Stomerij.nl brengt de milieuvriendelijke stomerij dichterbij


OLDENZAAL, 20150407 -- Op 8 april stapt Stomerij.nl als eerste grote speler in de markt over op een volledig biologisch afbreekbaar reinigings­middel. Een belangrijke mijlpaal binnen de branche, die de naam heeft milieu­belastend te zijn. Stomerij.nl heeft meer dan 1.500 depots verspreid over Nederland en werkt voor supermarktketens, overheidsinstellingen en andere organisaties.

"Wij nemen onze verantwoordelijkheid om de milieuvriendelijke stomerij dichterbij te brengen", stelt Roel Stad, voorzitter van Stomerij.nl. "De meeste stomerijen gebruiken PER (perchloorethyleen) of KWL (vloeibare koolwaterstof) voor het chemisch reinigen. PER is heel schadelijk voor het milieu en KWL al iets minder. Tot voor kort waren er helaas nog geen milieuvriendelijke middelen die minstens zo goed reinigen. Dat is nu anders. In een recent onderzoek uitgevoerd door CTTN, het onafhankelijk instituut voor Textielonderzoek, scoort het milieuvriendelijke middel dat wij gebruiken op het gebied van reinigingskracht even goed als PER en zelfs beter dan KWL."

PER is schadelijk voor milieu
PER is een gechloreerde koolwaterstof die vanwege de chloorverbinding schadelijk voor het milieu is. Doordat PER zwaarder dan water is, kan de stof door morsen en lekkages via de bodem en het grondwater in het milieu terechtkomen. Momenteel zijn er honderden locaties waar de bodem gesaneerd wordt om verdere vervuiling tegen te gaan. In verschillende landen is het gebruik van PER reeds verboden. Niet verwonderlijk dus dat de wereld van textielreiniging al lange tijd op zoek is naar een beter alternatief.

Milieuvriendelijk alternatief
Stad vat het als volgt samen: "Reinigingsmiddel KWL was al een stap in de goede richting, maar nu gaan we pas echt het verschil maken." Zijn organisatie heeft gekozen voor een oplosmiddel dat is opgebouwd uit speciale koolwaterstoffen en glycolether. Het middel is vrij van halogenen als chloor. Bovendien is het niet carcinogeen, mutageen of giftig zoals PER. "Ons reinigingsmiddel is honderd procent biologisch afbreekbaar en lichter dan water, waardoor het bij eventueel morsen niet in de bodem en het grondwater terecht kan komen", aldus Stad, die vorig jaar zijn intrek nam in een nieuw duurzaam en toekomstbestendig bedrijfspand in Hardenberg.

Mijlpaal
Stad is er trots op dat zijn organisatie de milieuvriendelijke stomerij dichterbij de mensen brengt. "Deze tijd vraagt dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Met Stomerij.nl hebben we altijd vooropgelopen in de branche als het gaat om milieuvriendelijkheid. Het is een continu proces en dit nieuwe reinigingsmiddel is daarin een belangrijke mijlpaal." Volgens Stad is het middel niet alleen milieuvriendelijk, maar ook klantvriendelijk. "Na de reiniging is het textiel niet schraal of sterk gekreukt, waardoor het zacht en soepel aanvoelt. Daarbij laat het een prettige geur achter, in tegenstelling tot PER."

Over Stomerij.nl
Stomerij.nl is één van de grootste textieldienstverleners in Nederland. De coöperatie bestaat uit vier productiebedrijven: in Eindhoven, Hardenberg, Middenbeemster en Zevenbergen. De hoofdactiviteit is reiniging van kleding en ander textiel voor consumenten en bedrijven. Daarnaast verhuurt Stomerij.nl bedrijfskleding, schoonloopmatten, horecalinnen en sanitaire producten.


Deel: ' Stomerij.nl brengt de milieuvriendelijke stomerij dichterbij '
Lees ook