Er is weinig vervelender dan onkruid dat de tuin of het terras ontsiert. Toch is het spijtig genoeg vaak de werkelijkheid. Er zijn gelukkig verschillende manieren om het onkruid te verwijderen, maar chemische verdelgingsmiddelen horen daarbij altijd de laatste oplossing te zijn. Het manueel verwijderen van onkruid krijgt de voorkeur, maar is niet altijd even realistisch. We geven aan hoe je onkruid het best kan verwijderen.

Manueel verwijderen van onkruid

Wanneer de hoeveelheid onkruid beperkt is of wanneer het om een kleine tuin gaat, kan het onkruid gewoon manueel worden verwijderd. Daarvoor zijn er geen chemische hulpmiddelen nodig: gebruik gewoon goede tuinhandschoenen en trek het onkruid uit. Voor iets grotere oppervlakken bestaan er ook hulpmiddelen, zoals een cultivator of een wiedijzer. Zorg er wel voor dat ook de wortels uit de grond zijn. Dit is een van de redenen waarom een grastrimmer, zelfs wanneer je kiest voor de beste grastrimmer, het onkruid nooit permanent zal kunnen verwijderen. Zo'n grastrimmer kan zeker handig zijn en zal de tuin visueel opkrikken, maar daar blijft het verder wel bij. Let bovendien altijd op met zo'n grastrimmer, want je kan bijvoorbeeld kiezelsteentjes tegen de auto van de buren schieten. Dan is onkruid lang niet meer het grootste probleem.


Opletten met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Wanneer er meer onkruid te verdelgen is, is het niet langer realistisch om dit manueel te doen. Grijp dan niet meteen naar allerlei huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die op het internet worden aangeprezen. Vaak werken deze middeltjes wel, maar ze hebben ook minpunten. Azijn is bijvoorbeeld heel effectief bij onkruid tussen tegels, maar is dan weer schadelijk voor het waterleven. Keukenzout werkt ook, maar verzilt de ondergrond. Het beste is dan nog het gebruik van heet water, bijvoorbeeld na het koken van de aardappelen.

Onkruid verdelgen bij grotere oppervlakken

Voor heel grote oppervlakken zijn dergelijke huis-tuin-en-keukenmiddelen niet geschikt. Vaak wordt er dan snel gegrepen naar chemische middelen, maar er is ook een goed alternatief: de onkruidbrander. Zo'n onkruidbrander werkt op gas en gebruikt geen chemicaliën, terwijl het enkel het onkruid aanpakt. Uiteraard is het geen goed idee om een onkruidbrander te gebruiken bij droogte.

Mag er toch wat meer verdelingskracht zijn? Kies dan voor een goede onkruidverdelger op basis van pelargonzuur. Pelargonzuur is een ecologisch alternatief voor het verboden glyfosaat. Het voordeel is dat pelargonzuur ook mos bestrijdt. Het nadeel is dan weer dat de werkingsduur ongeveer 50% korter is. Hierdoor moet je de behandeling vaker herhalen.

Preventief onkruid aanpakken krijgt de voorkeur

Overweeg ten slotte om het onkruid preventief buitenspel te zetten. Dit doe je door een antiworteldoek te leggen. Bij zo'n antiworteldoek kunnen voedingsstoffen, zuurstof en water wel in de bodem doordringen, maar krijgt onkruid geen kans. Enkel op de plek waar je een plant wil zetten, maak je een inkeping. De rest van het worteldoek bestrooi je bijvoorbeeld met steentjes of boomschors. Ook bij het leggen van kunstgras is het vaak aan te raden om eerst een worteldoek te leggen. Dit zorgt namelijk voor extra stabiliteit.

Deel: ' Zo kun je onkruid het best verwijderen '




Lees ook