Openluchtspektakel Orfeo ed Euridice start repetities op Soestdijk


Baarn, 20110512 -- De repetities van het openluchtspektakel Orfeo ed Euridice starten maandag 16 mei op Paleis Soestdijk. De cast, musici, koor en dansers komen voor het eerst samen om te repeteren in en op de vijver van Soestdijk. Ook de figuranten, paarden en vogels zullen zich de dagen erna bij het repeterende gezelschap in Baarn voegen. De Utrechtse Spelen brengt de opera Orfeo ed Euridice in regie van Jos Thie van 3 juni t/m 23 juli 2011.

De drie solisten Gary Boyce (Orfeo), Stefanie True (Euridice) en Ilse Van De Kasteelen (Amore), een koor van 24 jonge internationale zangers, het barokorkest Concerto d’Amsterdam en een groep dansers zijn al enkele weken aan het werk in verschillende repetitiestudio’s. Vanaf maandag repeteren zij samen in de buitenlucht op het omvangrijke speelvlak van de vijver van Paleis Soestdijk.

Water en vuur
De technici van De Utrechtse Spelen hebben inmiddels grote delen van de vijver geprepareerd voor de overrompelende theatrale effecten, zoals het watergordijn, de catwalk en de brandende Elysische velden. Ook de publiekstribune met 1.500 zitplaatsen en de orkestbak zijn bijna opgebouwd. In de komende weken zal de cast regelmatig met een wetsuit aan in en onder water te vinden zijn.

Natuur
Een bijzonder aspect aan het karakter van Orfeo is zijn gave om de bomen, het water en de dieren te controleren. Om deze gave te illustreren is er in de voorstelling een belangrijke rol voor de natuur weggelegd. Ook zullen er paarden in de voorstelling te zien zijn en twee Europese oehoes: Mollie en Wollie. Countertenor Gary Boyce (Orfeo) krijgt speciale trainingen met de vogels onder leiding van een valkenier.

Het verhaal
Componist Christoph Willibald von Gluck gebruikte als basis voor zijn opera Orfeo ed Euridice (1762) de klassieke mythe over de zanger Orpheus, die met zijn betoverende stem en snarenspel zelfs stenen tot ontroering wist te wekken. Als Orfeo treurt om zijn gestorven geliefde Euridice, besluit liefdesgod Amore dat de zanger haar uit de onderwereld mag terughalen. Amore stelt echter één voorwaarde: Orfeo mag Euridice niet aankijken tot ze in de bovenwereld zijn teruggekeerd.

Kaartverkoop en toegangsprijzen
De kaartverkoop loopt via www.deutrechtsespelen.nl of telefoon 030 - 27 37 373.

De toegangsprijzen zijn: Loge: 79,50 euro | Rang 1: 69,50 euro | Rang 2: 59,50 euro | Rang 3: 39,50 euro (inclusief BTW, exclusief reserveringskosten). Het publiek kan de avond compleet maken met een Orfeo-arrangement in de Oranjerie. Meer informatie hierover is op de website te vinden.

Speeldata
Orfeo ed Euridice is te zien op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 3 juni t/m 23 juli 2011.
Aanvang voorstelling: 21.30 uur. Einde voorstelling: 23.15 uur.

Credits
Solisten: Gary Boyce, Orfeo | Stefanie True, Euridice | Ilse van de Kasteelen, Amore
Barokorkest:  29 leden van Concerto d’Amsterdam
Koor: 24 jonge (inter)nationale zangers en zangeressen
Regie: Jos Thie
Muzikale leiding: Hoite Pruiksma

De Utrechtse Spelen maakt Orfeo ed Euridice in samenwerking met Vrede van Utrecht 2013.

Op het youtubekanaal van Orfeo zijn diverse filmpjes te zien: https://www.youtube.com/user/OrfeoSoestdijk

De Utrechtse SpelenNoot voor redacties:

Deel: ' Openluchtspektakel Orfeo ed Euridice start repetities op Soestdijk '
Lees ook