Mozart in Den Haag festival opent op 10 september


Den Haag, 20150901 -- In september 2015 is het precies 250 jaar geleden dat W.A. Mozart in Den Haag verbleef. Dit gegeven is voor de stichting ‘Mozart in Den Haag’ aanleiding om een meerdaags, grootschalig evenement te organiseren. Het festival Mozart in Den Haag bestaat uit 40 programmaonderdelen en wordt gevierd op 20 verschillende locaties in Den Haag. Hieronder treft u enkele hoogtepunten uit het festivalprogramma aan. Het volledige programma met informatie over kaartverkoop is beschikbaar op www.mozartindenhaag.nl .

Sonates voor Prinses Caroline
Carla Leurs, viool; Daria van den Bercken, piano
Zaterdag 12 september 2015 om 17.00 uur
Paleiskerk, Paleisstraat 8, Den Haag
Op het programma van Carla Leurs en Daria van den Bercken staat de eerste van de Haagse sonates en een latere sonate waarin piano en viool een gelijkwaardige rol spelen. Als intermezzo tussen de vioolstukken kunt u genieten van de pianosonate in A met haar mooie variaties en het Rondo alla Turca.

Het orgel - koning van de instrumenten
Ton Koopman en Tini Mathot, Bätzorgel van de Lutherse Kerk Den Haag
Zondag 13 september 2015 om 15:00 uur
Lutherse kerk, Lutherse Burgwal 7-9, Den Haag

Tijdens zijn eerste grote reis door Europa werd de interesse van de kleine Mozart voor het orgel gewekt.Afgezien van enkele werken voor mechanische orgels zijn er maar weinig complete orgelstukken van Mozart overgeleverd. Maar die er nog zijn, kunt u vandaag beluisteren, gespeeld op een van de mooiste orgels van Nederland.

Mozarts klankwereld
Menno van Delft, origineel Amsterdams klavecimbel uit 1768
Vrijdag 11 september 2015 om 17.00 uur
Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag

Samen met Menno van Delft reizen we terug naar de klankwereld van de jonge Mozart.Op een origineel Amsterdams klavecimbel, dat in 1768 door Carl Friedrich Laescke gebouwd werd, speelt hij werken van Mozart en tijdgenoten die toen in Nederland werkzaam waren.

Finale AMADEUS-concours
Vrijdag 11 september 2015 om 17.00 uur
Paleiskerk, Paleisstraat 8, Den Haag
Het doel van het AMADEUS-concours is het stimuleren van talent en het verbinden van jongeren met elkaar door middel van muziek. Met het concours geven wij jonge mensen van alle nationaliteiten de gelegenheid om hun talent te tonen aan een geïnteresseerd publiek.

Haagse monumenten voor Mozart
Residentie Bachkoor o.l.v. Jos Vermunt; Haags Matrozenkoor o.l.v. Wouter Verhage; Residentie Bachorkest
Nikki Treurniet, sopraan; Talitha van der Spek, alt; Daniël van Kessel, tenor en Matthew Baker, bas
Vrijdag 11 september 2015 om 20.15 uur
Kloosterkerk, Lange Voorhout 4, Den Haag

Twee bekende, welhaast 'monumentale', Haagse koren verzorgen dit concert met muziek van Mozart aan de vooravond van Nationale Monumentendag. In het programma staan werken geschreven voor eerste uitvoering in de Salzburger Dom: 'Krönungsmesse (Mis in C, KV 317) en Vesperae solemnes de confessore (KV 339). En natuurlijk het 'Ave verum', in uitvoeringen die u nog nooit gehoord hebt!

Exsultate, Jubilate!
Johannette Zomer, sopraan; Musica Poetica o.l.v. Jörn Boysen
Zaterdag 12 september 2015 om 20:15 uur
Nieuwe Kerk, Spui 175, Den Haag

Mozarts muziek heeft andere componisten na zijn tijd op verschillende manieren beïnvloed. Evenzo stond Mozart onder invloed van zijn tijd. Vanavond laten we u voorbeelden van invloeden op de jonge Mozart horen.


Deel: ' Mozart in Den Haag festival opent op 10 september '
Lees ook