dinsdag, juni 18, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Waarom stijgen de energieprijzen en wat kunt u er tegen doen?

Dat de energieprijzen van gas stijgen is geen nieuw nieuws. Maar waar komen deze prijsstijgingen vandaan en beter nog, wat kunnen we er tegen doen?

Oorzaken van hogere energieprijzen

De prijsstijging van het gas heeft te maken met een aantal grote economische en maatschappelijke factoren. Eén van die factoren is dat de gaswinning in Groningen is afgeschaald. Dit maakt ons een stuk afhankelijker van andere leveranciers. Daarnaast vraagt Azië om steeds meer gas, en zij zijn bereid om hier een hoge prijs voor te betalen. Ook zijn de gasvoorraden in Nederland klein door de koude winter vorig jaar en het frisse voorjaar dit jaar. En als klap op de vuurpijl is de nieuwe gaspijplijn vanuit Rusland nog niet in gebruik en verloopt het overleg met Rusland niet erg soepel.

5 bespaartips op gasverbruik die echt gaan helpen 

  1. Thermostaat lager zetten

Verlaag de kamertemperatuur op uw thermostaat. Het is even wennen, maar begin gewoon met een halve graad lager zetten. Is de ruimte toch te koud? Trek een dikke trui of vest aan. Overdag niemand thuis? Zet de verwarming op 15 graden en de vloerverwarming op 18 graden. 

Waterbesparende douchekop gebruiken

  • 80% van ons warme water gebruiken wij in Nederland om te douchen. De douche is daarmee een serieus grootverbruiker. Een slimme bespaartip is minder én korter douchen. Koop bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop. Of kies slim uw doucheadres: na een avondje sporten in de sportschool naderhand ook daar douchen in plaats van thuis. 

Sommige radiatoren dichtdraaien

  • Gebruikt u niet alle kamers in de woning? Draai de radiatoren in deze kamers op de vorst-vrijstand. En gebruikt u de ruimte alleen om te slapen verwarm de kamer dan ook niet. Het is dan slimmer om een extra deken of kruik te gebruiken om uzelf te verwarmen.

Tochtgaten isoleren 

  • Dicht kieren in uw huis met schuimband of tochtstrips en gebruik deurdrangers zodat deuren niet open blijven staan. Ook voor kleine kinderen en dieren is dit handig. 

Overstappen op propaangas

  • Heeft u een gashaard in huis maar wilt u van het aardgas af? De meeste gashaarden leveranciers kunnen de gashaard kosteloos ombouwen naar een propaangashaard met een gesloten systeem. Als u helemaal geen gas meer wilt, dan kunt kiezen voor een elektrische haard.  

Met bovenstaande vijf tips heeft u enige controle over uw eigen energierekening. Want energie besparen is belangrijk, maar natuurlijk wilt u er wel warmpjes bijzitten. 

Populair