Griepkenner begint eerste blog over griep


AMSTELVEEN, 20061004 -- Vandaag start in Nederland de eerste blog over griep. www.griep.blog.nl staat onder redactie van griepkenner Eric Mecking (1959). Hij is werkzaam in het bedrijfsleven als informatiespecialist en houdt zich al vele jaren bezig met influenza. In het najaar van 2006 verschijnt bij Mets & Schilt Uitgevers, (www.metsenschilt.com) te Amsterdam zijn boek over de Spaanse griep en de speurtocht naar het verschrikkelijke virus.

Het griepseizoen barst weer los en daarmee de berichtgeving over de griep. We lezen dat de griepprik in Nederland drie weken later komt. Dat veel verplegers de griepprik niet nemen waardoor elk jaar onnodig honderden ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen aan de griep sterven. Dat een dreigende grieppandemie mogelijk 2 biljoen dollar gaat kosten en een groot tekort aan verpleegkundigen en verzorgers zal veroorzaken. Om over het grote aantal doden maar te zwijgen. Tenslotte n positief bericht: dat wetenschappers een verklaring hebben gevonden voor de dodelijke werking van de Spaanse griep van 1918 die aan ongeveer 50 miljoen mensen het leven heeft gekost.

Toch denken we bij acuut levensbedreigende ziekten aan vreemde, verschrikkelijke virussen als het dodelijke SARS- of ebolavirus, of het HIV-virus dat AIDS veroorzaakt. Bijna niemand die aan het griepvirus denkt. Griep lijkt immers zo onschuldig. Ten onrechte. Want influenza kost jaarlijks veel levens.

H5N1
Dan is er nog de vogelgriep: het beruchte H5N1-virus. Specialisten zijn doodsbenauwd dat het virus overdraagbaar wordt van mens op mens. Terwijl niemand het grootste deel van de bevolking zich weinig druk maakt over die `paar' vogelgriep doden in Azi, hebben virologen er slapeloze nachten van. Zij weten n ding zeker: het virus verandert voortdurend en eens ontstaat een totaal nieuw griepvirus waartegen niemand bestand is, met als gevolg: een pandemie. Het is volgens hen niet de vraag of er een pandemie uitbreekt, maar wanneer. De laatste pandemie was van 1968, de ergste van 1918.

Spaanse griep
In 1918 was de zogenoemde Spaanse griep zelfs verantwoordelijk voor de grootste menselijke catastrofe ooit. Binnen de kortste keren dook het griepvirus overal op en bleek niemand veilig. Nooit stierven er zoveel mensen zo snel als toen. De griep zaaide dood en verderf. Mensen stierven als vliegen. Het griepvirus doodde in 24 weken meer personen - het dubbele zelfs - dan het Aids-virus in de afgelopen 24 jaar heeft gedood. Uiteindelijk zouden ongeveer 50 miljoen mensen eraan sterven.
Willen we op het ergste voorbereid zijn en voorkomen dat een dergelijk drama ons weer treft, dan moeten we onze aandacht niet alleen op het H5N1-virus richten, maar ook de Spaanse griep en het virus van 1918. Wat is er toen gebeurd? Waar kwam dit virus vandaan, hoe kon het zo enorm agressief worden en zou het weer kunnen gebeuren?

Griep.blog.nl
Brandende vragen die redacteur Eric Mecking in www.griep.blog.nl beantwoordt, zoals nu al te zien is in zijn berichtgeving over de afgelopen weken. Hoewel de actualiteit centraal staat, zal deze blog ook een link leggen tussen heden en verleden betreffende: de jaarlijks terugkerende influenza, de vogelgriep en Spaanse griep van 1918.

De nieuwe griepblog maakt deel uit van het netwerk van professionele themablogs van www.blog.nl dat momenteel 700.000 bezoekers per maand trekt.


Deel: ' Griepkenner begint eerste blog over griep '
Lees ook