Grote zeehondenslachting Namibië weer begonnen


AMSTERDAM, 20170630 -- Vandaag begint de grootste zeehondenjacht van het zuidelijk halfrond. Van juli tot en met november worden volgens schattingen in Namibië nog altijd dertigduizend Kaapse pelsrobben doodgeknuppeld of –geschoten. Officiële cijfers over aantallen gedode zeehonden worden niet bekend gemaakt, omdat Namibië de jacht liever verborgen houdt. De plek waar de slachting plaatsvindt is namelijk tevens de rust- en broedplaats van een grote kolonie zeehonden die toeristen jaarlijks in grote getale komen bekijken. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren heeft de slachting gefilmd en verspreidt de beelden.

De Namibische regering slaagt er tot nu toe in om de jacht voor het grote publiek geheim te houden, omdat ze geen waarnemers toelaten bij de jacht. Bont voor Dieren was de eerste organisatie die het is gelukt om in 2009 een onderzoeksteam naar Namibië te sturen en videobeelden te maken. ’s Ochtends vroeg komen de zeehondenjagers het strand op waar de zeehonden massaal opgejaagd en doodgeknuppeld worden. De mannetjes worden gedood voor hun geslachtsdeel, wat in sommige delen van Azië bekend staat als seksueel stimulerend. De pups worden gedood voor hun vacht die slechts vier euro oplevert. Na de slachting wordt het bloed van het strand gespoten en geveegd, omdat een paar uur later de eerste toeristen arriveren om de kolonie Kaapse pelsrobben te bezoeken.

[Grote zeehondenslachting Namibië weer begonnen]


Bont voor Dieren heeft een economische studie laten uitvoeren waaruit blijkt dat het zeehondentoerisme in Namibië 300 procent meer oplevert dan de jacht.  Ze start dan ook een campagne om de Namibische regering over te halen om te stoppen met het toestaan van de jacht.

Nicole van Gemert, directeur: ‘De dagelijkse afslachting van zeehonden op dezelfde locatie waar de toeristen enkele uren later wordt verteld dat ze netjes op de paden moeten lopen om vooral de kolonie niet te verstoren, valt niet te rijmen met ‘duurzaam toerisme’. En dat is nou precies het imago dat Namibië wil uitstralen. Om de opbrengsten uit het toerisme veilig te stellen en geen verdere reputatieschade op te lopen, zou Namibië vandaag nog de slachting moeten stoppen.’


Deel: ' Grote zeehondenslachting Namibië weer begonnen '
Lees ook