Milieu-onvriendelijke koelkast in zestig procent van alle huishoudens


GRONINGEN, 20151204 -- De meerderheid van de Nederlandse huishoudens beschikt over een koelkast met een energielabel A of minder. 10 procent van de huishoudens gebruikt zelfs nog een koelkast met een energielabel C of D.

Dat blijkt uit een rondvraag van minikoelkast.nl onder 1100 huishoudens in Nederland. Slechts 4 procent van alle ondervraagden gaf aan te beschikken over een koelkast met het A+++ label, het zuinigste label. Het gemiddelde ondervraagde huishouden bezit 1,4 koelkasten.

Verkoop verboden
Sinds 1 juli 2012 is de verkoop van koelkasten met een energielabel lager dan A verboden, vanwege de uitstoot van deze apparaten. De koelkasten worden echter nog vaak tweedehands aangeboden. Veel mensen zien de lage aanschafprijs van een tweedehands koelkast als besparing, maar nemen de maandelijkse kosten van het verbruik van een milieu onvriendelijke koelkast niet mee in hun overweging.

Geld besparen
Door het gebruiken van een oudere, milieu onvriendelijkere koelkast wordt niet alleen het milieu meer belast, maar ook de energierekening valt jaarlijks zo’n €50 hoger uit (uitgaande van een tafelmodel koelkast). Van de overvraagden die aangaven een A+, A++ of A+++ koelkast te bezitten, gaf 44 procent aan bij de aanschaf rekening te hebben gehouden met de uitstoot van het apparaat.

NIeuwe energielabels
In november kondigde minister Kamp van Economische Zaken aan dat de huidige energielabels verdwijnen en plaats maken voor een A tot en met G-schaal. Het huidige systeem voor energielabels dateert uit 1992.


Deel: ' Milieu-onvriendelijke koelkast in zestig procent van alle huishoudens '
Lees ook