DutcH magazine Guy Bourdin special in museum Deichtorhallen Hamburg


Baanbrekend Nederlands tijdschrift uit 1997 in vitrine, in catalogus en op muren getoond

Hamburg, Duitsland, 20131118 -- De Guy Bourdin uitgave van het Nederlandse tijdschrift DutcH uit 1997 wordt tentoongesteld in de zojuist geopende Guy Bourdin tentoonstelling in het museum Deichtorhallen in Hamburg. DutcH is te zien als een tijdsdocument dat belangrijk is voor de Estate Guy Bourdin van zijn zoon en enig erfgenaam Samuel Bourdin. Interviews van de trend editor van het tijdschrift en de special, Klaus van den Berg, zijn in de Duitse vertaling opgenomen in de catalogus van de tentoonstelling. Quotes uit deze interviews sieren de muren van het museum. De reacties in de Duitse pers over deze tentoonstelling zijn lovend.

Guy Bourdin (1928-1991) is begonnen als fotograaf in het Franse leger. In 1955 publiceerde hij zijn eerste foto’s in Vogue Parismet de serie ‘Chapeaux Choc’. Tot 1987 bleef hij een belangrijke fotograaf van het tijdschrift. Zijn campagnes voor het schoenenmerk Charles Jourdan waren spraakmakende omslagpunten in de mode- en reclamefotografie. Sinds zijn dood behartigt zijn zoon Samuel Bourdin de belangen van de nalatenschap van zijn vader. Inmiddels zijn diverse boeken gepubliceerd over zijn werk. Tegenwoordig wordt Bourdin tentoongesteld in prestigieuze musea, zoals het Victoria & Albert Museum, Jeu de Paume, National Art Museum of China, Tokyo Metropolitan Museum of Photography en het Moscow House of Photography. De curator Shelly Verthime speelt hierbij een voortrekkersrol. Zijn werk maakt deel uit van de collecties van het MoMA in New York, Getty Museum in Los Angeles, SFMOMA in San Francisco en de collectie van het V&A. De opening in Hamburg van grootste Guy Bourdin tentoonstelling ooit trok vele bezoekers. De reacties in de Duitse pers, zoals in Der Spiegel, Bild Zeitung, Stern en de Duitse Vogue, zijn lovend. De tentoonstelling is te zien tot 26 januari 2014.

De Guy Bourdin special in DutcH magazine in 1997 was het eerste grote project in printmedia in samenwerking met Samuel Bourdin na de dood van zijn vader. Deze special in DutcH was een belangrijk startpunt van de succesvolle internationale come-back van Guy Bourdin in de media en musea. De zestig gastpagina’s tonen vele beroemde foto’s van de visionaire fotograaf. De special bevat interviews van Klaus van den Berg met Bourdin's inmiddels overleden hoofdredacteur Francine Crescent (Vogue Paris), zijn make-up artist in de zeventiger jaren, Heidi Morawetz (later Chanel), de foto-specialist Philippe Garner (Christie’s, voorheen Sotheby’s) en de fotograaf Jean-Baptiste Mondino. Tevens bevat de special de laatste woorden van de mode-ontwerper Gianni Versace tegen de pers. Na zijn uitspraken over Bourdin voor deze special werd hij vermoord in Miami. DutcH ontving zijn woorden een paar dagen na zijn dood per fax.

Klaus van den Berg is internationaal politicoloog en werkt in marktonderzoek, strategie en trends voor bedrijven, overheden, NGO’s en goede doelen in binnen- en buitenland. Als trend editor van DutcH heeft hij in de eerste vier jaar van het tijdschrift in de jaren ’90 regelmatig gepubliceerd over mode, merken, fotografie en kunst. Voorts publiceerde hij teksten en beelden in toonaangevende tijdschriften als Avenue, Blvd, Vogue, Zoo en L’Officiel Hommes NL.

Klaus van den Berg
Deel: ' DutcH magazine Guy Bourdin special in museum Deichtorhallen Hamburg '
Lees ook