Innovatieve ideeënbus van Yournalism bij Nacht van Kunst & Wetenschap


Voor onderzoeksjournalistieke voorstellen en vragen kunnen festivalbezoekers van De Nacht van Kunst & Wetenschap in Groningen terecht bij een interactieve stand met onderzoeksjournalisten van Yournalism en Dagblad van het Noorden

Groningen, 20140523 -- Zaterdag 24 mei lanceert journalistieke startup en Tegelwinnaar Yournalism een uniek project tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap, in samenwerking met de NDC Mediagroep. Tijdens het festival kunnen de festivalbezoekers met onderzoeksjournalisten van Dagblad van het Noorden en Yournalism van gedachten wisselen over welke journalistieke onderzoeken er in de regio nodig plaats zouden moeten vinden.

“Wat we eigenlijk doen is een hele fysieke vorm van crowdsourcing", stelt Huub Schuijn, mede-oprichter van Yournalism en bedenker van de live-redactie tijdens het festival. "Ik vind het heel spannend aan dit project dat er via een vraaggestuurde vorm tot nieuwsvoorstellen wordt gekomen”. De journalisten van Dagblad van het Noorden krijgen tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap de kans om inéén keer met tientallen mensen van gedachten te wisselen. Daar kunnen hele waardevolle inzichten uit voortkomen”. Willem Groeneveld van NDC mediagroep:  "Onderzoeksjournalistiek en daarmee de waakhondsfunctie van de democratie staat onder druk omdat er steeds minder geld voor is. Toch is onderzoeksjournalistiek een van de belangrijkste taken van regionale nieuwsbrengers en daarom omarmt NDC mediagroep het initiatief en willen we er ook daadwerkelijk aan bijdragen."

Bemand met hun eigen team en een aantal onderzoeksjournalisten van Dagblad van het Noorden werken zij samen met de bezoekers van dit grote kunst- en cultuurfestival in de Groningse binnenstad aan onderzoeksvoorstellen gericht op regionale onderwerpen. Danzkij de livebloggers van Sikkom is alle input van de festivalbezoekers live te volgen.

 “We willen er achter komen hoe consumenten denken over onderzoeksjournalistiek, wat zij werkelijk willen lezen in de krant,” stelt Sybren Kooistra, initiatiefnemer van Yournalism. “De vorm die we hebben gevonden in samenwerking met NDC Mediagroep maakt me erg enthousiast. We zien dat de regionale journalistiek hard op zoek is naar nieuwe impulsen. Tegelijk willen mensen meer bij lokaal nieuws betrokken worden. Die brug kunnen wij slaan.” Ook stelt Huub Schuijn: “Media zullen steeds vaker in samenwerking met hun publiek tot producties gaan komen. Participatie van consumenten en hun betrokkenheid bij onderwerpen zijn wat ons betreft de toekomst van de journalistiek. Wij hopen met Yournalism daar een passend instrument voor te kunnen bieden.”


Deel: ' Innovatieve ideeënbus van Yournalism bij Nacht van Kunst & Wetenschap '
Lees ook