Anandalezing schrijver / filosoof Hans Korteweg: De wereld als oerstof


Anandalezing woensdag 11 mei 2011 in Haarlem

HAARLEM, 20110426 -- Samen met de lokale bibliotheek organiseert Ananda Nieuwetijdswinkel een unieke lezing in Haarlem. Op 11 mei vertelt schrijver, filosoof en leraar, Hans Kortweg op zijn eigen inspirerende wijze over een bijzonder weg van bevrijding. Ieder mens heeft zijn eigen wereld en draagt die met zich mee. Voor de een is de wereld een leerschool, voor de andere een tranendal en voor een derde een schouwtoneel. Maar wat is waar?Kunnen wij onze eigen wereld herscheppen?

Ontwaken uit onze oude, belemmerende denkpatronen en automatismen? Is dat mogelijk? Kunnen wij onze eigen wereld herscheppen? En kunnen wij in dat omzettingsproces ook zelf herschapen worden?  Hans Korteweg legt in deze lezing uit hoe wij mensen, om een alchemistische term te gebruiken, weer tot een ‘Steen der Wijzen’ kunnen worden. Hoe wij lood kunnen omzetten in goud.

Hans Korteweg gaat uit van de alchemistische traditie dat de wereld niet een vaststaand gegeven is. En niet een gevangenis, maar grondstof voor liefdevolle creatie. Op deze weg van bevrijding gaat hij in deze lezing uitgebreid in. De problemen op de weg en de hulp die daarbij wordt aangeboden. Hij illustreert zijn verhaal met teksten uit de wijsheidsliteratuur en persoonlijke anekdotes.

Hans Korteweg (1943) is leraar en schrijver. De afgelopen jaren verscheen van zijn hand `Het Juwelenschip`, een vertaling van een fundamentele tekst uit het Tibetaans boeddhistische tekst. In 2007 `Sta op en ga`, een blijmoedig commentaar op het boek Jona en `Het droomjuweel`, over de rijkdom van dromen (samen met zijn dochter Anna Myrte). Korteweg is mede oprichter van  het ITIP, Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie, geeft lezingen, retraites en workshops.

Locatie: Centrale Bibliotheek, Doelenzaal Gasthuisstraat 32, Haarlem.
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Kaarten: in voorverkoop € 10,- bij Ananda Nieuwetijdswinkel en via www.ananda.nl


Deel: ' Anandalezing schrijver / filosoof Hans Korteweg De wereld als oerstof '
Lees ook