Geelvinck Debat: de a-historische uitvoeringspraktijk


Discussieforum Geelvinck Pianofortefestival op 9 oktober, 20.00 uur in Museum Geelvinck, Amsterdam

AMSTERDAM, 20131009 -- ‘Niets is zo a-historisch als de historische uitvoeringspraktijk’ stelt de jonge klavecinist en musicoloog Andrew Meyer. Hij onderbouwt deze stelling op basis van zijn analyse van historische opnamen uit de romantische muziektraditie. Daarmee ondermijnt hij de bestaande uitgangspunten van de huidige historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Debat over een nieuw geluid in historische muziek: Museum Geelvinck 9 oktober 2013, aanvang 20.00 uur. Moderator: Bas van Bommel.

De discussie betreft het langzamerhand onwrikbare adagium van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk, zoals deze op de conservatoria wordt gegeven. Deze wordt door een groeiend aantal jonge musici als knellend beschouwd. Mogelijk is dit mede de reden, dat het aantal conservatoriumstudenten voor oude muziek, waaronder pianoforte, terug loopt. Een toenemend aantal musici en muziekdocenten gaan mee in een vrijere opvatting, waarbij ook improvisatie een belangrijk element vormt. Recente buitenlandse publicaties onder meer op basis van onderzoek naar historische opnamen (denk ook aan pianolarollen), geeft aanleiding om andere speelstijlen, dan het huidige ideaal van het muziekestablishment, in overweging te nemen.

Meer informatie over het Geelvinck Debat:

https://geelvinck.nl/niets-zo-a-historisch-als-de-historische-uitvoeringspraktijk-debat-met-andrew-meyer-en-bas-van-bommel-9-oktober/#more-11919

Meer informatie: Dunya Verwey, verwey@geelvinck.nl of 0654794606 of 020-6390747

Festivalinformatie: https://geelvinck.nl/muziek/pianoforte-festival-2013/

Openingsconcert festival met wereldpremière: uitverkocht.

Geelvinck flash mob concert op historische pianoforte is succes!

Geelvinck Pianoforte Festival

8 t/m 14 oktober 2013

Museum Geelvinck Hinlopen Huis

Keizersgracht 633

1017 DS Amsterdam

www.geelvinck.nl

Museum is open: dagelijks, 11.00 – 17.00 uur; dinsdag gesloten


Deel: ' Geelvinck Debat de a-historische uitvoeringspraktijk '
Lees ook