De nieuwe 'Standbeelden Almanak van Nederland' en 200 jaar Koninkrijk


Deel 2: Heersers, Graven en Vorsten over Nederland

DEN HAAG, SCHEVENINGEN, 20131127 -- Met de nagespeelde landing van de prins van Oranje, Willem Frederik, te Scheveningen op 30 november 2013, precies 200 jaar na dato (waarna hij in 1815 de eerste koning van Nederland zou worden) begint de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden tot ver in 2015. Maar hoe is Nederland eigenlijk op de Europese landkaart terecht gekomen? En wat hebben Spanje en België daar mee te maken? En wie waren telkens de baas? De hele geschiedenis van Nederland vanaf de Romeinse tijd tot de huidige tijd komt langs in dit tweede deel van ‘De Standbeelden Almanak van Nederland’.

Beelden van machtige personen

Op zijn reizen door Nederland en België maakte Bert Wolthuis altijd foto’s van standbeelden en vroeg zich af wie daar was vereeuwigd en waarom het beeld in de betreffende plaats stond. Zo zag hij ook veel beelden van voormalige heersers over ons grondgebied. Romeinen als Julius Ceasar en Trajanus, Franken met de beroemde Karel de Grote, vele graven en hertogen, de Bourgondische Filips de Goede, de Habsburgse keizer Karel V en vele Oranjes met Willem van Oranje als absolute topper. En natuurlijk de koningen en koninginnen die sinds 1815 ons land regeerden, waaronder koning Willem I en koningin Wilhelmina. Maar niet iedere heerser kreeg een standbeeld in Nederland en dat valt ook op.

Foto’s met informatie

Toen Bert bij de foto’s van de standbeelden korte teksten over de betreffende personen zette kwam in feite de hele Nederlandse geschiedenis voorbij. Hij verdeelde die in tien tijdvak-hoofdstukken met elk een aparte inleiding over de geschiedenis daarvan. Bij elke machthebber nam hij specifieke informatie over die persoon op. Beknopt zodat het goed leesbaar bleef. Al met al zeer interessant voor wie geïnteresseerd is in de Nederlandse geschiedenis. Voor wie bij een stadsbezoek op zoek wil gaan naar standbeelden is het handig dat de vindplaats van elk beeld is vermeld. Gebiedskaartjes verduidelijken het verhaal.

Meerdere delen

Al snel bleek de auteur dat er zo veel standbeelden waren in Nederland dat een opdeling wel nodig was. In dit tweede deel van de Almanak staan de standbeelden van ‘heersers, graven en vorsten’ over Nederland (en deels België, als voormalig Nederlands grondgebied).

In het eerder verschenen deel 1 van ‘De Standbeelden Almanak van Nederland’ staan de ‘gewone’ Nederlanders die toch zo bijzonder waren dat ze een stand- of borstbeeld kregen. Daaronder vele beroemde namen zoals de schilders Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn, de zeehelden Piet Hein en Michiel de Ruyter, de staatsmannen Johan van Oldenbarnevelt en Johan de Witt, de uitvinders Eise Eisinga en Christiaan Huygens en dappere vrouwen als Alette Jacobs en Anne Frank.

In het derde deel volgen dan de standbeelden van buitenlanders die in Nederland een standbeeld kregen.

Bestellen

U kunt deel 2 van het boek (€23,95 ex porto) bestellen op http://www.standbeeldenalmanak.nl

of door een mail met uw adresgegevens te sturen naar bwolthuis@ziggo.nl

Over de auteur

Bert Wolthuis uit Voorburg heeft een juridische opleiding gehad, maar hij is ook zeer geïnteresseerd in geschiedenis en geografie. Zijn hobby’s zijn reizen en fotograferen. Al deze elementen samen hebben geleid tot het maken van dit boek over standbeelden. Wanneer hij ergens een beeld van een persoon tegenkwam, maakte hij er foto’s van en vroeg zich af waarom deze persoon daar stond en wat hij gedaan had. Tenslotte waren er zoveel foto’s met informatie dat hij ze bundelde in deze ‘Standbeelden Almanak van Nederland’.


DE STANDBEELDEN ALMANAK VAN NEDERLAND

deel 2: heersers, graven en vorsten over Nederland

Auteur: Bert Wolthuis; Uitgever: Bert Wolthuis

170 pag. geïllustreerd (deels in kleur); 20 x 23 cm

Prijs: 23,95 euro (ex verzendkosten)

ISBN/EAN: 978-94-91697-02-9


Deel: ' De nieuwe 'Standbeelden Almanak van Nederland' en 200 jaar Koninkrijk '
Lees ook