1&UVisRetourWiel op uitvindersbeurs in Genève 18-22 april 2012


Nieuwe vinding voorkomt massale vissterfte in energiecentrales

Geneve, 20120418 -- Het 1&U VisRetourWiel is een nieuwe Nederlandse uitvinding die massale vissterfte in elektriciteitscentrales voorkomt. Deze technisch eenvoudige innovatie kan jaarlijks miljarden jonge vissen redden die ongewild het koelcircuit van centrales worden ingezogen. Het gepatenteerde ontwerp van Frides Laméris van 1&U Consult is bekroond met de Clean Tech Prijs 2011 (tweede prijs) voor duurzame innovaties in de Provincie Groningen. De eerste internationale introductie vindt plaats van 18-22 april 2012 tijdens de 40ste editie van de International Exhibition of Inventions of Geneva.

Ing. Frides Laméris, ontwerper van het VisRetourWiel: "De huidige centrales in Nederland zuigen elke seconde 500 m3 koelwater op uit zee, riviermondingen  en andere waterbronnen om condensorwarmte af te voeren. Elke seconde sterven daarin gemiddeld 500 jongen vissen die samen met het water ongewild in koelwatercircuit worden ingezogen. Dat zijn 15 miljard dode vissen per jaar, alleen al in Nederland. Het VisRetourWiel brengt de ingezogen visjes ongeschonden terug naar het water van herkomst. Deze duurzame innovatie kan in bijna elke energiecentrale worden ingebouwd tegen een marktprijs van minder dan 1 promille.

40ste editie uitvindersbeurs breekt alle records

De International Exhibition of Inventions of Geneva is wereldwijd de belangrijkste beurs voor nieuwe uitvindingen, producten en onderzoeksresultaten met commerciele potentie. Deze 40ste editie breekt alle records met 1.000 noviteiten van 789 deelmnemers uit 46 landen. Vorig jaar namen 765 afgevaardigden uit 45 landen deel; 82% bedrijven, universiteiten en overheidsorganisaties en 18% investeerders en researcers. Onder de 60.000 bezoekers uit vijf continenten waren veel zakenmensen (55%), journalisten(650) en verslaggevers van radio en TV.


Deel: ' 1&UVisRetourWiel ter voorkoming vissterfte op uitvindersbeurs Genève '
Lees ook