Reddingsboei voor halogeenlamp aangeboden aan Tweede Kamer


Reddingsboei voor het behoud van de halogeen-gloeilamp aangeboden aan de Tweede Kamer

DEN HAAG, 20171214 -- Aan de Commissie voor Infrastructuur en Milieu van de 2e kamer is een petitie aangeboden die vraagt om nader onderzoek en het behoud van de halogeengloeilamp alvorens deze af te schaffen. Europese wetgeving uit 2009 bereidde de uitfasering van de gloeilamp en de halogeengloeilamp voor om de weg voor de energiezuinigere LED te banen. Na een uitstel van twee jaar, omdat nog geen passende LED alternatieven op de markt waren, wordt 1 september 2018 ook de uitfasering van de halogeengloeilamp wettelijk verplicht.

In principe kunnen dan bepaalde halogeengloeilampen niet meer geproduceerd en ingevoerd worden. Voor veel gloeilampen geldt dit verbod nu al. Het uitleveren van voorraden blijft wel toegestaan. Dit leidt tot ongewenste en onduidelijke situaties vergelijkbaar met die rond het gedoogbeleid bij koffieshops in Nederland.

Bij recente vergelijkende studies op scholen in Duitsland tussen actuele LED alternatieven en  halogeengloeilampen  werden fouttoenames bij LED lampen van 116,160, 310 en 313 % in vergelijking tot halogeengloeilampen (100%) vastgesteld. Tekeningen van leerlingen gemaakt onder halogeengloeilampen zijn evenwichtiger, hebben meer omvang en kleur, en tonen meer vormkracht en eenheid. Ook is smaakvermindering bij wortels, appelen en honing in supermarkten vastgesteld na 3 x 13 uur verlichting met LED lampen.

Halogeenlampen zijn onontbeerlijk, omdat zij de beste kunstmatige lichtbronnen zijn voor onze gezondheid! Het zijn warmtestralers zoals de zon, die ons genetisch heeft gevormd. In de bespreking rond de vervanging van halogeenlampen door led’s wordt door de technologie achteloos genegeerd dat led’s geen lange golf rood licht en infrarood licht  produceren, waarop wij echter genetisch door het zonnespectrum zijn afgestemd. Juist deze rode spectrale gedeelten van de (halogeen)gloeilamp kunnen de negatieve gevolgen van de blauwe spectrums van de fluorescentie lampen, led , PC en de TV-schermen verminderen. Teveel blauw licht bevordert onder andere het vormen van vrije radicalen en verstoort het circadiane ritme in de avond door onderdrukking van het slaaphormoon melatonine. Aangezien wij meer en meer aan energie-efficiënte verlichting worden blootgesteld en beeldschermen steeds groter en energierijker worden, nemen de slaapverstoringen, de verslechtering van de algemene conditie en de oxidatieve schade van de retina in het oog (makula-degeneratie - AMD) toe. Op zijn minst in de particuliere sector en voor alle oogtaken in de avond is daarom de halogeenlamp onvervangbaar!

De petitie voor behoud van de halogeengloeilamp is bij Change te vinden op:
http://www.change.org/p/das-halogenlampen-verbot-muss-verhindert-werden

Reddingsboei voor halogeenlamp aangeboden aan Tweede Kamer


Deel: ' Reddingsboei voor halogeenlamp aangeboden aan Tweede Kamer '
Lees ook