Ypsilon op tweede plaats in Top-50 Goede doelen


VOORBURG, 20101103 -- Ypsilon staat op nummer 2 in de Top-50 van Goede doelen die dagblad Trouw vandaag heeft gepubliceerd. De vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose komt daarmee net boven de HIV Vereniging Nederland, maar stevent ook de Nederlandse Hartstichting voorbij en het KWF dat zelfs niet voorkomt in de ranglijst. De prominente plek laat zien dat Ypsilon het uitstekend doet wat betreft de opzet van de organisatie, het niveau van transparantie en de manier waarop projecten worden aangepakt. Hoe hoger op de ranglijst, des te groter de kans op maximaal effect bij de doelgroep, aldus de onderzoekers.

De ranglijst is ontleend aan een onderzoek van het Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) en het Erasmus Centrum voor Strategische Filantropie (ECSP). Het gaat om een proef onder vijfhonderd goede doelen op het gebied van gezondheidszorg, waar Trouw nog eens zijn eigen criteria overheen heeft gelegd. Ze deelt de plek met en de Stichting Plus Wonen, een woonproject in Leusden waar ook tal van Ypsilonleden bij betrokken zijn. Samen zijn ze de eerste organisaties op de lijst die in Nederland actief zijn. Op de gedeelde eerste plaats staan Leprazending en Dark and Light, twee organisaties die in Azi, Afrika en Zuid-Amerika actief zijn in de bestrijding van lepra en vermijdbare blindheid.

De informatie is volgens het dagblad getoetst aan wetenschappelijke criteria die elk voor zich voorspellende waarde hebben voor de maatschappelijke prestatie van goede doelen. Zo neemt de kans op succes toe bij goede doelen die transparant zijn en de doelgroep betrekken bij strategie en ontwikkeling van projecten. Ook samenwerking met andere organisaties en het inschakelen van experts bij het bedenken en halen van doelstellingen, zijn belangrijke criteria.

Wie het werk van Ypsilon financieel wil steunen kan terecht op www.ypsilon.org/schenken


Deel: ' Ypsilon op tweede plaats in Top-50 Goede doelen '
Lees ook