen voor beginners. Dit is zeker niet het enige stappenplan om gitaar te leren spelen. Er zijn heus wel meer wegen die leiden naar Rome. Het geeft echter wel een goed idee van hoe zelf gitaar leren spelen werkt en welke struikelblokken je onderweg zoal tegenkomt. Daarnaast verwijzen we je door naar een aantal goede websites waar zelf gitaar leren spelen mogelijk is.

Hoelang duurt een cursus gitaar spelen voor beginners?

Mensen gaan soms nogal lichtzinnig over zelf gitaar leren spelen. Ze denken dat eenmaal ze twee akkoorden kennen, ze al bijna een platencontract binnen kunnen halen. Gitaar leren spelen is echter een lang proces van vallen en opstaan. De eerste weken zal je veel vooruitgang boeken, maar geloof geen kwakzalvers die beloven dat je na tien dagen gaat spelen als B.B. King. Zo’n skills? Dat vergt jaren oefenen en zelfs dan is de kans groot dat je niet de dynamiek en feeling hebt van de echte bluesartiesten. Gitaar leren spelen en oefenen kan je wel doen, maar aanleg is nu eenmaal aangeboren. Dat heb je of dat heb je niet. En dat weet je ook niet vooraleer je begint met gitaar leren spelen.

Een betrouwbare online cursus gitaar spelen voor beginners zal hoe dan ook altijd maand- of jaarabonnementen aanbieden en dat is ook de tijd dat je voor het leerproces nodig hebt. Na ongeveer één jaar gitaar leren spelen zal alles al heel natuurlijk aanvoelen. Om technisch ook echt goed te worden, moet je dan eigenlijk nog drie tot vier jaar gitaar leren spelen. Een spoedcursus gitaar leren spelen voor volwassenen zit er dan ook niet in.

Beginnen met zelf gitaar leren spelen

Bedenk vooraf even waarom jij gitaar wil leren spelen. Wat is je doel en wat wil je bereiken? En hoeveel tijd kan je ervoor vrijmaken? Vaak stellen beginners onrealistische doelstellingen en dat is nergens goed voor, maar het is natuurlijk wel leuk als je in een bepaalde richting kan werken of een specifieke toekomst voor ogen ziet.

Overweeg daarnaast om samen met iemand anders gitaar te leren spelen. Makkelijk gitaar leren spelen zit er sowieso niet in en dan helpt het als jullie elkaar blijvend kunnen motiveren. Zit het met je motivatie wel snor en zie je gitaar spelen voor beginners helemaal zitten? Dan is het tijd voor je eerste gitaar. We helpen je op de goede weg.

Je eerste gitaar kopen

Laten we beginnen bij het begin: een gitaar in huis halen. Ga je voor een resonator, een archtopgitaar of toch gewoon een akoestische gitaar? Niemand kan je vertellen welke gitaar jij moet kopen. Begin daarom eerst met je te oriënteren. Lees je in, kijk eens rond op het internet, zoek uit welke gitaar je idolen gebruiken en maak je keuze. Onthoud ook dat er meer dan voldoende meningen op het internet te vinden zijn, maar dat jij uiteindelijk toch gewoon vooral moet kopen wat jij leuk vindt. En dan is het maar logisch dat je als Iron Maiden-fanaat geen akoestische gitaar gaat kopen.

De praktijk leert dat velen met goede moed beginnen en onderweg afhaken. Maar als je doorzet, zal je gaandeweg wel een aantal voorkeuren ontwikkelen. In eerste instantie ga je gitaar leren spelen en daarom koop je ook gewoon een oefenmodel. Ga geen duizenden euro’s uitgeven om op een gitaar te leren spelen, maar kies anderzijds ook niet voor troep die een paar tientjes kost. Voor ongeveer 140 tot 200 euro kan je al een goede gitaar kopen waarop gitaar leren spelen mogelijk is.

Wil je gitaar leren spelen maar nog niet al te veel investeren? Dan kan je ook overwegen om een gitaar te huren. Je huurt dan een gitaar voor een vast bedrag per maand en de verhuurder regelt eventuele herstellingen. Sommige verhuurders als Bax Music moedigen gitaar spelen voor beginners aan en kennen na afloop van de huurperiode korting toe op de aanschaf van de gitaar. Hierdoor is gitaar leren spelen mogelijk terwijl je nog alle opties openhoudt.

Denk er ten slotte aan dat je wel wat meer nodig hebt om gitaar te leren spelen, zoals een plectrum, een capo en een stemapparaat. Wat dat laatste betreft raden we aan om nog niet meteen in een duur apparaat te investeren. Er zijn heel goede apps die je op je smartphone kan installeren en die het ook gewoon heel goed doen. De app GuitarTuna is bijvoorbeeld een aanrader.

Kennismaking met de gitaar

Hoe leer ik gitaar spelen? Gitaar spelen voor beginners betekent dat je kennis moet maken met de gitaar en alles wat erbij komt kijken. Een gitaar leren spelen begint met een stukje theorie en dat heb je nu eenmaal nodig. Het start bijvoorbeeld al met de benaming van de snaren, wat heel belangrijk is als je later je gitaar wil stemmen. In volgorde van de dikte van de snaren is dit E (6), A, D, G, B en E (1). Ezelsbruggetjes als “een aap die geen bananen eet” of “entertain alle dagen grote bronstige elanden” helpen daar natuurlijk bij.

En nu echt gitaar spelen voor beginners? Neen, want je moet nu wel nog even leren op welke snaar je welke noot vindt en hoe je je vingers moet houden. Eigenlijk heb je hier twee keuzes: je kan online gitaar leren spelen of je kan een goed boek kopen of in de bib halen. Wil je online gitaar leren spelen? Dan is Gitaarles.nl een goede keuze. Hier kan je online gitaar leren spelen in 10 lessen. Het is echt ontworpen als cursus gitaar spelen voor beginners. Wil je akoestisch gitaar leren spelen? Op Goudengitaar.nl vind je een overzicht van websites waar online akoestisch gitaar leren spelen mogelijk is.

Als je een goed boek over gitaar spelen voor beginners zoekt, is het Praktisch Handboek Gitaar van Charles Kim een aanrader. Dit boek over gitaar spelen voor beginners is speciaal geschreven voor mensen zonder muziektheoretische kennis. Met dit boek kan je op een heel visuele manier leren gitaar spelen voor beginners.

Verwacht hoe dan ook nog niet dat je nu echt vlot gaat spelen. Na het afstemmen van je gitaar en een aantal praktische zaken, leer je hoe je je vingers moet houden en hoe je akkoorden moet strummen. Bovendien zal je stap voor stap leren hoe je een aantal eenvoudige liedjes kan spelen. Meer dan “zie ginds komt de stoomboot” en “boer er ligt een kip in het water” ga je nu nog niet kunnen spelen, maar dat is niet erg. Het belangrijkste in deze fase van gitaar leren spelen is dat je het allemaal een beetje in de vingers krijgt en dat je linker en rechterhand goed leren samenwerken.

Heb je hierbij eens een pijntje in de vingers? Dat is normaal. Je lokale spieren en vingers zijn nog niet getraind en dat ga je voelen. Eelt op de toppen van de vingers? Je bent op de goede weg, maar vergeet zeker niet om af en toe te pauzeren want dit kan nu eenmaal een beetje afzien zijn. Gitaar leren spelen is dan ook niet voor doetjes. Een uurtje per dag afzien is in het begin wel voldoende want anders riskeer je vingerblessures op te lopen. Na enige tijd zullen je vingers hieraan gewend raken.

Cursus gitaar akkoorden leren spelen

Eenmaal je het allemaal een beetje in de vingers hebt, kan je beginnen aan de akkoorden. Dit zijn verschillende tonen die samensmelten. Ga je online gitaar leren spelen, dan komen ze gegarandeerd aan bod en krijg je allerlei voorbeeldjes te horen. Net daarom is online gitaar leren spelen zo’n meerwaarde.

In deze fase van zelf gitaar leren spelen kan je echter ook al eens je persoonlijke interesses achternajagen. Ga eens op zoek naar de gitaar akkoorden van je favoriete artiest en speel ze met behulp van een gitaarakkoorddiagram na. Kies wel voor een liedje dat niet te snel gaat en waarbij de gitaar goed te horen is. Het maakt verder niet heel veel uit met welk liedje je akkoorden leert spelen, maar ga gewoon nog niet met het B- of F-akkoord aan de slag. Het voordeel is dat de meeste nummers vrij repetitief zijn en vaak slechts uit een paar akkoorden bestaan. Een pluspunt is alvast dat je de akkoorden leert herkennen in de liedjes die je vaak hoort.

Blijf oefenen zodat je de gitaar akkoorden in de vingers krijgt. Vervolgens kan je weer verder gaan en steeds meer gitaar akkoorden leren spelen. Een goede tool is in ieder geval Chordfinder.com die je netjes aangeeft hoe je de juiste akkoorden speelt. Verwacht wel niet dat dit vanzelf zal gaan. Een gitaar leren spelen is echt doorzetten en blijven herhalen. Het moet een automatisme worden en dat vergt nu eenmaal wat doorzettingsvermogen.

Begin je goed je weg te vinden in de akkoorden? Dan is het tijd voor de barréakkoorden. Het is een noodzakelijk kwaad en je gaat er gegarandeerd op vloeken, maar als je echt gitaar wil leren spelen moet je er doorheen. Bij de barréakkoorden leg je je wijsvinger plat om een akkoord te vormen. Het vergt opnieuw veel geduld en doorzettingsvermogen om de juiste snaren te leren bedekken, maar dat is eigenlijk de algemene teneur bij gitaar spelen voor beginners.

Gitaar leren spelen door liedjes te spelen

Gitaar leren spelen is in het begin vrij saai en dat komt omdat je alleen maar losse akkoorden en noten speelt. Iedere beginner droomt er natuurlijk van om te soleren. Het zal dan ook een verademing zijn wanneer je echt begint met muzieknummers te spelen. Zoek een aantal nummers met zo’n drie tot vier akkoorden die ideaal zijn om snel zelf gitaar te leren spelen. Via de website Guitarplayerbox.com vind je eenvoudig liedjes die tot 2, 3, 4 of 5 akkoorden bevatten. Zo kan je langzaamaan opschalen en krijg je er steeds meer in de vingers. Heel leuk en het werkt ook nog eens motiverend!

Gitaar leren spelen met anderen

De praktijk leert dat de beste manier om snel gitaar te leren spelen is door van anderen te leren. Daarom werkt het zo goed om samen met een vriend of vriendin gitaar te leren spelen. Een goed alternatief is een cursus online gitaar leren spelen. In een cursus online gitaar leren spelen volg je de video’s en instructies van een docent en boots je na, leer je van zijn tips en van zijn technieken.

Hoewel een cursus online gitaar leren spelen zeker voordelen heeft, moet je er enkel even op letten dat je geen slechte speelgewoonten gaat ontwikkelen. Vaak is het moeilijk om ze later opnieuw af te leren. In een aantal gevallen zijn muzieklessen nog steeds aangewezen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je noten wil kunnen lezen, maar ook als je klassiek of jazz wil spelen. Hier kan je eventueel wel kiezen voor een privécursus online gitaar leren spelen.

Uiteindelijk hangt het ook een beetje af van je persoonlijke doelstellingen en hoever je daarin wil gaan. Jongeren kunnen op een pleintje voetballen en plezier beleven. Ze kunnen er zelfs best goed in worden en ze kunnen er de tijd van hun leven beleven, maar tenzij er een scout van Anderlecht langskomt is dat ook de eindhalte. Jij kan snel gitaar leren spelen in je woonkamer. Je kan een online cursus gitaar spelen voor beginners volgen. Je kan al eens voor vrienden spelen op nieuwjaar en verder gewoon zelf genieten. Daar is niks mis mee en dan is online gitaar leren spelen zeker geen slecht idee. Wil je echt een (hobby-)carrière uitbouwen? Dan zijn professionele lessen een must.

Tot slot

Hierboven zijn een aantal algemene richtlijnen en tips weergegeven, maar uiteindelijk is gitaar leren spelen een werkproces dat voor iedereen anders is. Klassiek gitaar leren spelen, flamenco gitaar leren spelen, country gitaar leren spelen, linkshandig gitaar leren spelen: het is altijd anders. Daarnaast pikt niet iedereen alles even snel op, heeft niet iedereen evenveel tijd en moeten sommigen gitaar leren spelen nu eenmaal combineren met een job, een studie of wat dan ook. Het belangrijkste is echter dat je elke dag oefent, al is het maar een kwartiertje, en dat je er blijvend plezier aan beleeft. Gitaar leren spelen mag geen verplichting worden. Gelukkig is dat in de praktijk zelden het geval.

Populair