zaterdag, juni 15, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Ontwikkelingen in Nijmegen: een stad in beweging

De Nijmeegse gemeenteraad heeft op 28 oktober 2020 een Omgevingsvisie vrijgegeven, waarin tot 2040 ontwikkelingen staan voor het gebruik van de ruimte in Nijmegen. Hierin staat beschreven hoe de stad wil omgaan met een groeiende werkgelegenheid en een stijgende populatie. Zo wordt er rekening gehouden met circa 10.000 extra woningen en 10.000 extra banen in de stad. Hoe gaat de gemeente om met deze groei en wat gaat er veranderen aan Nijmegen?

Compact en leefbaar

In de omgevingsvisie wordt benadrukt dat Nijmegen een compacte en leefbare stad moet blijven. Hierbij komt er een focus te liggen op een goede infrastructuur, zodat mensen zich gemakkelijk fietsend, lopend of met het OV kunnen verplaatsen. Door de ruimte in de stad zelf te benutten, zal de omliggende natuur niet de dupe worden van de uitblijving. De gemeente geeft aan dat het de identiteit van de stad en de natuur wil behouden.

Groen in de stad

Nijmegen geeft gehoor aan het verduurzamen van het leven door meer groen in de stad zelf te willen plaatsen. Door groene verbindingen te creëren, wil de stad ruimte maken voor biodiversiteit en dieren. Het plan geeft aan dat Nijmegen hierdoor ook een deel van de gevolgen van klimaatverandering wil opvangen. Daarnaast is er aandacht voor het duurzaam opwekken van energie. Er wordt nauw samengewerkt met bedrijven, inwoners en partners om tot goede ideeën te komen die de kwaliteit van de stad bevorderen.

Nijmegenaars in beweging

Het creëren van een leefbare omgeving zal ook gepaard moeten gaan met de gezondheid van de inwoners. Sportorganisaties en bedrijven, zoals sportschool Nijmegen, zullen hierbij een belangrijke rol gaan spelen. Als er genoeg ruimte wordt gemaakt voor gezonde activiteiten, zal het ook toegankelijker worden voor mensen om hier aan deel te nemen. Dit uit zich in de komst van hardloop- en fietsroutes, sportwinkels en bedrijven zoals onder andere Basic-Fit. Het groener en verduurzamen van de stad zal dus moeten leiden tot gezondere mensen. Zo zorgt Nijmegen ervoor dat de kwaliteit van het leven op meerdere vlakken wordt verbeterd.

De combinatie van wonen en werken

In het plan wordt er ook aandacht besteed aan het combineren van wonen en werken, zodat de stad een aantrekkelijke keuze wordt om te verblijven. Door dit te verwezenlijken, wil Nijmegen een gunstig ondernemingsklimaat met financieel gezonde en hoogwaardige bedrijven blijven behouden. Naast een aantrekkelijke omgeving voor werkgevers, wordt er voor werknemers geïnvesteerd in beweegbaarheid. Zo zal er genoeg ruimte vrij om te lopen en fietsen, en komt er een focus op een sterk openbaar vervoersnetwerk.

De actualiteit

De omgevingsvisie geldt tot 2040 en is dus een actueel project. Vernieuwingen in technologie en maatschappelijke ontwikkelingen zullen dus ook een rol gaan spelen in het toekomstbeeld van Nijmegen. Het is daarom vanzelfsprekend dat er in de visie aandacht is voor sectoren zoals Health & high Tech. De komende jaren zal tonen of Nijmegen het plan kan verwezenlijken. Om de visie zo actueel mogelijk te houden, wordt dit daarom jaarlijks bijgehouden en aangepast door de gemeenteraad en de stad.

Populair