Driemaal brons voor Nederland op Internationale Wiskunde Olympiade


Knappe prestatie van jonge debutanten

HONG KONG, 20160716 -- Bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Hong Kong hebben drie Nederlandse leerlingen een bronzen medaille behaald. Levi van de Pol (14), Pim Spelier (16) en Gabriel Visser (18) wisten alle drie genoeg punten te behalen voor eremetaal. De andere drie teamleden, Wietze Koops (15), Reinier Schmiermann (14) en Erik van Cappellen (17), losten allemaal minstens één van de zes pittige wiskundeopgaven op en behaalden hiermee een eervolle vermelding.

De Internationale Wiskunde Olympiade vond van 9 tot 16 juli plaats in Hong Kong. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur aan konden werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen. De resultaten van de afzonderlijke leerlingen zijn als volgt:
  • 21 punten – brons: Levi van de Pol (14 jaar, Veenendaal, 3 vwo, Ichthus College Veenendaal)
  • 20 punten – brons: Pim Spelier (16 jaar, Den Haag, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Sorghvliet Den Haag)
  • 16 punten - brons: Gabriel Visser (18 jaar, Spijkenisse, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Schiedam)
  • 15 punten – eervolle vermelding: Wietze Koops (15 jaar, Meppel, 5 vwo, RSG Stad & Esch Lyceum Meppel)
  • 15 punten – eervolle vermelding: Reinier Schmiermann (14 jaar, Drunen, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium ’s-Hertogenbosch)
  • 11 punten – eervolle vermelding: Erik van Cappellen (17 jaar, Putten, 5 vwo, Johannes Fontanus College Barneveld)
Van de 602 deelnemers ontvingen er in totaal 135 deelnemers een bronzen medaille, 101 een zilveren medaille en 44 een gouden medaille. Voor de Nederlandse deelnemers was het de eerste wedstrijd op het hoogste internationale niveau. Coach Birgit van Dalen: “Dit team heeft hard gewerkt voor deze medailles en eervolle vermeldingen. De komende jaren kunnen we nog veel van deze talenten verwachten.”

Het Nederlandse team werd naast Birgit van Dalen (Universiteit Leiden) ook begeleid door Julian Lyczak (Universiteit Leiden) en Merlijn Staps (Universiteit Utrecht). De Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, Noordhoff Uitgevers, ASML, Cito, Freudenthal Instituut, Instituut Archimedes van de Hogeschool Utrecht en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.


Deel: ' Driemaal brons voor Nederland op Internationale Wiskunde Olympiade '


Lees ook