Europees Steunpunt Hoofdluis wil onderzoek doen naar schimmelgevaar


Schimmelgevaar bestaat bij preventie hoofdluis

HOORN, 20101025 -- Het is het Europees Steunpunt Hoofdluis ter ore gekomen dat er mogelijk allergische reacties ontstaan bij het gebruik van jas opberg zakken om besmetting van hoofdluis te voorkomen. Het Europees Steunpunt Hoofdluis wil het RIVM benaderen om het verband tussen het gebruik van de zakken en allergische reacties te laten onderzoeken en vervolgens scholen en ouders over de uitkomsten van dit onderzoek te informeren. Scholen hebben namelijk een verantwoordelijkheid om hun leerlingen te beschermen tegen elk mogelijk gevaar of tegen blootstelling van bacterin of schimmels die eventueel ontstaan door gebruik van de bekende zakken ter preventie van hoofdluis.

Het Europees Steunpunt Hoofdluis acht een verband tussen het gebruik van deze zakken en het ontstaan van allergische reacties mogelijk omdat er een voedingsbodem voor micro-organismen kan ontstaan in jassen indien deze vochtig in zakken worden verpakt. Micro-organismen kunnen zich in een vochtige, enigszins warme, niet permeabele omgeving in een razendsnel tempo vermenigvuldigen. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden bij jassen die niet regelmatig worden gereinigd. Micro-organismen kunnen vervolgens verschillende allergische reacties bij kinderen veroorzaken zoals jeukende ogen, niezen, huiduitslag in nek partij of astmatische aandoeningen.

Het Europees Steunpunt Hoofdluis wil dan ook graag ten behoeve van het voorziene onderzoek, genformeerd worden of kinderen allergische reacties hebben gekregen.

Tevens wordt hierbij een oproep geplaatst, aan alle ouders en leerkrachten om mee te discussiren, betreffende de risico's voor mogelijke gezondheidsschade die de kinderen kunnen oplopen bij het verpakken van natte jassen in zakken. Het is namelijk een feit dat luizen en neten achter kunnen blijven in de zak. In deze zak kunnen zij tot wel twee dagen overleven zodat er een groot risico is voor her-besmetting indien de jas weer in de zak gestopt wordt.

Er kan informatie worden ingewonnen over schimmels via : www.rivm.nl/milieuportaal via het kopje binnenmilieu en dan vochtschimmels en allergien aan te klikken.
Voor informatie over micro-organismen en gezondheidsrisico's op scholen kunt u informatie vinden op: www.rivm.nl

Of kijk op: www.infectieziekten.info
voor inlichtingen: info@europeessteunpunthoofdluis.com

Europees Steunpunt Hoofdluis


Deel: ' Europees Steunpunt Hoofdluis wil onderzoek doen naar schimmelgevaar '
Lees ook