Kuddegedrag tijdens de kredietcrisis


LEIDEN, 20081020 -- Het kuddegedrag van beleggers en spaarders is tijdens de huidige kredietcrisis het gesprek van de dag. Bioloog Patrick van Veen werd de afgelopen tijd regelmatig gevraagd commentaar te geven op het natuurlijke gedrag van de mens tijdens de kredietcrisis. Tijdens de tentoonstelling `Wildebeesten' organiseert Naturalis in samenwerking met Van Veen workshops en lezingen over kuddegedrag en strategie. Op 24 oktober 2008 vindt de eerste gratis pilotsessie voor bedrijven plaats in Naturalis, waarin lezing, bezoek aan de tentoonstelling en workshop worden gecombineerd.

[Foto Museum Naturalis: meisje bij de apen] Zijn we kuddedieren of nemen we kritisch onze eigen beslissingen? Is de mens wel een kuddedier? En wat zijn de prikkels die dit gedrag in de mens losmaken? Aan de hand van deze vragen maakt Van Veen duidelijk dat de oude mechanismen en wetten van de natuur zeer actueel kunnen zijn.

Tijdens de lezing `De kudde voorbij' legt Van Veen uit waarom we op een troep apen lijken en waarom we soms kuddegedrag gaan vertonen. Hij kijkt daarbij vooral naar voor- en nadelen van dit gedrag in organisaties. De grote trek van de kudde gnoes over de Serengeti gebruikt hij als illustratie.
Deelnemers aan de `Serengeti Business Game' gaan zelf aan de slag om te kijken hoe ze gedrag van mensen kunnen benvloeden. Aan de hand van het werk van natuurbeschermers in de Serengeti laat Van Veen zien hoe korte en lange termijnvisie op gespannen voet met elkaar staan en welke lessen we daaruit kunnen leren.

Patrick van Veen is bioloog en schrijver van onder andere de boeken `Help, mijn baas is een aap!' en `Dierbare Collega's'.


Deel: ' Kuddegedrag tijdens de kredietcrisis '
Lees ook