Eerste `muzieklijn-in-a-box' voor CNV voorzitter Ren Paas


You/Com Audiocommunicatie maakt van CNV dienstauto mobiele radiostudio

DELFT, 20080923 -- Prinsjesdag markeerde dit jaar niet alleen de start van het parlementaire jaar. Het was ook de dag waarop de dienstauto van CNV voorzitter Ren Paas voor het eerst dienst deed als mobiele radiostudio. Het stelt de werknemersvoorman is staat om `vanaf de achterbank' een bijdrage te leveren aan live nieuwsuitzendingen.


Tot nu toe beschikte het CNV over een eigen radiostudio in Utrecht en een mobiele ISDN set. Volgens Jos Stuart, hoofd communicatie van de CNV Vakcentrale, is Paas `vaker onderweg dan in Utrecht'. Daardoor gebeurde het nog wel eens dat Paas een radio-interview miste. "Hij stond dan in een file of had geen toegang tot een ISDN lijn. GSM is dan een mooi vangnet, maar het geluid wordt er niet beter op." Omdat het CNV nieuwsrubrieken beter wilde bedienen, heeft de vakcentrale genvesteerd in een set die alle problemen in n keer het hoofd biedt. "Snelheid lijkt steeds belangrijker te worden. De set is zo ingesteld dat de voorzitter zelf - letterlijk met twee drukken op een knop en binnen n minuut - vanuit de auto of andere locatie een `muzieklijn' kan openen met NOB Verbindingen. Zodra BNR en andere zenders dezelfde apparatuur hebben genstalleerd kunnen we ook hen van dienst zijn", aldus Stuart.

De CNV set bestaat uit een Tieline Commander G3 codec die is voorzien van een 3G/UMTS module. Via het mobiele netwerk wordt een realtime HSDPA verbinding met de studio opgebouwd. Hoewel de lijn een geringe vertraging kent, bewijst de praktijk dat live interviews geen probleem zijn. Door de gebruikte digitale techniek is de geluidskwaliteit zo goed, dat luisteraars bijna vergeten dat de genterviewde niet in de studio zit. Alleen het achtergrondgeluid kan de plaats waar genterviewde zich bevindt, verraden.

De mobiele radioset is geleverd door You/Com Audiocommunicatie. You/Com, specialist op het gebied van reportageverbindingen, vertegenwoordigt in Europa de firma Tieline, producent van de gebruikte codec.


Deel: ' Eerste `muzieklijn-in-a-box' voor CNV voorzitter Ren Paas '
Lees ook