Exceptionele bloemenpracht tijdens jaarlijks Wandelconcert Amsterdam


Historische bolvariëteiten bloeien uitbundig in de keurtuin van Museum Geelvinck Hinlopen Huis tijdens een muzikaal Hemelvaartweekend

AMSTERDAM, 20130508 -- In de keurtuin van Museum Geelvinck Hinlopen Huis te Amsterdam accentueert een zee van blauwe druifjes de parterres rond de vijver. Narcissen vormen de sterren op deze blauwe vloed en de keizerskronen staan als zonnen daarboven. Aan de overzijde van de vijver – de grootste klassieke vijver in de Amsterdamse keurtuinen – openen historische tulpenvariëteiten hun bloemen. En in de randborders zijn her en der ragfijne klokjes te zien. Tijdens het Hemelvaartweekend vindt tevens het jaarlijkse Wandelconcert plaats: drie gerenommeerde ensembles spelen in drie grachtenmusea met tuinen in volle bloei.

Ruim 5000 bolletjes zijn afgelopen herfst door het vrijwilligersteam (de Tuinvincken) geplant. Het resultaat is verbluffend. Nooit eerder bloeide de tuin zo overvloedig.

Vanwege het koude voorjaar bleven de knoppen langer dan gebruikelijk gesloten. Nu het echte lenteweer zijn intrede heeft gedaan, lijkt alles tegelijk in bloei te zijn geraakt. Dit geeft een exceptionele bloemenpracht. Zoals de Fritillaria persica (uit 1599): paarsbloeiende toortsen, die op lange stelen boven de veelkleurige vlammende tulpen uitsteken.

Voor het merendeel zijn het historische variëteiten, zoals bijv. de Fritillaria meleagris of Kievitsbloem uit 1572. Meleagris is afgeleid van Meleagros, de koning van Kaludon uit een Griekse sage. Letterlijk betekent meleagris parelhoen. De bloei begint normaliter al in april en eindigt in mei. De bloemen zijn spectaculair getekend. De patroontekening lijkt op een slangenhuid. Rode en witte vierkantjes lijken als schubben op de bloemkelken te liggen. In het begin van de bloei zijn de bloemkoppen naar de grond gericht. Wat later in de bloeifase staan de kelken stijf rechtop en bovendien geuren ze dan.

Het museum is met Hemelvaart open.

Activiteit: Wandelconcert op 12 mei, 3 topensembles, 3 grachtenhuismusea, 3 keurtuinen

Ook Museum Van Loon toont een bloemenpracht met moderne tulpen en de tuin van het Bijbels Museum in de Cromhouthuizen symboliseert de wereld in een ‘hortus conclusus’. Op 12 mei vindt het jaarlijkse Wandelconcert plaats: drie gerenommeerde ensembles spelen in drie grachtenhuismusea, ieder met een prachtige tuin.

Muziek, bloemen, grachtenwandeling: er zijn nog enkele tickets beschikbaar.


Deel: ' Exceptionele bloemenpracht tijdens jaarlijks Wandelconcert Amsterdam '
Lees ook