Oud-hoofdredacteur GPD Jan van Beek overleden


DEN HAAG, 20110103 -- Jan van Beek, oud-hoofdredacteur/directeur van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) is zondag 2 januari 2011 in zijn woonplaats Den Haag overleden aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Jan van Beek is 85 jaar geworden.

Van Beek was tot aan zijn dood een journalist in hart en nieren. Hij begon zijn journalistieke loopbaan meteen na de oorlog bij het Nijmeegs Dagblad. Van 1949 tot 1957 werkte hij voor - toen nog dagblad - De Tijd. Hij schreef onder meer over de NAVO en de Oost-West-verhoudingen in Duitsland.

In 1957 werd Van Beek correspondent in Spanje. NRC Handelsblad en de NOS behoorden tot zijn opdrachtgevers. Ook maakte hij reportages over Zuid-Europa voor buitenlandse omroepen en dag- en weekbladen. Van Beek werd in 1964 door de Spaanse politie gearresteerd, toen hij zonder toestemming een tv-reportage maakte over het Franco-regiem dat toen 25 jaar aan de macht was.

Van Beek keerde in 1968 terug naar Nederland om leiding te geven aan de redactie van de GPD, toen nog de Gemeenschappelijke Pers Dienst. In zijn periode maakte de GPD, het journalistieke samenwerkingsverband van regionale dagbladen in Nederland en Vlaanderen, een belangrijke groei door. Op het hoogtepunt telde de GPD zestien kranten, met een gezamenlijke oplage van meer dan 1,6 miljoen.

Van Beek werd hoofdredacteur en later directeur van de GPD, tot aan zijn vut in 1987. Voor zijn verdiensten voor de journalistiek in het algemeen en de GPD in het bijzonder werd hij door de koningin benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Ook na zijn pensionering bleef hij actief in de journalistiek. Hij gaf onder meer les aan journalisten in Rusland en Kazachstan, was voorzitter van Inter Press Service (IPS), het Derde-Wereldpersbureau in Rome, en bestuurslid van Free Voice, een Nederlandse stichting die steun geeft aan onafhankelijke media in ontwikkelingslanden.


Deel: ' Oud-hoofdredacteur GPD Jan van Beek overleden '
Lees ook