Virtuele wolkenhemel bevordert welbevinden patint en personeel


Leusden, 20110201 -- Sinds enkele jaren is er toenemende belangstelling voor de helende en rustgevende werking van de natuur binnen inpandige ruimten. Het Amerikaanse bedrijf Sky Factory speelt hier op in en ontwikkelt en produceert vanaf 2009 zogenaamde Sky "V" Ceilings , een bewegende Plafond-Illusie van Wolkenformaties die de ervaring van de echte natuur simuleert. Vanaf januari 2011 zijn deze producten voorzien van een CE-label en daardoor ook direct in Nederland leverbaar door haar Nederlandse partner Cablon Medical BV uit Leusden. Er wordt rekening gehouden met veel interesse omdat al voor de officile introductie op de Nederlandse markt het Amerikaanse bedrijf kon rekenen op grote belangstelling vanuit de Nederlandse ziekenhuizen. Van de statische variant , de SkyCeilings, zijn er wereldwijd inmiddels duizenden plafonds in ziekenhuizen en zorginstellingen voorzien van deze Wolkenhemel-Illusies.

Vooral in de medische sector maar ook in de leisure , Hospitality en zelfs in de private markt vinden deze 'vervangers' van de natuur inmiddels hun aftrek.

De SkyCeilings zijn transparante kunststof Acryl of polycarbonaat platen waarin hoge resolutie foto`s van een wolkenhemel zijn verwerkt die aan de achterzijde worden belicht door een volledig spectrum aan LED daglicht. Door middel van de compositie van wolkenpatronen, kleur en perspectief wordt het menselijk oog misleidt waardoor er een ontspanningsrespons ontstaat gelijkwaardig aan bij het kijken naar een echte hemel.

SkyCeilings zijn ontworpen voor standaard systeem plafonds die vaak worden gebruikt in kantoor- en openbare ruimten. Maar kunnen ook op maat worden geproduceerd voor de private markt.

Volgens Bill Witherspoon, de oprichter en eigenaar van de Sky Factory, ligt de effectiviteit van de Sky Factory- illusies in het vermogen om de subtiele reactie die een echte hemel ons biedt te reproduceren. "Onze manier van waarnemen zorgt ervoor dat de Illusie door compositie, kleur en realistisch perspectief, als een echte buitenlucht wordt ervaren".

In Nederland zijn al enkele installaties gerealiseerd in het Zeeuws Radiotherapeutisch Instituut en het Erasmus MC in Rotterdam.
Een van de belangrijkste toepassingen binnen de gezondheidszorg zijn het CT en MRI onderzoek waarbij volgens het personeel de patinten meer rust en ruimte ervaren tijdens deze radiologische onderzoeken. Recent onderzoek laat ook sterke aanwijzingen zien dat de omgeving waarin de patint zich bevindt het herstel positief kan bevorderen.
Roger Ulrich, "professor of architecture and landscape architecture at Texas A&M University" , heeft onderzoek gedaan in de relatie tussen de invloed van de Natuur en genezing.

Hij toont in zijn studie aan dat galblaaspatinten sneller genezen en minder pijn medicatie nodig hebben wanneer zij vrij uitzicht hadden op de natuur in tegenstelling tot patinten die uitkeken op een muur. In een latere studie toonde hij aan dat ook een Illusie van de natuur bijdraagt tot een snellere herstelperiode.

De Skyceilings en Sky Luminous windows kunnen naast toepassingen in de gezondheidszorg ingezet worden in diverse omgevingen zoals kantoren, winkels, conferentiecentra, Spa's, hotels en restaurants.
Iedereen heeft wel eens in een ziekenhuisbed of tandartsstoel gelegen waarbij om de tijd te doden gaatjes in het plafond werden geteld.
Dr Cheryl Kantor-Goldenberg, tandarts in hartje Manhattan New York liet de SkyCeiling installeren omdat ze het gewoon mooi vond maar had niet verwacht dat het zo`n rustgevende invloed op haar patinten zou hebben. "De SkyCeiling heeft de sfeer in mijn praktijk getransformeerd naar een Spa-achtig niveau. Sinds de installatie heerst er een veel minder hectische sfeer", zo vertelt ze.

SkyCeilings worden in Amerika vooral toegepast in inpandige ruimten waar geen daglicht mogelijk is of werkplekken waar personeel `s nachts moet werken. De Illusie van daglicht maakt het werken prettiger en het personeel blijft energiek.

Naast de statische SkyCeilings worden er nu ook oplossingen gelanceerd die bewegende beelden mogelijk maakt zoals de Escape en Sky V producten. Deze producten zullen volgens de directie van Sky Factory vooral binnen de Wellness op belangstelling kunnen rekenen. Wuivende palmen en het geluid van kabbelende beekjes zullen volgens hen bij een bezoek aan een SPA voor nog meer ontspanning zorgen. De SkyCeilings kunnen worden genstalleerd in standaard systeemplafonds maar kunnen ook op maat in diverse geometrische vormen worden samengesteld. De mogelijkheden lijken onbeperkt. Met speciale 'design tools' wordt architecten en ontwerpers de mogelijkheid geboden een fysieke ontspanningsreactie teweeg te brengen in de door hen ontworpen ruimten.

Voor meer informatie kijk op www.theskyfactory.nl


Deel: ' Virtuele wolkenhemel bevordert welbevinden patint en personeel '
Lees ook