Rotterdams Media Fonds voor de rechter


Rotterdam, 20110223 -- Ricky Rijneke (1981) Werkstad Producties, producent, regisseuse en auteursrechthebbende van de korte film WING, the fish that talked back heeft het Rotterdams Media Fonds (RMF) gedagvaard wegens opzettelijke inbreuk van haar auteursrecht.

De zaak wordt behandeld door de rechtbank in Rotterdam op 23 februari a.s.

Het Rotterdams Media Fonds maakte o.a. zonder toestemming te vragen of te verkrijgen de film met Engelse ondertitels gratis openbaar op zijn website. Deze openbaarmaking van de film is schadelijk voor de exploitatie van de rechten door Ricky Rijneke en haar internationale sales agent Elypse Short Film Distribution (www.elypsefilm.com).

RMF weigerde de film van het internet te verwijderen. Pas na ingrijpen van een jurist werd de film van de RMF website verwijderd.

Het filmfonds maakte met de openbaarmaking inbreuk op het auteursrecht (artikel 31 en 31a van de Auteurswet). Opzettelijk Inbreuk maken op het auteursrecht is volgens de wetgever een misdrijf.

Men noemt inbreuk op auteursrechten ook wel piraterij of auteursrechtcriminaliteit.

Ricky Rijneke spant een rechtszaak aan om een uitspraak te krijgen over de opzettelijke inbreuk op haar auteursrecht. Ze zal vervolgens genoegdoening eisen voor de door geleden materiële en immateriële schade.

 Het eerste verzoek in juli 2009 om de film van het web te verwijderen werd door de directeur dhr. J. van Heijningen van het Rotterdams Media Fonds beantwoord met de opmerking: ‘Dear, don’t know where you talking about. It’s not on our website.’

De bestuursvoorzitter mevr. A. van Leeuwen-Gijsberts van het Rotterdamse filmfonds beantwoordde het tweede verzoek om verwijdering met intimidatie en dreiging met represaillemaatregelen. Nadat RMF na sommatie van een advocaat de film van de website heeft verwijderd heeft het fonds nogmaals een aantal ernstige dreigementen geuit en geprobeerd om de zaak in de doofpot te stoppen. Rijneke stelt dat de positie van een van subsidie afhankelijke filmmaker inderdaad kwetsbaar is, maar zij wenst niet voor intimidatie te zwichten.

WING, the fish that talked back is Rijneke’s debuutfilm. De film werd vertoond op zo’n vijftig internationale festivals waaronder het prestigieuze filmfestival van Locarno (competitie ‘Leopards of Tomorrow’) waar de film in wereldpremière ging. De film ontving diverse internationale onderscheidingen waaronder Best International Short (USA) Prix du Jury (France) Best Debut film (Scenecs) en een Special Mention.

Korte inhoud WING, the fish that talked back

De zesjarige Wing woont in Nederland. Haar familie komt uit China. De kleine Wing is gefascineerd door het waterleven en nieuwsgierig naar het land waar zij vandaan komt. Fantasie en realiteit mengen zich in het verhaal van Wing: een oude oma die niet wil praten, een paar vissen en een kopje thee.

OF:

Op een dag, verdwaalt het zesjarig Aziatisch meisje Wing in haar fantasie, die vreemde vormen aanneemt. De gebeurtenissen in haar  wereld zijn wonderbaarlijk, soms vreemd en angstwekkend.

Cast en Crew

Cast: Winola Wong, Kiemlan Tjong, Moon Lee Ho

Regie en Script: Ricky Rijneke – Productie: Werkstad Producties – Camera: Benito Strangio - sound design: Ranko Paukovic

www.rickyrijneke.com


Deel: ' Rotterdams Media Fonds voor de rechter '
Lees ook