Neil Simon ontvangt MARK TWAIN Prize for American Humor


Momenteel in het theater: Neil Simon's comedy hit The Sunshine Boys met Karel de Rooij en Peter de Jong

DEN HAAG, 20061011 -- Zondag 15 oktober krijgt King of Comedy Neil Simon tijdens het jaarlijkse congres voor Amerikaanse humor de Mark Twain prijs uitgereikt. De Mark Twain Prize for American Humor wordt jaarlijks uitgereikt sinds 1998 en is vernoemd naar de 19e eeuwse novelist, schrijver en humorist Mark Twain. De prijs eert artiesten die door hun specifieke vorm van humor een blijvend stempel gedrukt hebben op de samenleving om hen heen. Eerdere winnaars waren onder anderen Richard Pryor, Carl Reiner, Whoopi Goldberg, Bob Newhart, Lily Tomlin en Steve Martin.

De schrijver van The Sunshine Boys is de meest gespeelde toneelschrijver ter wereld. Het oeuvre van Simon werd bekroond met prestigieuze prijzen als de Pulitzer Drama Prize en hij ontving drie Tony Awards. Simon's grootste verdienste is zijn vermogen herkenbare komische situaties te creren vanuit de goede n slechte tijden van alledaagse personen.

Karel de Rooij en Peter de Jong stonden decennialang aan de top van het Nederlandse amusement als het duo Mini & Maxi. Door fysieke problemen werden ze begin 2004 genoodzaakt te stoppen als varit duo maar ze gingen verder als acteurs. Met hn vertolking van het befaamde duo Vladimir en Estragon uit Becket's Wachten op Godot bewezen ze dat hun magische interactie een toneelstuk vleugels kan geven. In het 40e jaar dat Karel en Peter samen op het toneel staan, volgen zij de voetsporen van Walter Matthau en George Burns. Ze kruipen in de huiden van revuekomieken Willie en Oscar uit de hilarische en ontroerende komedie The Sunshine Boys, twee rasartiesten die net als Karel en Peter, bijna 40 jaar met elkaar het toneel deelden. De Sunshine Boys zal te zien zijn in meer dan 40 theaters door heel Nederland.

The Sunshine Boys is het verhaal van de oud-artiesten Willie de Clerck en Oscar Zadelhof die met hun komische sketches jarenlang aan de top stonden in de wereld van het varit. Maar ergens ging het mis. Al 11 jaar hebben ze elkaar niet gezien en al 12 jaar niet gesproken. Nu probeert de familie de twee rancuneuze komieken bij elkaar te brengen voor een nmalige opvoering van hun beroemde `dokter - patint' sketch voor de televisie. Zal het de twee cynische knorrepotten gaan lukken om het oude zeer uit de weg te ruimen?

De regie van The Sunshine Boys is in handen van Jos Thie. Hij is onder andere de vaste regisseur van de theatershows van Mini en Maxi, regisseerde de openingsvoorstelling `City' van het Nieuwe Luxor Theater Rotterdam, tekende voor de regie van Wachten op Godot en ontving in 2003 een Koninklijke onderscheiding voor zijn werk als artistiek leider van het Friese theatergezelschap Tryater. De overige rollen in The Sunshine Boys worden vertolkt door Kasper Kapteijn, Tamara Schoppert en Sander Commandeur.

Mark Twain Prize for American Humor: www.kennedy-center.org/programs/specialevents/marktwain

Decor en kostuumontwerp:
Mirjam Grote Gansey
ontwerp affiche en toneelbeeld:
Krijn van Driel
Lichtontwerp:
Jaak van de Velde
vertaling:
Ger Apeldoorn & Harm Edens


Deel: ' Neil Simon ontvangt MARK TWAIN Prize for American Humor '
Lees ook