dinsdag, juni 18, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Grillen maakt samen koken gezellig

Heerlijk samenzijn

December is de maand dat veel mensen bij elkaar komen. Knus de donkere en koude dagen doorkomen met veel gezelligheid en lekker eten. Ook mensen die geen waarde hechten aan feestdagen en andere tradities zoeken elkaar graag op. Hét recept tegen een startende winterdepressie. Over recepten gesproken; je wilt natuurlijk van alles uit de kast halen om je gasten zo goed mogelijk in de watten te leggen. Daar gaat dan nogal wat tijd inzitten. Waarom ga je niet lekker grillen? Met verschillende salades die je bij het vlees serveert, gecombineerd met een wijntje of een andere versnapering. Een grillplaat voldoet aan de verwachting en is minder arbeidsintensief om mee te werken dan ander kookgerei.

Behoud van smaak

Het grote voordeel van een grillplaat is dat je werkt met hoge temperaturen, zoals dat ook bij wokken gebeurt. Vlees en groenten zijn in een korte tijd gaar. Dit is gunstig vanwege het behoud van vitamines en ook belangrijk: de smaak blijft zoals het bedoeld is. Langdurig op een lagere temperatuur garen wil de smaakintensiteit nog wel eens beïnvloeden, dan wanneer je dus grillt. Verder gebruik je minder vet of boter, wat je gezondheid ten goede komt.

Twee soorten

Als je dan ook nog eens een grillplaat neemt met bijvoorbeeld opstaande groeven, dan blijft je vlees of groente meer gescheiden van het vet, dat tussen de groeven op de bodem ligt. Het voedsel neemt wat minder vet op. Een grillplaat met groeven geeft de kenmerkende donkere lijnen die je ook tegenkomt wanneer je aan het barbecueën bent.
Er is ook een grillplaat met een vlakke bakplaat, meer geschikt om eieren op te bakken. Maar ook deze is prima te gebruiken voor vlees, vis en groenten en zelfs fruit.

Samen grillen

Maak het koken tijdens de gezellige avond lekker interactief. Je gasten bereiden zelf hun eigen voedsel wanneer je een grillplaat neemt die daar groot genoeg voor is. Je moet de bakplaat na afloop wel kwijt kunnen ergens in je keuken. Misschien dat een dubbele grillplaat beter aan je verwachtingen voldoet. Krijg je maar een paar mensen over de vloer? Een wat kleinere is dan ook prima.

Hoe te beginnen met grillen?

Als je begint met grillen; laat de grillplaat eerst volledig op temperatuur komen. Je stelt de gewenste tijd in en als deze is bereikt begin je met bakken. Desgewenst kun je de bakplaat invetten met een beetje olie. Bij voorkeur draai je het te grillen voedsel slechts één keer om, voor een goede kleurontwikkeling en het behoud van de natuurlijke sappen.
Laat de plaat helemaal afkoelen als je klaar bent met bakken. Meestal is een vochtige doek voldoende om de grillplaat weer goed schoon te krijgen.

Horeca

Wanneer je bedrijfsmatig gaat koken op een grillplaat dan is een ‘heavy duty’-exemplaar die 300 graden Celsius bereikt een goede keuze. Neem je deze op elektriciteit, dan ben je verzekerd van een grillplaat die snel op temperatuur komt en ook snel weer is afgekoeld. Dit is makkelijk bij het schoonmaken. Wil je de temperatuur beter reguleren omdat het type voedsel wat je er het vaakst op gaat bereiden dat vraagt? Dan is een grill op gas hier beter geschikt voor.

Populair