SKB maakt TOPwerkgevers 2014 bekend


Veel kleine werkgevers doen het beter dan de grote

AMSTERDAM, 20140627 -- Woonboulevard Poortvliet is volgens onderzoeksbureau SKB dé TOPwerkgever van Nederland. Op basis van de onderzoeksresultaten van 300 organisaties stelde SKB vast wie in 2014 het predikaat TOPwerkgever mag dragen.

De afgelopen jaren bleek steeds weer dat organisaties die goed scoren op deze ranglijst vaak veel vertrouwen in hun medewerkers lijken te stellen en hen de ruimte geven om hun werk goed te doen. Ook bij de onderzoeken uit 2013 is dat het geval. Tegenover dit vertrouwen staat steeds een sterke betrokkenheid van de medewerkers bij de organisatie, en meestal ook een hoge mate plezier in het werk.

Zo scoren de TOPwerkgevers van 2014 qua betrokkenheid een gemiddeld rapportcijfer van 7,1, beduidend hoger dan de totale beroepsbevolking (6,5). Op zelfstandigheid in het werk en afwisseling in het werk scoren de medewerkers gemiddeld een 7,3. tegen respectievelijk een 6,7 en 6,6 bij de rest van werkend Nederland. Vertrouwen lijkt zich dus uit te betalen in loyale medewerkers die gemotiveerd aan het werk gaan.

Topwerkgevers voor werkgevers tot 500 medewerkers 
1 Woonboulevard Poortvliet in Poortvliet 
2 Viveste in Houten 
3 Clondalkin Flexible Packaging in Vaassen

Topwerkgever met meer dan 500 medewerkers 
1 ORTEC in Zoetermeer en Groningen

SKB directeur Jan Prins over de resultaten: “Opvallend is dat dit jaar minder grote organisaties voldoen aan de criteria die wij stellen voor het predikaat ‘TOPwerkgever’. Veel grote werkgevers zagen zich gedwongen tot inkrimping of reorganisatie en scoorden in 2013 lager dan de jaren daarvoor. ORTEC  is in die categorie een mooie uitzondering. ”

Juiste speelveld 
De TOPwerkgevers 2014 zijn geselecteerd uit de organisaties die in 2013 een werkbelevingsonderzoek door SKB hebben laten verzorgen. Met de zgn. Monitor@Work- Index wordt duidelijk of deze organisaties een goed speelveld voor hun medewerkers hebben gecreëerd. Wat zwaar weegt in de Monitor@Work Index zijn de hulp- of energiebronnen voor de medewerkers om hun werk goed te doen. Dat zijn zaken die een werkgever rechtstreeks kan beïnvloeden. Daarnaast wegen motivatie, betrokkenheid en vitaliteit zwaar in de index.

Over SKB 
SKB is een gespecialiseerd onderzoeksbureau op het gebied van motivatie, gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers. SKB heeft een database opgebouwd met (geanonimiseerde) gegevens van 1,5 miljoen werknemerenquêtes zodat organisaties zich kunnen benchmarken met sectorgenoten. SKB doet daarmee onder andere onderzoek naar trends in HRM. 


Deel: ' SKB maakt TOPwerkgevers 2014 bekend '
Lees ook