Gezond werken. Hoe implementeer je dit?


Dordrecht, 20150501 -- In tijden van vergrijzing en sterke concurrentie is het maximaal inzetten van personeel essentieel. Gezond werken en minimaliseren van het ziekteverzuim van werknemers is ook een aandachtspunt op de agenda, wanneer men een duurzame bedrijfsvoering hanteert. Gezonde en fitte werknemers presteren beter en zijn langer inzetbaar. Het bevorderen van hun gezondheid kan leiden tot minder ziekteverzuim, hogere motivatie en minder verloop van werknemers en daarnaast het imago versterken van uw bedrijf. Niet roken, gezond eten en regelmatig bewegen zijn essentieel voor een goede gezondheid Maar hoe zorgt men voor een goede gezondheid van werknemers?

Meer bewegen
Vooral op het gebied van beweging stimuleren kunt u als werkgever direct veel doen. Nederlanders zitten het meest van alle Europeanen, we reizen met de auto, werken voornamelijk vanuit bureaustoelen en ook in de lunchpauzes en na werktijd wordt er weinig bewogen.

Als compensatie bieden sommige bedrijven hun personeel een sport abonnement met korting of organiseren evenementen waarbij beweging en samenwerking wordt gestimuleerd door middel van teamsport.

Maar langdurig zitten is een risico voor gezondheidsklachten, zelfs als er buiten werktijd regelmatig wordt gesport.
Een positieve invloed op de gezondheid wordt pas bereikt als elke 20 minuten van zitten wordt onderbroken, door een beweegmoment van 3 minuten.
Beweegmomenten kunnen worden bereikt door zit-sta werkplekken, staand vergaderen en het strategisch plaatsen van het kantoormeubilair wat beweging stimuleert.

Gezonde leefstijl
Een werkgever kan veel invloed op de gezondheid uitoefenen door een actief rookbeleid in te voeren en gezond eten stimuleren. Dit kan op kleine schaal door bijvoorbeeld fruit beschikbaar te stellen en op groter niveau door het assortiment van het bedrijfsrestaurant zo te selecteren, dat gezonde keuzes maken veel makkelijker wordt. Ook het gebruik van alcohol zou door de werkgever gedemotiveerd kunnen worden door voorlichting te geven van de risico’s en een alcoholbeleid in te voeren. Ook veel stress past niet binnen een gezonde leefstijl. Door goede onderlinge verhoudingen tussen te werknemers, sociale steun weinig werkdruk en voldoende leer en ontwikkelingsmogelijkheden kunnen werkstress minimaliseren.

Shiraz Office Furniture adviseert u graag hoe u beweging op de werk kunt stimuleren en biedt een grote collectie zit-sta werkplekken.


Deel: ' Gezond werken. Hoe implementeer je dit? '
Lees ook