Softwarebedrijf GENALICE maakt zich op voor lancering eerste product


Management Team herschikt taken

HARDERWIJK, 20130418 -- Start-up bedrijf GENALICE B.V., gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van innovatieve softwareoplossingen voor DNA- analyse, correlatie en het verwerken van biomedische Big Data, maakte vandaag bekend dat het over enkele weken de bèta-versie van haar eerste product uitbrengt, GENALICE MAP. Vooruitlopend op deze nieuwe fase van het bedrijf zijn de taken binnen het management team herschikt; Jos Lunenberg vervult vanaf heden de functie van CEO (Chief Executive Officer). Bert Reijmerink zal voortaan de functie van CSO (Chief Strategy Officer) bekleden. Medeoprichter Hans Karten blijft CTO (Chief Technology Officer).

Nieuwe fase, nieuwe organisatie
Het management van GENALICE wordt gedreven door de wens een bijdrage te leveren aan het verbeteren van diagnose en behandelmethoden voor patiënten met complexe DNA-ziektes, zoals kanker. Het bedrijf is in 2011 opgericht door Bert Reijmerink en Hans Karten, de laatste zeer ervaren op het vlak van ‘high performance’ en ‘high volume’ data processing en analyse. In januari vorig jaar is het team versterkt met Jos Lunenberg, expert in marketing & sales management en bedrijfsstrategieën binnen de life sciences industrie. In de opstartfase van GENALICE lag de focus op de ontwikkeling van nieuwe producten en het vinden van investeerders. Hiertoe zijn allianties gezocht met wetenschappers en managers uit de top van de medische wereld en het bedrijfsleven. Dat heeft erin geresulteerd dat de lancering van het eerste product nu nabij is.

“Met ons product denken we een grote doorbraak in het DNA onderzoek teweeg te brengen”

[Jos Lunenberg, CEO GENALICE] “GENALICE MAP kan ruwe data, geproduceerd door machines die DNA aflezen, razendsnel, kosteneffectief en betrouwbaar verwerken,” licht Hans Karten het nieuwe product toe. “Dit zogenaamde alignment proces versnelt MAP met een factor tweehonderd ten opzicht van bestaande methodes. De benodigde diskruimte voor het bewaren van de data is ook nog eens honderd keer kleiner dan nu gangbaar is. Eerder deze week hebben we deze baanbrekende resultaten gepresenteerd op het jaarcongres van de Nederlandse Bioinformatici”. Bert Reijmerink voegt toe: “Dat biedt wetenschappers de mogelijkheid om veel goedkoper en sneller DNA-onderzoek te doen en nieuwe medicijnen te ontwikkelen tegen bijvoorbeeld kanker. Ook de energiebesparing die we kunnen realiseren is significant. Met de lancering van MAP – in de zomer van dit jaar - denken we een grote doorbraak in het DNA onderzoek teweeg te brengen. Bij dit stadium hoort dan ook een ander type CEO. Een met kennis en ervaring op het gebied van life sciences en gezondheidzorg. Door zijn achtergrond als moleculair bioloog en zijn brede en internationale ervaring in de life sciences industrie is Jos Lunenberg een logische keuze. Ik zal mij in het vervolg focussen op het opzetten van strategische allianties en indirecte verkoopmodellen, zodat we in de nabije toekomst verder kunnen groeien en nieuwe producten kunnen ontwikkelen om op de markt te brengen.”

Over GENALICE
GENALICE is een jong innovatief softwarebedrijf, gevestigd in Harderwijk (gld). De missie van GENALICE is onderzoek naar complexe DNA gerelateerde ziektes, zoals kanker, verbeteren en versnellen. Door het ontwerpen en ontwikkelen van innovatieve softwareoplossingen wil GENALICE een belangrijke bijdrage leveren aan betere diagnose en behandeling van deze ziektes. Een van die softwareoplossingen, GENALICE MAP, is een zogenaamde short read alignment tool. GENALICE MAP kan ruwe DNA data, geproduceerd door machines die DNA aflezen, razendsnel, kosteneffectief en betrouwbaar verwerken tot een verder analyseerbaar klein bestand. Een tweede product in ontwikkeling, GENALICE LINK, is een uniek open platform voor het verwerken, integreren en correleren van biomedische Big Data. Op een standaard hardware configuratie kunnen alle biomedische gegevens van tot wel 150.000 patiënten binnen enkele seconden geanalyseerd worden. GENALICE combineert hierbij de robuustheid van de Oracle database met de prestaties en flexibiliteit van op maat gemaakte software. De GENALICE technologie is algemeen toepasbaar.  Niet alleen in het veld van de bioinformatica, maar op alle terreinen waar het verkleinen van de data footprint en supersnelle interpretatie, transformatie en correlatie van gegevens uit verschillende bronnen belangrijk is.

Einde persbericht


Deel: ' Softwarebedrijf GENALICE maakt zich op voor lancering eerste product '
Lees ook