Leerboek- en naslagwerk Inventor 2018


Het complete studie- en naslagwerk voor elke CAD-tekenaar in de metaal Auteur: ir. R. Boeklagen

NIJMEGEN, 20171013 -- Uit handen van Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste boek ‘Inventor 2018, Computer Ondersteunend Ontwerpen’ uitgegeven. Het boek wordt getypeerd door haar gebruiksgemak, toegankelijke stijl, veel voorbeelden en illustraties. Stap voor stap leert u alle onderwerpen. De teksten zijn bovendien van Nederlandse oorsprong en er worden Nederlandse tekennormen toegepast. Daarnaast is gekozen voor een tweedeling: de Nederlandse functies en begrippen zijn terug te vinden in de inhoudsopgave, de Engelse commandonamen in de index. Het zal u tijd besparen en uw werk vergemakkelijken. Ook door de werktuigbouwkundige achtergrondinformatie en handige tips is het een echte aanrader.

[Leerboek- en naslagwerk Inventor 2018] Voor beginners en gevorderde gebruikers
De beginnende gebruiker van Inventor kan goed met het boek uit de voeten door de sterke combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. Het boek bevat zeer veel afbeeldingen en met kleine stapjes wordt u degelijk op weg geholpen. Alle basisfuncties die een werktuigbouwkundig ontwerper gebruikt, worden uitgebreid behandeld zoals: frames, plaatwerk, lassen en schroefverbindingen. Er zijn ook speciale hoofdstukken over kunststoffen en vrijvorm modelleren. Een expert in werktuigbouwkundig ontwerpen zal dit boek ook als een zeer nuttig leer- en naslagwerk ervaren. Gevorderde onderwerpen waaronder styles en templates, Vault, skeletmodeleren, iLogic, adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten worden onder de loep genomen. Specialistische zaken als sterkteberekeningen, parameterstudies en optimalisatie vindt u ook terug.

Topdown-ontwerpmethodiek
Het bijzondere van Inventor is, dat het gericht is op de functie van het ontwerp en niet, zoals bij de Solid Modelers van de eerste generatie, op het modelleren alleen. Zo schetst u met Inventor een aantal hartlijnen en verandert u deze schets met een druk op de knop naar een frame, een stangenmechaniek of een constructie van plaatwerk. De uitwerking naar uitslagen, zaag- of snijtekeningen wordt door het programma gedaan. Veel vergelijkbare programma's bieden alleen functionaliteit om een ruimtelijk model op te bouwen. Deze Topdown-ontwerpmethodiek van Inventor is door het hele boek verwerkt. U vindt de verschillende modelleringstechnieken terug bij hoofdstukken over kunststoffen, frames, plaatwerk en in de meer algemene hoofdstukken.

Modellerings- en ontwerptechnieken
Inventor ondersteunt niet alleen de modelleringstechnieken van het variantenontwerpen en het skeletontwerpen, maar ook hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om methodisch het beste ontwerp te vinden. Zo kunt u met de Design Accelerator snel een mechaniek van tandwielen, lagers en assen opzetten en deze daarna weer snel omzetten naar een stangenmechaniek. U kunt een ontwerp doorrekenen en via een parameterstudie of generatief ontwerp optimaliseren. Het methodisch ontwerpen, de Design Accelerator, Content Center, Eindige elementenmethode en optimalisatietechnieken zoals het generatief ontwerpen (Shape generator) worden allemaal in het boek behandeld.

Online ondersteuning
Bijzonder aan opleidingsinstituut TEC / CAD College is de online support die het de gebruikers van haar Inventor- en AutoCAD boeken biedt. Boeklagen legt uit: “we willen graag Inventor-tekenaars helpen met het wegwijs worden in de technisch tekenwereld. Daarom bieden we tientallen instructiefilmpjes aan die oefeningen uit het boek demonstreren en kan de gebruiker de opgedane kennis toetsen via de CADCollege Tools. De website is immens populair. Vooral beginnende gebruikers geven aan dat de online tools de ideale ondersteuning zijn voor zelfstudie."

Toonaangevend
In Nederland en België kan TEC / CAD College gezien worden als een autoriteit op het gebied van Inventor, AutoCAD en Revit. Het opleidingsinstituut verzorgt al sinds 1988 de leerboeken voor deze programma’s. De auteur van de boeken is ingenieur Ronald Boeklagen die bij TEC in Nijmegen tekenaars en constructeurs opleidt in Inventor, AutoCAD en Revit. Naast gewone cursussen begeleidt en doceert Boeklagen ook HBO-opleidingen. Hij ontving de Autodesk award voor de “Best ATC Instructor” van de Benelux.

Inventor 2018, Computer Ondersteund Ontwerpen’, ir. R. Boeklagen, ISBN 978-94-92250-18-6
Het boek is opgebouwd uit negen delen en bevat in totaal 1818 pagina’s. Het hoofdstuk Inventor in Vogelvlucht en Projecten, Schets, 3D Vorm, 2D Tekening, Samenstellingen, Uitwisseling, Plaatwerk, Ontwerpen met oa iLogic, Eindige Elementen berekeningen en dynamische simulaties, Diversen als Inventor Studio, Vault, Pointcloud, 3D printen en CAM en de Installatie. Nieuw is het deel Uitwisseling. Daarin wordt beschreven hoe u met 3D Pdf, SolidWorks, Step en Revit bestanden omgaat. Daarnaast is een nieuw hoofdstuk opgenomen over MBD, Model Based Dimensioning waarbij de productiegegevens, zoals bematingen, toleranties en ruwheid, zijn opgenomen in het 3D model. Alle hoofdstukken zijn aangepast aan de nieuwe functionaliteit en nieuwe mogelijkheden van Inventor.

U kunt het boek rechtstreeks bestellen bij TEC, telefoon: 024 356 56 77 of via internet www.cadcollege.nl/boeken. Het boek is ook in de boekhandel verkrijgbaar. Luxe uitvoering: gebonden uitgave met leeslint, prijs: € 59,50.

Scholen
Op verzoek van het middelbaar en technisch onderwijs is er ook een verkorte uitgave leverbaar: Basisboek Inventor 2018 van R. Boeklagen, ISBN 978 94 92250 17 9 Het leert de student alle grondbeginselen van het 3D ontwerpen in de werktuigbouwkunde. Blz: 528 Afbeeldingen: 1000.


Deel: ' Leerboek- en naslagwerk Inventor 2018 '
Lees ook