Hernán Schvartman genomineerd als Argentijns 'dirigent van het jaar'


BUENOS AIRES, Argentinië, 20150325 -- OPERA2DAY’s muzikaal leider Hernán Schvartzman is door de Argentijnse Associatie van Muziekcritici genomineerd als ‘Argentijns dirigent van het jaar’. Hij is één van drie kandidaten, naast topdirigent Daniel Barenboim en Carlos Vieu, de voormalige dirigent van het orkest van het befaamde Teatro Colón. Schvartzman verdiende de nominatie onder meer met zijn directie in 2015 van Cherubini’s opera Médée in Buenos Aires, in een productie van Juventus Lyrica. Deze productie werd bovendien genomineerd als ‘scenische productie van het jaar’. Hetzelfde werk dirigeerde Schvartzman de afgelopen twee seizoenen in Nederland, in een productie van OPERA2DAY. De prestigieuze prijs wordt uitgegeven door ‘La asociación de críticos musicales de la Argentina’. Deze associatie verenigt alle belangrijke muziekcritici van het land. Jaarlijks worden zowel musici, ensembles als producties bekroond. De winnaars worden op 17 april 2015 bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking, die traditioneel in het parlement van Buenos Aires plaatsvindt.

Hernán Schvartzman (1980) is afkomstig uit Argentinië en woont in Nederland. Hij ontwikkelt zijn carrière op twee continenten. In Nederland was hij in 2007 medeoprichter van OPERA2DAY waarvoor hij de meeste projecten muzikaal leidde. In Argentinië dirigeerde hij een reeks opera-uitvoeringen en is de belangrijkste muzikaal adviseur van het ministerie van cultuur voor het Centro Cultural Nestor Kirchner, het nieuw te openen concertgebouw van Buenos Aires, dat met 6 concertzalen, waaronder een grote zaal van 1950 stoelen, het grootste concertgebouw van Latijns Amerika zal worden.

Hernán Schvartzman specialiseert zich in zowel de historisch geïnformeerde uitvoering van opera (bijvoorbeeld recent bij OPERA2DAY als dirigent van La troupe d’Orphée, door het publiek verkozen tot ‘Opera van het jaar 2014’), als in de uitvoering van modern repertoire (recent bijv. opnamen met de wind soloists of BBC NOW van nieuwe composities uit hun ‘composers showcase’, waarvoor hij ook jaren in het selectiecomité zat). In het najaar dirigeert hij onder meer Asko|Schönberg bij OPERA2DAY in de wereldpremière van een nieuwe opera met muziek van Calliope Tsoupaki.

Schvartzman ontving zijn eerste opleiding in Buenos Aires. Hij vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar hij cum laude de masters Orkestdirectie en Italiaanse opera van de 17een 18e eeuw afrondde, en nu als docent actief is. De Nederlandse regering beloonde hem met een Huygens Scholarship en de Gemeente Den Haag verkoos hem tot ‘Muzikaal toptalent’ en later ‘Creative Toptalent’, en benoemde hem als cultureel ambassadeur van de stad.


Deel: ' Hernán Schvartman genomineerd als Argentijns 'dirigent van het jaar' '
Lees ook