zaterdag, juli 20, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

De elektrische kachel als verwarming voor thuis?

De energiecrisis heeft iedereen verrast. Het idee dat aardgas zo snel duurder zou gaan worden, is door niemand tijdig voorzien. Zal het binnenkort weer veranderen? De voortekenen zijn niet gunstig. Indien het gas uit Rusland niet meer in vrij naar het westen stroomt, blijft de prijs onder druk staan. De Russen kunnen het gas dat zo overvloedig in de bodem daar  zit ook kwijt in China en India. De westerse wereld moet op zoek naar nieuwe leveranciers en dat verhoogt de prijzen. Zijn elektrische kachels de oplossing?

Het einde van de fossiele energie

De energiecrisis komt op een ongelukkig moment, maar in de nabije toekomst was een transitie van verwarming van woningen van gas naar elektriciteit al voorzien. De warmtepomp heeft de toekomst waarbij de elektriciteit dan volledig opgewekt dient te worden uit duurzame bronnen zoals de zon, wind en waterkracht. Dat zal echter nog enige tijd duren. Het is praktisch niet mogelijk om alle woningen in ons land op korte termijn te voorzien van deze moderne warmtebron. Ook de investeringen die hiermee gepaard gaan zijn aanzienlijk. Is een elektrische kachel dan de oplossing voor de overbruggingsperiode?

Efficiënt gebruik maken van elektrische kachels

De meeste fabrikanten van elektrische kachels geven aan dat hun producten met name geschikt zijn voor incidenteel gebruik in goed geïsoleerde ruimtes. Hoewel de prijzen van aardgas en elektriciteit zeer variabel zijn, is het moment nog niet aangebroken dat het voordeliger is een kamer permanent te verwarmen met een elektrische kachel. Echter kan het efficiënt gebruik van een elektrische kachel wel voordeel bieden. Een voorbeeld daarvoor is de convector kachel.

Een convector zuigt de koude lucht aan, verwarmt deze veilig binnen de kachel waarna de warme lucht via roosters in de kamer komt. Het voordeel hiervan is dat verwarming sneller gaat dan bij een CV-radiator en een convector is ook geruisloos bij het opwarmen. De moderne uitvoeringen van convectorkachels op elektriciteit hebben in het algemeen zowel een thermosstaat als een timer. Hiermee kan je een kamer derhalve gericht verwarmen zonder energie te verspillen. Indien de elektrische kachel dan ook nog een WiFi-functie heeft, kan je die overal bedienen waar je beschikking hebt over internet.

Tips voor het aanschaffen van een elektrische convector-kachel

Indien je overweegt een elektrische kachel aan te schaffen voor de verwarming van je woning is het verstandig om een aantal zaken te overwegen:

  • Welke capaciteit moet de kachel hebben? Het vermogen bepaalt hoe snel en efficiënt een elektrische kachel een ruimte comfortabel verwarmt.
  • Wil je de kachel een permanente plaats geven? Dan is wandmontage meestal de juiste optie. Er zijn echter ook goed verplaatsbare exemplaren die flexibel zijn te gebruiken.
  • Een elektrische kachel is alleen geschikt voor een vochtige ruimte zoals de badkamer indien deze voldoet aan de daarvoor opgestelde normen.
  • Veiligheid is een noodzaak. De meeste elektrische kachels zijn beschermd tegen oververhitting en omvallen. Controleer bij aanschaf of de kachel hieraan voldoet.

De verbruikskosten voor een elektrische kachel thuis nemen flink af indien je gebruik maakt van zonnepanelen. Wellicht een juist moment om daar nu voor te kiezen.

Populair