The Armed Man - April, maand van de vrijheid


ASSEN, 20140422 -- Vocalin Drenthe, een projectkoor onder leiding van dirigent Roelof Bosma, zal op 26 april 'The Armed Man – A Mass for Peace' van Karl Jenkins uitvoeren in theater De Nieuwe Kolk in Assen.

Het concert is een samenspel van koor, solisten, orkest en filmbeelden. Het projectkoor Vocalin Drenthe, speciaal voor deze gelegenheid geformeerd, Ensemble Conservatoire o.l.v. dirigent Roelof Bosma voeren dit unieke concert eenmalig uit. Het samenspel van koor en orkest en de film die achter het koor zal worden vertoond, maken het concert tot een onvergetelijke, aangrijpende belevenis.

The Armed Man is een indrukwekkende mis met een groot orkest, een groot koor en solisten. Het werk is gebaseerd op een zes eeuwen oude traditie van Armed Man-missen, die allen als leidraad het 15de eeuwse lied L’Homme Armé hadden.

Karl Jenkins vond dat het thema ook in de 21ste eeuw nog steeds van toepassing is:
‘Is er een betere manier om zowel terug te kijken en te weerspiegelen naar de meest oorlogzuchtige en vernietigende eeuw in de menselijke geschiedenis als vooruit te kijken met hoop en onszelf te verplichten tot een nieuw en vreedzamer millennium’, aldus Jenkins zelf. Jenkins heeft zijn ‘The Armed Man’ opgedragen aan de slachtoffers van de oorlog in Kosovo. In de muziek heeft Jenkins geput uit verschillende historische en culturele bronnen. Zo wordt, naast de gebruikelijke mis-delen, gebruik gemaakt van de Islamitische oproep tot gebed (de Azan of Adhan), teksten van de Engelse dichter Rudyard Kipling en de Japanse dichter Togi Sankichi, die getuige was van het bombardement op Hiroshima.

In 2014 is Drenthe de startprovincie van de nationale viering 4 en 5 mei. Hieraan voorafgaand organiseert de stichting Prinsessendag het project ‘april, maand van de vrijheid` Het concert The Armed Man is daarvan een onderdeel.
De uitvoering is op 26 april 2014 op Koningsdag in De Nieuwe Kolk te Assen.
Het orkest Ensemble Conservatoire (uitgebreid als groot symfonieorkest) verzorgt de begeleiding.
Als solisten werken mee Marjo van Someren sopraan, Netty Otter alt, Jakob Hoekstra tenor en Jan Kruisselbrink bas. De organisatie is in handen van stichting Prinsessendag in Assen.

Entree: € 20,00

zaterdag 26 april 2014 20:15 uur

Theater De Nieuwe kolk
Weiersstraat 1
9401 ET Assen


Deel: ' The Armed Man - April, maand van de vrijheid '


Lees ook