Massagestoel
Het is al lang niet meer nodig om naar een massagesalon te trekken om eens goed te worden gemasseerd. Een goede massagestoel doet het voor jou. De automatische massagestoelen kunnen uiteenlopende functies hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld focussen op een rugmassage of eerder op een beenmassage of zelfs op een armmassage. Daarvoor bevatten automatische massagestoelen vaak kleine airbags die door middel van drukopbouw en -afbouw een knijpende werking hebben. Er bestaan ook massagestoelen die ontworpen zijn om comfortabel in plaats te nemen, waarna je door een masseur onder handen wordt genomen. Hieronder lees je meer over dit onderscheid en ontdek je wat volgens ons de best geteste massagestoel is.
Showing all 36 results
Informatie over massagestoelen
Er bestaan twee soorten massagestoelen die je kan kopen. In de eerste plaats is er de traditionele massagestoel die door een masseur wordt gebruikt. Hierbij neem je plaats op de stoel en laat je je in de watten leggen. Een automatische of elektrische massagestoel voert ook de massage uit en is ideaal voor thuis. Ze zijn verkrijgbaar in talloze uitvoeringen en er is er altijd wel een eentje die in je interieur past.
Traditionele massagestoel
De traditionele massagestoel bestaat al heel lang en wordt gebruikt voor een stoelmassage. Hierbij neemt men plaats op een ergonomische stoel en houdt men de kleren aan, waardoor het heel laagdrempelig is. Het wordt ook vaak gebruikt in rusthuizen. Een stoelmassage helpt de stress te verminderen en de gevolgen van een slechte werkhouding te beperken. Het is meteen ook de reden waarom sommige bedrijven het aanbieden. In de meeste gevallen heeft de traditionele massagestoel een laag gewicht en wordt het door de masseur meegenomen voor een massage op locatie. In sommige landen zijn masseurs ook op straat en in stations actief en zeulen ze steevast een massagestoel met zich mee. Ideaal om even te ontspannen terwijl je op je trein wacht!
Automatische massagestoel
Deze massagestoel wordt ook wel eens een elektrische massagestoel of een robotmassagestoel genoemd. Het gaat om massagestoelen die de massage automatisch uitvoeren door middel van bewegende delen en airbags. De betere massagestoelen bevatten honderden van deze delen die allemaal samenwerken. Op basis van de lichaamsbouw wordt de massage afgestemd op specifieke behoeften. Sinds de jaren ’90 hebben deze massagestoelen een snelle evolutie doorgemaakt en ze komen steeds meer in de buurt van het werk van een persoonlijke masseur. De focus ligt op ontspanning, maar er zijn ook heilzame effecten. Zo zou het RSI tegengaan en stimuleert het de bloedsomloop.
De populairste merken massagestoelen
Er zijn veel mensen die een massagestoel kopen van een bekend en populair merk. Ze kiezen dan bijvoorbeeld voor een Medisana-massagestoel, een Komoder-massagestoel, een iRest-massagestoel of een Panasonic-massagestoel. Ook de Stronglite-massagestoel, de Sanyo-massagestoel, de HoMedics-massagestoel en de MCombo-massagestoel zijn behoorlijk populair. Toch hoef je voor een goede prijs-kwaliteitverhouding heus niet altijd voor een populair merk te kiezen. Ook een vidaXL-massagestoel kan al volstaan. Het is zelfs niet eens nodig om naar een speciaalzaak te gaan. Gewoon bij Lidl een massagestoel kopen, blijkt volgens onze test zeker geen slecht idee te zijn.
Hoe is de lijst met beste massagestoelen 2024 tot stand gekomen?
Bij onze zoektocht naar de beste massagestoel hebben we sterk gefocust op de automatische en intelligente oplossingen, de mogelijkheden om de stoel naar wens af te stemmen en naar functionele eigenschappen zoals het draaggewicht. Om zeker te zijn dat de massagestoelen ook een meerwaarde zijn, hebben we het voorgelegd aan een arts en een kinesist. Waar we geen rekening mee hielden, is met het design van de massagestoel. Dit is iets persoonlijks en je zal dus zelf moeten uitmaken welke massagestoel in je interieur past. Wel hebben we reviews en gebruikerservaringen gelezen. We brachten deze voornamelijk in kaart via bol.com.
Geschiedenis van de massagestoel
Van de klassieke massagestoel is het moeilijk om de exacte oorsprong te bepalen, maar bij de automatische massagestoel is dit wel mogelijk. Het was Nobuo Fujimoto die het in 1954 ontwikkelde in zijn Fujiiryoki Workshop te Osaka (Japan). De man verkocht al langer schrobborstels en maakte zijn eerste prototype op basis van afval. Letterlijk, want hij gebruikte oud hout, fietskettingen, autokrukken en zelfs versleten honkballen. Al snel bezocht de ene na de andere massee zijn zaak.
Sindsdien is er natuurlijk veel veranderd. Al in 1965 werd het ontwerp geprofessionaliseerd tot de Fuji Massage Chair A-1 met vier kneedballen in plaats van afval. Het werd toen verkocht voor 80.000 yen. Omgerekend is dit – zonder rekening te houden met de inflatie – ongeveer 618 euro. Toen was dat een fortuin. Lange tijd bleven kneedballen de belangrijkste manier om mechanisch te masseren, tot de airbags in de jaren ’90 werden geïntroduceerd. Deze airbags bouwen druk op en af en kunnen zo een knijpende en masserende werking hebben. In een massagestoel kunnen er tegenwoordig meer dan honderd van deze airbags zitten. Door ze optimaal te doen samenwerken, zijn de meest uiteenlopende massages mogelijk. Hierdoor komen ze steeds meer in de buurt van de prestaties van een persoonlijke masseur.
Veelgestelde vragen over massagestoelen
Dat een massagestoel een professionele masseur kan vervangen? Dat zullen we niet beweren. Maar anderzijds doen er ook nog veel cowboyverhalen de ronde, alsof een massagestoel gevaarlijk zou zijn of ongelofelijk veel energie zou verbruiken. Deze FAQ bewijst het tegendeel.
Is een massagestoel voor iedereen geschikt?
In principe is een massagestoel voor iedereen geschikt, maar er zijn ook een aantal beperkingen. Zo moet de massagestoel op het lichaam zijn afgestemd en dit is bij kinderen en kleine mensen niet altijd het geval. Daarnaast is een massagestoel vaak niet helemaal geschikt voor zware mensen. Over het algemeen raadt men aan om rekening te houden met het geadviseerd maximumgewicht. Ook kinderen jonger dan 14 jaar, mensen met een pacemaker en zwangere mensen kunnen beter geen massagestoel gebruiken. Voor de rest is er echt geen vuiltje aan de lucht.
Wat kost een massagestoel aan energie?
Dit verschilt per model en is natuurlijk ook afhankelijk van de gebruiksduur. De beste massagestoel die wij hebben getest, verbruikt bijvoorbeeld 176 W. Bij de massagestoel beste koop gaat het om 100 W. Gemiddeld betaal je 20 cent per kWh of per verbruik van 1.000 W gedurende een uur. Een enkele massage, zeker als je weet dat een massage vaak ongeveer een kwartiertje duurt, kost dus een fractie van een eurocent. Daarvoor kan je niet naar een massagesalon. Of het moet er wel heel louche zijn.
Aanvullende producten voor massagestoelen
Een massagestoel is de ideale oplossing voor wie het volledige lichaam wil laten masseren. Als je enkel specifieke lichaamsdelen onder handen wil laten nemen, bestaan er ook andere oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een nekmassagekussen of aan een voetmassage-apparaat. En onthoud: niks is leuker dan af en toe eens plaats te nemen op een echte massagetafel.