18 november 2015 landelijke bekendmaking Schoonmaker van het Jaar


Ontknoping nadert: 5 Nederlandse en 5 Belgische finalisten maken kans op de titel

EINDHOVEN, 20151109 -- Woensdagmiddag 18 november wordt in Eindhoven bekendgemaakt wie zich Schoonmaker van het Jaar mag noemen. Zowel voor België als Nederland wordt deze felbegeerde titel uitgereikt. De in totaal tien finalisten zijn gekozen op basis van de bezoeken van de juryleden aan twintig halve finalisten. Bij de beoordeling wordt onder andere gekeken naar betrokkenheid, inzet, motivatie, opleiding en ervaring, kennis(overdracht) en vaardigheden én de relatie met de opdrachtgever en het eigen team. De finalisten maken woensdagmiddag 18 november tijdens een speciaal programma kennis met elkaar.

Over de verkiezing: kandidaten worden aangemeld door schoonmaakbedrijven en eigen schoonmaakdiensten van organisaties en bedrijven. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen. Tijdens een eerste schriftelijke juryronde bepaalt de jury welke inzendingen in aanmerking komen voor de halve finale. De kandidaten die de halve finale bereiken krijgen vervolgens persoonlijk bezoek van de jury.

De Golden Service Awards bekronen opmerkelijke prestaties in de schoonmaakbranche en willen een bijdrage leveren aan het kwaliteitsbewustzijn binnen en het imago van de branche. De prijzen zijn voor het eerst uitgereikt in Engeland in 1991. In België en Nederland is de wedstrijd voor het eerst georganiseerd in 2002. Naast de jaarlijkse Schoonmaker van het Jaar-verkiezing, worden op andere momenten in het jaar Awards uitgereikt, voor onder meer voor Innovatie en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

De jury van de Golden Service Awards wordt gevormd door acht vakmensen. Het zijn Tirza Dingelstad, directielid CSG en bestuurslid Vereniging van Erkende Schoonmaak Adviesbureaus; Marjolijn Hoogendam, oprichter en eigenaar van i4facilities; Mieke Jakobs, docent faculteit hotel en facility management Zuyd Hogeschool; Ronald Geeroms, directeur facilitaire diensten bij het Emmaüs psychiatrisch ziekenhuis en de centrale voedingsdienst in Duffel in België; Mieke Loncke, directeur van de Belgische afdeling van IFMA, de vakvereniging van de facilitaire diensten sector; David De Mol, directeur facilities van Zorgbedrijf Antwerpen; Berber Smit, teamleider interieur (afdeling Facilitair Bedrijf) bij het Antoni van Leeuwenhoek - Nederlands Kanker Instituut en Dick van Zomeren, oud-hoofdredacteur Service Management.

De organisatie van de Golden Service Awards in Nederland en België is in handen van Vakmedianet, uitgever van vakbladen zoals Service Management. De opzet van deze competitie is een initiatief van Kimberly-Clark Professional. In Nederland wordt de Golden Service Awards ondersteund door verschillende organisaties en toeleveranciers en schoonmaakbedrijven. Zie voor meer informatie website: www.goldenserviceawards.be of www.goldenserviceawards.nl

Overzicht van finalisten België en Nederland
Link naar filmpje kandidaten: https://gsa.servicemanagement.nl/de-10-finalisten

Finalisten België
Khanjana Chamnan werkt in Brussel bij EW Facility Services. Jurycommentaar: “Khanjana werkt met een grote glimlach in een chic hotel in Brussel. Ze is goed in wat ze doet, pakt meerdere taken tegelijkertijd op en ze is dienstverlenend en hulpvaardig. Zowel naar haar opdrachtgever als naar collega's en hotelgasten toe.”

Iris Hubrouck werkt in Nieuwpoort bij Zorgverblijf Ter Duinen. Jurycommentaar: “Iris is een teamplayer met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze is zeer geïnteresseerd in nieuwe technieken en geeft opbouwende feedback, heeft oog voor detail, wil vernieuwen en is zeer betrokken bij de patiënten. Ze is een echt zorgende medewerker.”

Elie De Meersman werkt in Brussel bij Het Facilitair Bedrijf, Vlaamse Overheid. Jurycommentaar: “Elie is de verpersoonlijking van een trend in facilitair management. Zij combineert schoonmaak met haar werkzaamheden in de catering. Een kwaliteitsbeoordeling valt bij Elie altijd goed uit. Schoonmaken heeft voor Elie niet veel geheimen.”  

Marie Louise Smeets werkt in Lanaken bij Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem. Jurycommentaar: “Marie Louise kan als geen ander met de psychiatrische patiënten van het zorgcentrum omgaan. De jury: “Ze maakt in zeer zware omstandigheden schoon. We hebben diep respect voor de instelling waarmee ze haar werk doet.”  

Noëlle Willems werkt in Gent bij Politie Ekkergem. Jurycommentaar: “Noëlle doet meer dan in haar taakomschrijving staat. Super aangenaam persoon om mee samen te werken. Dat in een moeilijk schoon te maken omgeving. Ze leidt ook op met motivatie en toewijding. Dat levert haar veel bewondering op van collega's.”  

Finalisten Nederland
Godwin Ahlijah werkt in Den Haag bij Hago Next, FMO. Jurycommentaar: “Godwin weet met zijn bewuste manier van werken heel goed aan te sluiten op het primaire proces en de klant ziet hem dan ook als een eigen medewerker. Hij is dienstbaar, maar heeft ook oog voor detail. Je weet bij hem zeker dat ruimtes blinken.”

Naima Boukhattam werkt in Eindhoven bij Gom. Jurycommentaar: “Naima is een advocate die naar Nederland is gekomen en hier in de schoonmaak terecht is gekomen. “Ze heeft daarin haar passie gevonden. Ze geeft op de facilitaire opleiding ook lessen in schoonmaak. Naar jongeren weet ze schoonmaak zo te positioneren dat ze het vak willen blijven volgen.”

Monique Eeren–van Kreuningen werkt in Nijmegen voor Hago Zorg, Radboud Ziekenhuis Jurycommentaar: “Monique is schoonmaakster in de centrale hal van een ziekenhuis. Ze is zeer representatief, doorgrondt het resultaatgerichte programma en is naast schoonmaker ook een gastvrouw die inspeelt op de emotie van binnenlopende patiënten. Ze heeft zeer veel inlevingsvermogen en is een rolmodel voor anderen.”    

Silvia van Erven werkt in Zwolle, bij Hago Nederland, Hogeschool Windesheim. Jurycommentaar: “Sociaal, maar streng als het moet. Ze werkt als meewerkend voorvrouw met een klein team bij de Hogeschool Windesheim. Ze durft de klant aan te spreken, om te laten zien wat wel en niet werkt. Het is echt iemand die, op een handen uit de mouwen-manier, vol voor het vak gaat.”

Ton Jeukens werkt in Maastricht bij ISS Facility Services. Jurycommentaar: “Ton is verantwoordelijk voor het crisisteam. Dat team bestrijdt calamiteiten. Hij weet precies wat te doen en wijst daarbij mensen in de organisatie op hun verantwoordelijkheid. Niets gaat aan zijn kritische oog voorbij en hij ziet zijn werkzaamheden in een breder verband.”


Deel: ' 18 november 2015 landelijke bekendmaking Schoonmaker van het Jaar '
Lees ook