woensdag, juni 19, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een nieuwe deur?

Als je op zoek bent naar een nieuwe deur, zijn er verschillende keuzes die je kunt maken. Zo kun je kiezen tussen verschillende stijlen en materialen, net als het type deur. Je kunt bijvoorbeeld voor een opdekdeur kiezen, maar ook voor een stompe deur. Daarnaast zitten er ook verschillen tussen voordeuren en binnendeuren. Voordat je een nieuwe deur gaat aanschaffen, is het goed om over deze kenmerken na te denken. Daarom zullen wij je in dit artikel uitleggen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe deur.

Opdekdeuren en stompe deuren

Ten eerste is de soort deur van belang. In principe kun je kiezen tussen twee soorten deuren, namelijk de opdekdeur en de stompe deur. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee? Een stompe deur valt in zijn geheel in het kozijn, terwijl een opdekdeur een rand heeft die iets over het kozijn valt. Het voordeel van een opdekdeur is dat deze door de rand tocht tegenhoudt.

Daarentegen is het voordeel van een opdekdeur dat deze voor een strakke look zorgt. Verder wordt stompe deur aan scharnieren opgehangen, hiervoor zijn verschillende opties. Voor een opdekdeur geldt dat er minder mogelijkheden zijn. Daarom worden deze deuren geleverd met paumellegaten.

Het materiaal van de deur

Verder is het materiaal van de deur natuurlijk ook van belang. Meestal wordt er gekozen voor één effen soort materiaal. Veelgebruikte materialen zijn bijvoorbeeld hout, staal, composiet en kunststof. Voor een voordeur is bijvoorbeeld kunststof aan te raden. Het voordeel van kunststof voordeuren is dat deze onderhoudsarm zijn.

Ook gaan kunststof deuren langer mee en ook zijn deze goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Regen en vorst zijn daarom geen probleem. Een binnendeur hoeft hier natuurlijk niet tegen bestand te zijn. Daarom is hier, afhankelijk van je gewenste stijl, bijvoorbeeld hout of staal goed geschikt.

De stijl van de deur

De stijl van de deur speelt een grote rol. Het is goed om eerst na te denken over wat voor stijl deur je wilt aanschaffen. Kies voor een deur die goed past bij de stijl van je huis. Het materiaal draagt bij aan de uitstraling van de deur. Zo zorgt hout bijvoorbeeld voor een landelijke stijl, terwijl staal een moderne, strakke look geeft. Ook kun je kiezen voor glas. Glazen deuren zorgen voor een doorkijk tussen twee kamers. Bijvoorbeeld in de hal is dit erg mooi. Verder zorgen glazen deuren er ook voor dat ruimtes groter lijken.

De draairichting van de deur

Tot slot is het van belang om  te kijken welke kant de deur opdraait. Een deur kan linksdraaiend of rechtsdraaiend zijn. Bij een stompe deur maakt het niet uit of een deur linksdraaiend of rechtsdraaiend is.

Bij een opdekdeur maakt dit wel uit. Daarom is het belangrijk om voor de aanschaf van een nieuwe deur de draairichting te bepalen. Dit is eenvoudig te bepalen. Als de scharnieren namelijk links aan de deur zitten, is de deur linksdraaiend en als deze rechts zitten, is de deur rechtsdraaiend.

Veel succes bij het kiezen van je nieuwe deur!

Populair