‘Terug van vakantie: het moment om de weg naar succes weer te vinden’


Drie win-winsituaties waarmee de HR afdeling de talenten van medewerkers beter kan ontplooien

UTRECHT, 20170828 -- Kom je net terug van vakantie, is twee werkdagen later het vakantiegevoel alweer verdwenen. Voor HR-afdelingen is daarom dit hét moment om in beweging te komen. ‘Uit ervaring weten we dat deze stilte voor de storm van drukke werkzaamheden, het moment is voor werkgevers en werknemers om van richting te veranderen’, stellen de consultants Simône Verlaan en Judith Schoorlemmer. Zij geven daarom drie win-winsituaties om in drukke tijden het overlopen van de emmer te voorkomen en de ‘Weg naar Succes’ te gaan bewandelen.

Het is trendy tegenwoordig om op de pluspunten van een collega te letten en deze te benoemen. Echter, volgens de coaches moet daar meer mee gedaan worden dan alleen een complimentje geven.

‘Er is actie nodig. Een compliment is leuk en positief, maar zet mensen ook in op hun talenten en verschuif zo nodig de taken binnen het team’, vertelt Simône Verlaan.

Effectief werken
Om het optimale resultaat te behalen is het van belang dat iedereen doet waar hij het best in is. Dat hoort bij een goede planning. Kijk dus ook of medewerkers wel datgene doen wat bij hen past. Wellicht is een andere collega beter in die ene taak en kunnen taken uitgewisseld worden. Dat levert betere resultaten op voor de werkgever en houdt mensen langer gemotiveerd aan het werk. Wat is nu fijner dan dat die ene collega die taak kan oppakken waarin hij sterk is én de leidinggevende er blind op kan vertrouwen dat  het helemaal goed komt? Dat is een win-winsituatie.’

Samen “realistisch”plannen
Planningen lopen zo vaak in de soep. Deels door externe factoren, maar vaker door slecht plannen. Uitlooptijd of pauzes inplannen is één van de manieren om dit tegen te gaan. ‘Wat ook effectief kan zijn is om jouw planning door een collega of leidinggevende te laten toetsen. Vooral als jouw planning vaker in de soep loopt en daarmee stress oplevert. Een ander ziet vaak patronen waarvoor jezelf een blinde vlek hebt. Hij of zij kan beter benoemen waarvoor meer of minder tijd ingepland moet worden.’

Judith Schoorlemmer: ‘Echt, het helpt. Neem de tijd voor jezelf, neem de tijd voor een degelijke planning en neem de tijd voor het uitvoeren van een taak. Dat levert betere resultaten op en geeft mensen een voldaan gevoel en plezier in wat ze doen. Daar wint iedereen bij.’

Voorkom fouten of uitval
Iets doen wat niet helemaal bij je past…, een keer iets extra’s geven, langer doorwerken, toch nog even dat ene er bij doen, of overwerken omdat het “belangrijk” is. Het gebeurt vaker dan de meeste mensen zelf doorhebben.  Loyaliteit en collegialiteit zijn een groot goed, maar als dat de hele batterij van iemand leegtrekt, dan is er een serieus probleem. 

‘De eerste stap is stimuleren dat collega’s zich tijdig en regelmatig afvragen “Gaat dit ten koste van mij?”. De tweede stap is stimuleren dat men ook nee durft te zeggen en de laatste stap is samen met collega’s en/of leidinggevende zoeken naar andere oplossingen. In de praktijk blijkt dat eigenlijk altijd te lukken’, vertelt Verlaan.

Dat houdt de werkdruk, en de bloeddruk, niet hoger dan nodig is  en zorgt ervoor dat mensen plezier in het werk houden, wat voor het bedrijf betere resultaten genereert en uitval met bijbehorende kosten voorkomt. Dat is een win-winsituatie waar alle partijen belang bij hebben.’

Over Weg naar Succes
De consultants van Weg naar Succes weten door jarenlange ervaring en doorontwikkeling als geen ander hoe zij de sterke eigenschappen bij mensen naar boven kunnen halen. Zij hebben de focus op het talent en weten dit zo in te zetten dat zowel bedrijf als medewerker profijt hebben van hun volgende carrièrestap.

HR-adviseurs helpen zij met het herkennen van talenten en het plaatsen van mensen op de juiste posities, zodat iedereen een baan krijgt die écht bij hem of haar past. Weg naar Succes zet experts in die kwaliteit leveren. En dat doen ze met een persoonlijke benadering op een efficiënte en doelgerichte manier.


Deel: ' ‘Terug van vakantie het moment om de weg naar succes weer te vinden’ '
Lees ook