Een meegroeibed wordt ook wel eens een doorgroeiledikant genoemd. Het is een ideale oplossing voor de jonge levensfase, waarbij kinderen groeien als kool en al snel hun eerste ledikantje ontgroeien. Het is ontworpen om gedurende verschillende levensfasen te dienen. Soms kan het zelfs als tienerbed worden gebruikt. Het meegroeibedje is in vergelijking met een klassiek ledikantje iets duurder in aanschaf, maar omdat het verschillende producten combineert, komt het uiteindelijk toch goedkoper uit. Tegelijkertijd is het beter voor het milieu, omdat er niet voortdurend producten hoeven te worden vervangen.
Dit zijn de beste meegroeibedden van 2024
In de top 10 beste meegroeibed zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
Sebra Kili Baby Ledikant Classic
Minimale lengte: 112,5 cm
Maximale lengte: 155 cm
Opbergruimte: Nee
Trend Plus Lorelli Combi Ledikant 5 in 1
Minimale lengte: 112 cm
Maximale lengte: 162 cm
Opbergruimte: Ja
Bopita Job Bedbank Vintage Honey
Minimale lengte: 140 cm
Maximale lengte: 146 cm
Opbergruimte: Nee
Minimale lengte: -
Maximale lengte: 173 cm
Opbergruimte: Ja
Minimale lengte: 125 cm
Maximale lengte: 125 cm
Opbergruimte: Nee
De 5 beste meegroeibedden van 2024 uitgelicht
Een meegroeibed heeft talloze voordelen te bieden ten opzichte van een klassiek ledikantje. Meegroeibedden zijn bovendien in talloze uitvoeringen te verkrijgen, waardoor er altijd wel een bedje is dat mooi past in de kinderkamer. Hieronder zijn onze favoriete meegroeibedden besproken. Je ontdekt ook meteen waar je ze extra voordelig kunt aanschaffen.
Sebra Kili Baby Ledikant Classic
Sebra Kili Baby Ledikant Classic
Minimale lengte: 112,5 cm
Maximale lengte: 155 cm
Opbergruimte: Nee
Het beste meegroeibed is volgens ons de Sebra Kili Baby Ledikant Classic. Dit meegroeibedje is gemaakt van FSC-gecertificeerd berkenhout en is ontworpen door Viggo Einfeldt. Het beste meegroeibed is geschikt voor vier verschillende levensfasen en is heel veilig ontworpen. Het beschikt over een afneembaar spijlenhekwerk en de hoogte van het bodempje is aan te passen. Het bedje kan worden uitgebreid tot een juniorbed, waarna het 155 x 70 cm meet. Het beste meegroeibed is gelakt met milieuvriendelijke verf die over antibacteriële eigenschappen beschikt. Het wordt zonder een matras geleverd.
Bekijk de Sebra Kili Baby Ledikant Classic bij deze vertrouwde webshops:
Trend Plus Lorelli Combi Ledikant 5 in 1
Trend Plus Lorelli Combi Ledikant 5 in 1
Minimale lengte: 112 cm
Maximale lengte: 162 cm
Opbergruimte: Ja
De Trend Plus Lorelli Combi Ledikant 5 in 1 is volgens ons het tweede beste meegroeibed. Het is aanvankelijk te gebruiken als ledikant, maar het groeit gewoon met je kindje mee en het kan uiteindelijk zelfs als tienerbed worden gebruikt. Bijzonder is dat het 5-in-1-ontwerp het ook mogelijk maakt om het als nachtkastje, bureau en commode te gebruiken. Het ledikantje heeft een schommelfunctie en beschikt over verwijderbare spijlen. De matras is in drie verschillende hoogtes verstelbaar. Verder is het beste meegroeibed uitgerust met twee grote lades om spulletjes in op te bergen. Het is een heel handig meegroeibed dat zonder een matras wordt geleverd.
Bekijk de Trend Plus Lorelli Combi Ledikant 5 in 1 bij deze vertrouwde webshops:
Bopita Job Bedbank Vintage Honey
Bopita Job Bedbank Vintage Honey
Minimale lengte: 140 cm
Maximale lengte: 146 cm
Opbergruimte: Nee
Het derde beste meegroeibed, de Bopita Job Bedbank Vintage Honey, is in eerste instantie te gebruiken als een klassiek babybedje met spijlen. Later kan het worden gebruikt als een peuter-bedbank. De bodem is daarbij in de hoogte verstelbaar. Het wordt standaard geleverd met een spijlenrek en een bedbodem, maar niet met een matras. Houd er rekening mee dat er altijd een spijlenzijde aanwezig blijft en dat de maximale lengte beperkt is tot 140 cm. Het is dus niet te gebruiken als een tienerbed.
Bekijk de Bopita Job Bedbank Vintage Honey bij deze vertrouwde webshops:
ComfortBaby SmartGrow 7in1
De ComfortBaby SmartGrow 7in1 is volgens onze experts het vierde beste meegroeibed van 2024. Het gaat om een 7-in-1-ontwerp dat bestaat uit 12 delen. Het frame is van een hoge kwaliteit en is gemaakt van massief beukenhout. Het babybedje is rond en komt op wieltjes. Daarnaast is het beste meegroeibed te gebruiken als verschoontafel, als ovaal kinderbed, als looprooster, als bijzetbed, als stoel en als tafel. Dankzij het modulaire ontwerp zijn er met andere woorden talloze mogelijkheden en zal je kindje er langdurig plezier aan beleven.
Bekijk de ComfortBaby SmartGrow 7in1 bij deze vertrouwde webshops:
Polini Combinatieledikant met Wiegfunctie
Minimale lengte: -
Maximale lengte: 173 cm
Opbergruimte: Ja
Het vijfde beste meegroeibed is volgens ons het Polini Combinatieledikant met Wiegfunctie. Het is een ideale oplossing voor wie klein behuisd is. Dit meegroeibedje groeit met je kindje mee en dat tot het ongeveer twaalf jaar is. Je kan het heel eenvoudig omvormen van een ledikant met een bijpassende commode naar een kinderbedje met een nachtkast. Het ligoppervlak is in twee hoogtes te verstellen. Het is uitgerust met een stevige lattenbodem. Bijzonder is dat het vijfde beste meegroeibed over een schommelfunctie beschikt. Dat is ideaal om je kleintje langzaam in slaap te schommelen. Het vijfde beste meegroeibed is eenvoudig te reinigen. Het volstaat om het af te nemen met een schone, vochtige doek. Verder blinkt dit meegroeibedje uit op het gebied van duurzaamheid. Alle metalen en plastic onderdelen zijn namelijk speciaal geselecteerd omdat ze goed te recyclen zijn. En daarbovenop is het geselecteerde textiel schimmelwerend, antibacterieel en hypoallergeen! We kunnen dan ook niet anders dan dit meegroeibedje aan te raden.
Bekijk de Polini Combinatieledikant met Wiegfunctie bij deze vertrouwde webshops:
Informatie over meegroeibedden
De mogelijkheden van een meegroeibed kunnen danig verschillen. Sommige meegroeibedden zijn te gebruiken tot je kind een tiener is en andere meegroeibedden zijn te gebruiken tot een leeftijd van vijf jaar. Dat is dus zeker iets om op te letten als je op zoek bent naar het beste meegroeibed, maar het is zeker niet het enige. Hieronder leggen we een aantal dingen Âuit. Deze informatie is heel nuttig voor wie op zoek is naar het beste meegroeibed.
Formaat van een meegroeibed
Over het algemeen is een meegroeibed net wat groter dan een klassieke wieg. De formaten kunnen bij de verschillende modellen sterk verschillen. Vaak is het formaat ook aan te passen, zodat het letterlijk met je kindje mee kan groeien. Het formaat dat het vaakst voorkomt, is 140 x 70 cm (in de bedfunctie). Er zijn echter ook grotere formaten. Over het algemeen geldt dat hoe groter het formaat is, hoe langer het bedje kan worden gebruikt en hoe duurder het is. Houd uiteraard ook rekening met de beschikbare ruimte en weet dat een groter bed over het algemeen ook zwaarder is, waardoor het iets minder gemakkelijk te verplaatsen is.
Mogelijkheden
De mogelijkheden van een meegroeibed kunnen sterk verschillen. Er zijn bijvoorbeeld modellen die aanvankelijk als een ledikant kunnen worden gebruikt en later als een peuterbed. Dat is een 2-in-1-model. Er zijn echter ook 3-in-1-, 5-in-1- en zelfs 7-in-1-modellen te vinden. Deze kunnen soms als een tienerbed worden gebruikt en/of kunnen worden omgevormd tot een bureau, tot een zeteltje, tot aparte kastjes en dergelijke meer. Verder zijn er zelfs speciale meegroeibedjes die tot stapelbedden kunnen worden omgevormd, ideaal voor een tweeling! Je merkt dat de mogelijkheden heel uitgebreid zijn en dat je ze dus maar beter eerst even onder de loep neemt.
Gebruikte materialen
Bij de gebruikte materialen spelen persoonlijke voorkeuren natuurlijk een rol. Sommige mensen vinden hout nu eenmaal mooier dan bijvoorbeeld aluminium of plastic. Daar mag je uiteraard rekening mee houden. Toch zijn er nog andere dingen waarop je kan letten. Zo zijn sommige materialen duurzamer dan andere materialen. Bij hout kan je bijvoorbeeld letten op ecolabels of nagaan of er FSC-gecertificeerd hout is gebruikt. Bij plastic kan je nagaan of het bedje is gemaakt op basis van gerecycled plastic en dergelijke meer. Verder spelen ook veiligheidseisen een rol. Kinderen zijn heel nieuwsgierige wezentjes en steken al snel wat in hun mond. Daarom is het belangrijk dat het materiaal geen giftige stoffen bevat en dat het over antibacteriële eigenschappen beschikt.
Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar het beste meegroeibed
De kans is groot dat je na het lezen van het bovenstaande de behoefte hebt om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Uiteraard kunnen we in deze wens door nog vijf interessante aanbevelingen van goede meegroeibedden met je te delen. Mocht je keuze vallen op een van deze onderstaande meegroeibedden, doe je wat ons betreft een prima aankoop.
Minimale lengte: 125 cm
Maximale lengte: 125 cm
Opbergruimte: Nee
De populairste merken meegroeibedden
Er zijn een aantal producenten die meegroeibedden op de markt brengen en zoals wel vaker zijn sommige merken populairder dan andere. Een voorbeeld van een populaire keuze is het Sebra-meegroeibed. Sebra is een Deens merk voor kinderinterieur. Kinderen staan er echt centraal en men maakt de meest uiteenlopende kinderproducten, gaande van kinderbedden over dekbedovertrekken tot knuffels, speelgoed, kindertafeltjes, bedhemeltjes en commodes.
Daarnaast is ook het Stokke-meegroeibed een populaire keuze, net als het Leander-meegroeibed. Stokke is natuurlijk vooral bekend omwille van de Tripp Trapp, een geliefd meegroeistoeltje. Het maakt echter ook meer dan enkel dat. Zo produceert het bedrijf ook kinderwagens, badjes, speeltafels, kinderbedden, autostoelen en dergelijke meer. Leander is net als Sebra een Deens merk waarbij baby’s en kinderen centraal staan. Men maakt er onder andere kinderbedjes, wiegjes, kinderkasten, kinderbureaus en kinderstoelen.
Ten slotte mag ook het Sundvik-meegroeibed op heel wat enthousiasme rekenen. Sundvik is een merk van IKEA. De Sundvik-serie wordt gebruikt voor traditionele kinderkamermeubels, waaronder een meegroeibed, een kledingkast, een kinderstoel en een kindertafel.
Hoe is de lijst met beste meegroeibedden 2024 tot stand gekomen?
Het kiezen van een meegroeibed is uiteraard altijd een beetje persoonlijk, maar dat wil niet zeggen dat vergelijken onmogelijk is. Daarbij hebben we minder hard gefocust op subjectieve zaken als het ontwerp of de kleur en eerder op dingen als de veiligheid, het gebruiksgemak, de bouwkwaliteit en de mogelijkheden. We hebben alle bedjes zelf in elkaar gestoken en omgebouwd, terwijl we ook online reviews hebben gelezen. Dergelijke reviews zijn altijd heel waardevol, omdat ze vaak worden geschreven door mensen die het bedje intensief en langdurig hebben gebruikt. In ieder geval lieten we ons niet betalen door producenten of verkopers en is deze persoonlijke lijst met de beste meegroeibedden heel zorgvuldig en 100% onafhankelijk tot stand gekomen.
Voordelen en nadelen van een meegroeibed
Ten opzichte van andere oplossingen heeft een meegroeibed heel wat voordelen. Op termijn is het namelijk extra voordelig, omdat je meteen ook een peuterbed en vaak ook talloze andere oplossingen in huis hebt. Je hoeft ook minder te verhuizen en je kindje kan langdurig in hetzelfde bed blijven slapen. Daarnaast is het vaak niet nodig om op termijn weer een nieuw matrasje te kopen. Omdat je niet voortdurend nieuwe spulletjes in huis dient te halen, is een meegroeibed een duurzame oplossing.
Het is wel zo dat de voordelen wegvallen als er op korte termijn een nieuw kindje komt. Je kan de spulletjes namelijk niet recupereren voor het volgende kindje, maar moet weer een nieuw bedje kopen. Een meegroeibed is met name interessant als het gaat om het enige of laatste kindje. Daarnaast is een meegroeibed vaak wat zwaarder dan een normale wieg en neemt het wat meer ruimte in, terwijl het in aanschaf wat duurder is.
Veelgestelde vragen over meegroeibedden
Een meegroeibed is een heel handig ding en het is eigenlijk opmerkelijk dat het niet populairder is. Dat komt deels omdat veel mensen het nog niet kennen en er nog vragen over hebben. Door veelgestelde vragen over meegroeibedden te beantwoorden, hopen we bij te dragen aan een goede keuze. Want een meegroeibed is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de planeet. En dus voor iedereen.
Wat is een meegroeibed?
Een meegroeibed is, zoals het woord het eigenlijk al aangeeft, een bedje dat meegroeit met je kindje. Een meegroeibed gebruik je in eerste instantie als een ledikant, maar kan je later ombouwen tot een peuterbed en soms zelfs tot een tienerbed. Hiermee bespaar je op termijn veel geld. Bovendien hoef je niet telkens een nieuw bedje naar de kinderkamer te sleuren. Het is echter niet zo dat het een afgebakend begrip is. De exacte mogelijkheden kunnen sterk verschillen, net als de levensfasen waarin je het bedje kan gebruiken. Het is met andere woorden belangrijk om goed te vergelijken en om je goed te informeren als je op zoek bent naar het beste meegroeibed.
Tot welke leeftijd kan een meegroeibed worden gebruikt?
Zoals eerder gezegd, zijn er grote verschillen tussen de beschikbare modellen. De meeste meegroeibedden gaan minstens mee tot je kindje vijf jaar is, maar sommige modellen gaan ook mee tot je kindje negen jaar is of twaalf jaar is. Per uitzondering gaat het meegroeibedje nog langer mee. Het is belangrijk om vooraf na te gaan gedurende welke levensfasen je het bedje al dan niet kan gebruiken.
Hoe pas ik een meegroeibed aan?
De exacte werkwijze kan per model verschillen. Meestal is de lattenbodem in de hoogte verstelbaar. In het begin gebruik je dit op de hoogste stand en later verlaag je de bodem. Eenmaal je kindje klaar is om van een ledikant naar een peuterbed over te stappen, verwijder je de spijlen. Soms kan je ook extra aanpassingen doen, bijvoorbeeld door kastjes te verwijderen of door het bedje wat langer te maken. Houd de gebruiksaanwijzing altijd goed bij.
Aanvullende producten voor meegroeibedden
Een van de kenmerken van een meegroeibed is dat het heel compleet wordt geleverd en dat je niet veel extra spulletjes nodig hebt, terwijl het toch gedurende verschillende levensfasen kan worden gebruikt. Desondanks wil dat niet zeggen dat je helemaal geen spulletjes dient aan te schaffen. Een matras wordt bijvoorbeeld vrijwel nooit meegeleverd, dus dat moet je nog kopen. Ook bijvoorbeeld een onderlakentje, een onderlegger, een lakentje, een hydrofielluier en dekentjes zijn dingen die je nog zelf dient aan te schaffen. Een babyfoon met een ingebouwde camera kan ook interessant zijn, net als een muziekmobiel om boven het bedje te hangen.