CARS 2 eerste animatiefilm met audiodescriptie in Nederland ooit


Te zien in Cinemec in Ede en in City/Movies in Utrecht

EDE, 20110706 -- Vandaag gaat de nieuwe Disney/Pixar film CARS 2 in première. De film is dankzij de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt voorzien van audiodescriptie. Het is de eerste animatiefilm in Nederland ooit, die is voorzien van audiodescriptie en daardoor toegankelijk is voor blinde en slechtziende mensen. Vanaf 6 juli kunnen zij samen met hun ziende vrienden en familieleden de film met audiodescriptie gaan zien in Cinemec in Ede en in City/Movies in Utrecht. Later dit jaar verschijnt CARS 2 met audiodescriptie ook op Disney DVD en in Blu-ray.

Bartiméus Sonneheerdt is verheugd dat blinde en slechtziende kinderen voor het eerst de kans krijgen om samen met hun ziende familieleden en vrienden naar de film te gaan. Er zijn op dit moment in Nederland vier filmzalen met een audiodescriptiesysteem: in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Ede. Bartiméus Sonneheerdt hoopt dat dit aantal in de toekomst verder zal stijgen. De animatiefilm CARS 2 met audiodescriptie draait vanaf 6 juli alleen in Cinemec in Ede en in City/Movies in Utrecht.

Mereijn van der Heijden van SoundFocus in Soest maakte de audiodescriptie bij CARS 2. Van der Heijden is gespecialiseerd in deze techniek, waarbij een extra geluidsspoor wordt toegevoegd aan de film. Een stemacteur beschrijft de scènes in de film waarin niet wordt gesproken. "Een goed script is heel belangrijk," zegt Van der Heijden. "Dit script geeft woorden aan onder meer gezichtsuitdrukkingen, decors, kleding en landschappen. Je moet daarvoor de juiste woorden kiezen en aanvoelen welke beschrijving een situatie nodig heeft. Teveel details weergeven van wat er te zien is, is daarbij niet de bedoeling."

Onvergetelijke bioscoopervaring
Bartiméus Sonneheerdt organiseert op woensdagmiddag 6 juli een première-evenement in Cinemec in Ede voor blinde en slechtziende kinderen. Zij maken dan kennis met audiodescriptie en doen daarmee een onvergetelijke bioscoopervaring op.

De filmtrailer van CARS 2 met audiodescriptie is te zien op www.steunbartimeus.nl/cars2.


Deel: ' CARS 2 eerste animatiefilm met audiodescriptie in Nederland ooit '


Lees ook