Olijfolie wordt steeds vaker gebruikt. Je gebruikt olijfoliën niet alleen om te zorgen dat de pasta niet aan elkaar plakt maar ook als dressing over salades, om in te bakken en over wat geroosterd brood. Olijfolie wordt veel gebruikt in een Mediterraans dieet. Als je weet dat dit één van de gezondste diëten ter wereld is, ren je meteen naar de winkel om een fles goede olijfolie te halen. We gebruiken bewust de term “goede olijfolie” want er zijn nogal wat verschillende soorten olijfoliën op de markt en niet iedere olijfolie is even goed en gezond. Daarom hebben we besloten om een koopgids voor je samen te stellen met de beste olijfolie van 2024 en vertellen we je ook waar je op moet letten als je olijfolie gaat kopen. Op die manier kun jij een weloverwogen keuze maken als je olijfolie gaat kopen.
Dit zijn de beste olijfoliën van 2024
In de top 10 beste olijfoliën zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
Inhoud: 500 ml
Inhoud: 1 liter
Inhoud: 5 liter
Inhoud: 5 liter
Inhoud: 500 ml
Inhoud: 1 liter
Inhoud: 500 ml
De 5 beste olijfoliën van 2024 uitgelicht
Nu je wat meer inzicht hebt over waar je op moet letten als je een goede olijfolie gaat kopen, ben je vast en zeker nieuwsgierig geworden wat de beste olijfolie van 2024 zijn. We hebben een selectie van de beste olijfolies die er op de Nederlandse markt te koop is voor je uitgezocht. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet.
Biologische Olijfolie Extra Vierge van Terra Delyssa
De Biologische Olijfolie Extra Vierge van Terra Delyssa kun je zien als de Rolls Royce onder de olijfolies. Deze olijfolie behoort tot ’s werelds beste olijfoliën en is Award Winner 2020 Nyiooc World’s best Olive oil. Met deze olijfolie weet je zeker dat je top kwaliteit in huis haalt. Het is een extra vierge biologische olijfolie. De olie wordt verkregen uit de eerste koude pers van de verse hand geplukte olijven. Bovendien heeft deze olijfolie het Europees biologische keurmerk. Terra Delyssa extra vierge Biologische olijfolie heeft een delicate milde smaak die het voedsel niet overheerst, waardoor het de ideale keuze is voor dagelijkse gerechten en salades. De flessen zijn verpakt in donker glas om tegen het zonlicht bescherming te bieden, hierdoor is de houdbaarheid van deze olijfolie 2 jaar.
Productspecificaties Biologische Olijfolie Extra Vierge van Terra Delyssa
- Met schenktuit: ja
- Land van herkomst: Tunesië
- Inhoud: 1000 ML
- Beoordeling: 9,8
Bestel de Biologische Olijfolie Extra Vierge van Terra Delyssa op onderstaande vertrouwde webshops:
Terra Delyssa – Biologische Olijfolie
De Terra Delyssa - Biologische Olijfolie is Award Winner 2020 Nyiooc World’s best Olive oil. Deze olie behoort dus tot ’s werelds beste olijfoliën en is een absolute aanrader voor dagelijkse gerechten, salades en om heerlijke gerechten in te bakken. De olijven worden hand geplukt en binnen 24 uur koud geperst en verwerkt tot deze heerlijke olie. Terra Delyssa – Biologische Olijfolie heeft bovendien het Europees biologische keurmerk. Met deze olijfolie weet je zeker dat je top kwaliteit in huis haalt. De flessen zijn verpakt in donker glas om tegen het zonlicht bescherming te bieden, hierdoor is de houdbaarheid van deze olijfolie 2 jaar.
Productspecificaties Terra Delyssa - Biologische Olijfolie
- Met schenktuit: ja
- Land van herkomst: Tunesië
- Inhoud: 3L
- Beoordeling: 9,6
Bestel de Terra Delyssa - Biologische Olijfolie op onderstaande vertrouwde webshops:
Venta del Baron Extra Vierge Olijfolie
Venta del Baron Extra Vierge Olijfolie is een ware traktatie voor liefhebbers van hoogwaardige olijfolie. Sinds 1998 heeft deze olijfolie meer dan 80 onderscheidingen ontvangen, waaronder “World’s Best Olive Oil” van de Internationale Olijfolieraad. De olie wordt geproduceerd in het hart van Andalusië, in het natuurpark Sierra Subbéticas, waar het unieke microklimaat zorgt voor olijven van uitzonderlijke kwaliteit. De olijven worden binnen 15 uur na het plukken koud geperst, wat zorgt voor een intens fruitige smaak met aroma’s van groene kruiden, pepermunt, amandel, banaan en appel. De smaak is rijk aan tonen van tomaat en artisjok, met een subtiel bittere en kruidige afdronk. Perfect voor wie alleen het beste wil.
Productspecificaties Venta del Baron Extra Vierge Olijfolie
- Met schenktuit: Nee
- Land van herkomst: Spanje
- Inhoud: 500 ml
- Beoordeling: 9,3
Bestel de Venta del Baron Extra Vierge Olijfolie op onderstaande vertrouwde webshops:
ELEO Extra Virgin Olijfolie
De ELEO Extra Virgin Olijfolie is een premium olijfolie van Griekse afkomst, geproduceerd uit de beste kwaliteit Koroneiki-olijven. Dit is een 100% natuurlijke, koudgeperste en ongeraffineerde extra vierge olijfolie die bekend staat om zijn rijke smaak en aroma.
De olijfolie heeft een fruitige en licht pittige smaak met hints van groene appel, artisjok en kruiden. Het heeft een laag zuurgehalte van minder dan 0,3%, wat aangeeft dat het van de hoogste kwaliteit is en perfect geschikt is voor het dagelijks gebruik in de keuken.
De ELEO Extra Virgin Olijfolie wordt geoogst en geproduceerd op de familieboerderij van de Koroneiki-olijven in het zuiden van Peloponnesos. Het wordt met de hand geplukt en zorgvuldig verwerkt om de kwaliteit en smaak te behouden.
Productspecificaties ELEO Extra Virgin Olijfolie
- Met schenktuit: Nee
- Land van herkomst: Griekenland
- Inhoud: 1 Liter
- Beoordeling: 9,0
Bestel de >ELEO Extra Virgin Olijfolie op onderstaande vertrouwde webshops:
il circolo – Extra Vierge Olijfolie Bio
De Il Circolo Extra Vierge Olijfolie Bio is een premium biologische olijfolie van hoge kwaliteit. Deze olijfolie wordt geproduceerd in het zonnige zuiden van Italië, waar de beste olijven worden geteeld en geoogst.
De Extra Vierge olijfolie van il Circolo wordt verkregen door een zorgvuldig proces waarbij alleen de beste olijven worden geselecteerd en koudgeperst om hun pure en authentieke smaak te behouden. Deze methode van koud persen behoudt niet alleen de smaak en de voedingsstoffen van de olijven, maar zorgt er ook voor dat de olijfolie langer houdbaar blijft.
Productspecificaties Il Circolo Extra Vierge Olijfolie Bio
- Met schenktuit: nee
- Land van herkomst: Italie
- Inhoud: 500 ML
- Beoordeling: 9,0
Bestel de Il Circolo Extra Vierge Olijfolie Bio op onderstaande vertrouwde webshops:
Nog 5 aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste olijfolie die je in 2024 kunt kopen
Natuurlijk zijn de bovenstaande olijfolies niet de enige die goed uit de diverse tests zijn gekomen. Daarom lijkt het ons een goede keuze om nog 5 aanbevelingen met je te delen als je op zoek bent naar de best geteste olijfolie. Als je kiest voor een van deze olijfolies doe je wat ons betreft een uitstekende aankoop.
Inhoud: 5 liter
Inhoud: 5 liter
Inhoud: 500 ml
Inhoud: 1 liter
Inhoud: 500 ml
De populairste merken
Er zijn diverse merken die een goede olijfolie op de markt hebben gebracht. Als je kiest voor een olijfolie van merken als Terra Delyssa, Venta del Barón, Neolea, DÉA of Agrestis kies je niet alleen voor een olijfolie van een goede kwaliteit maar kun je er gerust op zijn dat je ook wat goeds voor je gezondheid doet. Een goede olijfolie zit namelijk ook vol met vitaminen en andere gezonde stoffen.
Informatie over olijfoliën
Olijfolie is een product met bijzondere eigenschappen. Het is niet alleen erg gezond maar is inmiddels ook essentieel in de keuken. Je kunt het voor bijna alle gerechten gebruiken. Om het optimale resultaat en de beste smaakbeleving te krijgen, is het belangrijk om een olijfolie te kiezen die het beste past bij de ingrediënten die gebruikt gaan worden. Het is daarom handig om te weten waar je op moet letten als je op zoek gaat naar de beste olijfolie van 2024. Op de Nederlandse markt vind je namelijk een grote verscheidenheid aan olijfolie. Deze hebben niet allemaal dezelfde kwaliteit en zijn niet allemaal even goed voor de gezondheid.
De zuurgraad van de olijfolie
Hoe lager de zuurgraad van de olijfolie, hoe hoger de kwaliteit. Aan de hoeveelheid zuur in de olijfolie valt af te leiden in welke mate de vetten zijn afgebroken in vetzuren. In feite is het een waarde die de kwaliteit van olijfolie van eerste persing aantoont. Vierge olijfolie moet een zuurgraad hebben die gelijk is aan of lager dan 2 graden. De extra vierge olijfolie moet 0,8 graden of minder hebben. Als de zuurgraad daarboven ligt, weet je dat de olijven die gebruikt zijn wat gemankeerd hebben. Denk daarbij aan olijven die te lang aan de boom zijn blijven hangen, beschadigde olijven of olijven die te lang opgeslagen hebben gelegen. Om een goede olijfolie te kunnen produceren, is het zaak om de olijven binnen 24 uur na plukken te persen.
Welke soorten olijfolie zijn er?
Als je op zoek gaat naar de beste olijfolie wees je er dan van bewust dat er heel veel verschillende soorten uit verschillende landen op de markt zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is niet Italië maar Spanje de hoofdproducent van olijfolie. Misschien heb je wel eens in de winkel voor een schap olijfolie gestaan en je afgevraagd wat nu, naast de herkomst, precies het verschil in al deze olijfoliën is. Om hier wat duidelijkheid in te scheppen zetten we de verschillende soorten voor je op een rijtje:
- Gewone olijfolie
Hoewel deze olijfolie geschikt is voor consumptie is dit wel een olijfolie van lage kwaliteit. Het heeft weinig goede eigenschappen, biedt geen toegevoegde waarde voor je gezondheid en heeft een relatief hoge zuurgraad van boven de 3%. Vaak is het een mengsel van geraffineerde olie en olijfolie van de eerste persing.
- Geraffineerde olijfolie
Hoewel de zuurgraad het mogelijk maakt om deze olijfolie te consumeren, is ook deze olijfolie van mindere kwaliteit en dat proef je. Dit komt door de warmte die wordt toegepast bij het persen van de olijven.
- Extra fino olijfolie
Deze olijfolie heeft een geelgouden kleur en een zuurgraad van ongeveer 2%. Hoewel het geen slechte olijfolie of olijfolie van lage kwaliteit is, kun je het niet vergelijken met echte goede olijfolie.
- Vierge olijfolie
Vierge betekent “maagdelijk/ zuiver” dus vrij vertaald is dit zuivere olijfolie. Dat wil zeggen dat deze olijfolie koud geperst wordt en een uitstekende olijfolie soort is. Er wordt tijdens het persen van de olijven dus geen warmte gebruikt om de productie te verhogen. Deze olie wordt vervaardigd van de eerste persing van de olijf.
- Extra vierge olijfolie
Extra zuivere olijfolie. Dit kun je zien als de Rolls Royce onder de olijfolie. Het heeft een zuurgraad van minder dan 1%, heeft een bijzondere groene kleur en is de beste en lekkerste olijfolie die er te verkrijgen is.
Verschillende factoren zijn van invloed op de kwaliteit van de olijfolie
De grootste vijanden van olijfolie zijn lucht, licht en warmte. De olijfolie zou altijd in een fles van donker gekleurd glas moeten zitten, omdat licht het oxidatieproces van de olijfolie versnelt, waardoor deze uiteindelijk ranzig wordt. Dus hoe donkerder de fles, hoe beter. Daarnaast is het zaak olijfolie te bewaren bij een temperatuur die niet lager is dan 8 graden en niet hoger dan 30 graden. Als je de olijfolie niet meteen gaat gebruiken, bewaar de flessen dan in een donkere opslagruimte. Laat de fles niet in de buurt van een warm fornuis staan dit komt de olijfolie niet ten goede.
Let goed op het etiket als je de beste olijfolie van 2024 gaat kopen
Als je de voor jou beste olijfolie van 2024 gaat kopen, kun je het beste op het etiket kijken of je de zogenaamde BOB- en BGA-aanduidingen op staan. BOB staat voor ‘beschermde oorsprongsbenaming’ en BGA voor ‘beschermde geografische aanduiding’. Dat zijn Europese verordeningen die je kunt verkrijgen als de olie voor 100 procent uit olijven uit de genoemde streek bestaat en dat ook het gehele productieproces in deze streek heeft plaatsgevonden. Ze duiden vaak op een kleinschalige productie, wat betekent dat je olijfolie niet over de hele wereld is verscheept en niet in verschillende fabrieken is gemaakt. Een onafhankelijke inspecteur controleert deze olie van olijfgaard tot de persing en verpakking van het product. Acht officiële proevers testen de olie op geur, smaak en kleur. Op olijfolie uit Italië wordt dit aangeduid als D.O.P (enominazione di Origine Protetta) en I.G.P. (Indicazione Geografica Protetta).
Hoe is deze lijst met beste olijfoliën tot stand gekomen?
We hebben deze lijst van de beste olijfolie soorten samengesteld op basis van diverse bronnen. Naast onze eigen ervaringen hebben we de beoordelingen van bekende- en minder bekende aanbieders op dit gebied hierin meegenomen. Daarnaast hebben we ons laten inspireren door de onafhankelijke tests van consumentenorganisaties als Kieskeurig en de consumentenbond. Bovendien hebben we diverse gesprekken gevoerd met verschillende olijfboeren en dé olijfoliesommelier van Nederland.
Veelgestelde vragen over olijfoliën
Hoe wordt olijfolie gemaakt?
Misschien vraag je je na het lezen van alle bovenstaande informatie af hoe olijfolie gemaakt wordt. Allereerst worden de olijven zo half oktober geoogst. Het zorgvuldig plukken van de olijven is noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen. Vallen de olijven namelijk met een harde klap op de grond, bestaat de kans dat ze gekneusd raken wat de smaak van de olijfolie zeker niet ten goede komt. Daarom wordt er een net onder de boom gelegd om de olijven in op te vangen. Daarna is het tijd voor het persen. Het is van groot belang dat de olijven zo goed als meteen worden verwerkt na het plukken, het liefst binnen 24 uur. Gebeurt dit niet, dan zullen de olijven oxideren wat een hele nare smaak creëert. Na de eerste persing komen weliswaar de sappen uit de olijf los maar de smaak is allesbehalve lekker. Om tot het heerlijk ruikende “vloeibare goud” te komen, wordt het sap gecentrifugeerd, hierdoor scheidt het water zich van de olie en hou je een prachtige extra vierge olijfolie over.
Hoe lang kan olijfolie bewaard worden?
Olijfolie wordt in tegenstelling tot wijn en balsamico azijn niet beter van het liggen. Dat wil zeggen dat je, als je niet dagelijks olijfolie gebruikt, beter een kleiner flesje kunt kopen dan grote verpakkingen. Olijfolie moet namelijk binnen een jaar na de oogst gebruikt worden en is nooit langer dan 18 maanden (in de koelkast) te bewaren. Bij kamertemperatuur is dat maar 6 maanden.
Is olijfolie gezond?
Goede olijfolie is gezond, maar de meeste mensen weten niet waarom. Daarom zetten we de voordelen van olijfolie hieronder voor je op een rijtje:
- Olijfolie is een rijke bron van vitamine E en andere antioxidanten.
- Olijfolie verkleint de kans op verschillende soorten kanker.
- Olijfolie biedt een goede bescherming tegen hart- en vaatziekten.
- Olijfolie helpt om de bloeddruk te verlagen.
- Olijfolie vermindert de kans op artritis en reuma en helpt bij het voorkomen van osteoporose.
- Olijfolie helpt bij het ontgiften van je lichaam.
Waar kun je de beste olijfolie kopen?
Je kunt na het lezen van dit artikel meteen naar de supermarkt rennen om een fles olijfolie te gaan kopen maar besef je voordat je dit doet dat er in geen enkele supermarkt goede hoogwaardige olijfolie verkrijgbaar is. Wil je een goede olijfolie kopen, kun je deze het beste online bestellen in speciaalzaken, biologische winkels en goed gesorteerde webwinkels die bijvoorbeeld een olijfolie verkopen die afkomstig is van een kleine onderneming. De olijfolie soorten die wij onder je aandacht hebben gebracht als beste olijfolie van 2024 kun je eenvoudig bestellen bij webshops als Coolblue en Bol.com. Je bestelling wordt in de meeste gevallen de volgende werkdag al bij je afgeleverd. Na het lezen van dit artikel weet je waar je op moet letten bij aankoop is de keuze voor de voor jou beste olijfolie dus niet meer zo moeilijk.