Werkgever van schuldenaar nu binnen enkele dagen bekend


GRONINGEN, 20080806 -- Op 27 mei 2008 heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen waarin de informatiebevoegdheid van de gerechtsdeurwaarder is uitgebreid. Sinds enkele dagen kan de gerechtsdeurwaarder - vooruitlopend op de inwerkingtreding van de regeling - elektronisch informeren wie de werkgever van een schuldenaar is.

Jongejan Wisseborn heeft meteen gebruik gemaakt van de nieuwe mogelijkheid en de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Voor de inwerkingtreding van de regeling ontbrak bij onbekendheid van werkgever of uitkeringsverstrekker de mogelijkheid om deze te achterhalen, anders dan via een soms moeizame en kostbare weg van verhaalsonderzoeken. In deze zaken, waarin de veroordeelde schuldenaar pertinent weigerde om inkomensinformatie te verstrekken, is nu zonder al te veel kosten en omwegen bij het UWV op te vragen wie de werkgever, pensioen- of uitkeringsverstrekker is. Voor het verkrijgen van verdere gegevens (hoogte van de inkomsten etc.) kan vervolgens rechtstreeks contact worden opgenomen met de inkomstenverstrekker.

De regeling biedt ook mogelijkheden voor schuldeisers die in het verleden zaken hebben moeten afschrijven wegens onbekendheid met verhaal. De tenuitvoerlegging van een rechterlijke of arbitrale uitspraak verjaart namelijk pas door verloop van twintig jaar. Als er sprake is van een uitkering of een dienstverband in Nederland zal de gerechtsdeurwaarder dit nu zeker kunnen achterhalen. Deze `oude' zaken lenen zich dus uitstekend voor `herincasso'.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de nieuwe bevoegdheid aanzienlijke besparingen opleveren voor schuldeisers.

Jongejan Wisseborn Gerechtsdeurwaarders verwacht dat de doorlooptijd van incassozaken zal verbeteren en zaken vaker volledig gencasseerd kunnen worden.


Deel: ' Werkgever van schuldenaar nu binnen enkele dagen bekend '
Lees ook