Elektrisch rijden steeds aantrekkelijker


ROTTERDAM, 20140709 -- Auto’s met een elektromotor stijgen de laatste jaren sterk in populariteit. In 2013 werden er al meer dan 18.000 van verkocht in Nederland. Dat is ook niet zo vreemd: elektrische auto’s zijn veel goedkoper in het gebruik en stoten geen schadelijke gassen uit. Toch hebben elektrische auto’s een bepaald verbruik, want ze moeten immers bij tijd en wijle opgeladen worden en dat kost geld.

Allereerst zijn er voor iedere elektrische auto verschillende zaken die invloed kunnen hebben op de kosten van het praktijkverbruik, zoals het gewicht en de aerodynamische vormgeving van de auto, de rijstijl van de chauffeur, het rendement van de oplader en het aantal jaarlijks afgelegde kilometers (km). Als er voor het gemak wordt uit gegaan van de Renault ZOE, een compacte, elektrische auto met een verbruik van 10 kWh (kilowattuur) per 100 km, liggen de verbruikskosten op 2,30 euro per 100 km. Bij 15000 km per jaar kost de ZOE dus 345 euro aan energiekosten. In vergelijking: een zuinige diesel die 1 op 20 rijdt, zal gemiddeld 7,25 euro per 100 km kosten aan brandstof. Dit komt neer op 1087,50 euro per jaar bij 15000 km. Een fors verschil dus.

Natuurlijk moet er niet vergeten worden dat er ook andere kosten zijn voor elektrische auto’s. Zo ligt de aanschafwaarde van elektrische auto’s gemiddeld hoger, vanwege de prijzige accu. Verder schrijven elektrische auto’s veel sneller af, omdat de accu minder lang meegaat dan een benzine- of dieselmotor. Op lange termijn zal echter toch blijken dat de meeste elektrische auto’s goedkoper zijn per km dan auto’s die rijden op diesel of benzine: 26 tegenover 31 eurocent per km gemiddeld (bij 15000 km per jaar).

Het wel of niet aanschaffen van een elektrische auto’s kan dus een slimme afweging zijn. Vooral zakelijke rijders profiteren, omdat er geen bijtelling betaald hoeft te worden voor privégebruik.

In het volledige artikel op energievergelijk.nl wordt ook besproken hoe lang het duurt om een elektrische auto op te laden, afhankelijk van het type aansluiting dat gebruikt wordt. Dat kan ook een belangrijke factor zijn bij het kiezen voor een elektrische auto. 


Deel: ' Elektrisch rijden steeds aantrekkelijker '
Lees ook