zondag, juni 16, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Hoe verlaag ik de kosten van mijn wagenpark? 3 tips!

Het werk van een wagenparkbeheerder is heel veelzijdig. Je draagt niet alleen zorg voor efficiënt vervoer van jouw bedrijf, maar ook voor het welzijn van de chauffeurs. Op basis van de verschafte informatie stippel jij de routes uit die nodig zijn, hou je de rusttijden in de gaten via de tachograaf en probeer je tegelijkertijd ook kosten te besparen voor het bedrijf. Een flink wagenpark kan goed prijzig zijn. Gelukkig zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om de kosten van je wagenpark te verlagen. 

Natuurlijk is het kostenplaatje niet het allerbelangrijkste. Het verlagen van de kosten mag nooit teken zijn dat er ook beknibbeld wordt op de veiligheid en efficiëntie van het wagenpark. Daarom moet het drukken van de kosten op professionele wijze en geheel bedachtzaam gebeuren. Benieuwd hoe jij de kosten van jouw wagenpark kunt verlagen? Zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid of efficiëntie van het bedrijf? Maak dan gebruik van de volgende drie tips. 

1. Een slimme routeplanning 

Slimme routes zijn goud waard om kosten te besparen. Het gebeurt nog al te vaak dat er onlogische ritten worden aangevraagd. Wanneer jouw chauffeurs kriskras door het land rijden, slurpt dit alleen maar extra brandstof. Dit terwijl je in deze tijd juist zoveel mogelijk brandstof wilt besparen. Het kostenplaatje mag niet te hoog worden. Zeker niet na de verhoging van de brandstofprijzen. Gebeurt dit wel, dan kan dit ook gevolgen hebben voor de prijzen binnen het bedrijf en verlies je wellicht zelfs een deel van je klantenbestand ten gevolge van de prijs doorvoering. Alles staat met elkaar in verband. Daarom mag je geen overhaaste beslissingen nemen. 

Wagenparkbeheerders kunnen gebruik maken van enkele slimme digitale systemen om de beste routes te plannen. Deze systemen worden bijvoorbeeld aangeleverd door Webfleet Solutions. Hiermee beschik je over een kant-en-klaar aanvalsplan om files te omzeilen, minder onnodige kilometers te maken en bovenal slimme routes samen te stellen. 

2. Denk ook aan het onderhoud 

  Door de drukte van de alledaagse dag schiet het onderhoud er nog wel eens bij in. Zeker nu er na de pandemie weer veel meer wordt gereden. Toch is het juist belangrijk om nu beter op het onderhoud te letten. Wanneer geplande reparaties telkens worden uitgesteld of de wagens niet tijdig worden gecontroleerd, kan dit uiteindelijk tot veel grotere defecten leiden. Met alle financiële gevolgen van dien. 

  3. Bestudeer het rijgedrag van de chauffeurs 

   Ook het rijgedrag van de chauffeurs speelt een belangrijke rol in het kostenplaatje van jouw bedrijf. Wanneer er minder goed gereden wordt, kan dit van invloed zijn op de brandstofkosten en de conditie van de wagen. 

   WEBFLEET heeft enkele systemen ontwikkeld die de patronen in het rijgedrag van de chauffeurs kunnen ontdekken. Deze krijgt de wagenparkbeheerder vervolgens doorgestuurd, waarna hij weer feedback terug kan koppelen naar de chauffeur. Hierdoor kan er direct gecorrigeerd worden waar nodig. 

   Het is niet alleen belangrijk dat het rijgedrag bestudeerd wordt, maar ook dat chauffeurs regelmatig een opfriscursus krijgen en op de hoogte blijven van de laatste regels in het verkeer. Met een sterke veiligheidscultuur verminder je de kans op incidenten en draag je weer extra bij aan de kostenbesparing binnen het bedrijf. 

   Populair